De schadelijke effecten van vetrijke voeding verminder je door …kaneel !

kaneel1.jpg

Als je te vaak vette voeding gegeten hebt en je wilt de gevolgen terugdraaien en je gezondheid herstellen, dan kan een paar gram kaneel per dag dit voor je doen. Voeding die rijk is aan transvetten is een grote risicofactor in het ontstaan van cardiovasculaire ziekten, gewichtstoename, diabetes e.d. Dat je aan al deze schadelijke gevolgen kunt ontkomen door kaneel, blijkt uit nieuw onderzoek.

Paar gram kaneel herstelt effecten van vetrijk dieet

Als je besluit gezonder te gaan eten, dan draai je normaal gesproken niet binnen een paar weken de gevolgen van transvetten en suikers terug. Kaneel kan hier uitkomst bieden. Het is wederom een goedkope manier om gezond te blijven en schade door nadelige effecten te herstellen. Je hebt slechts een paar gram kaneel per dag nodig.

Ook minder buikvet

De dagelijkse inname door ratten van kaneel voor de duur van 12 weken tijdens vetrijke voeding leidde tot minder gewichtstoename, buikvet, een gezondere vet-, insuline- en suikerspiegel, in vergelijking met ratten die vetrijk aten en geen kaneel toegediend kregen. Dit zijn de resultaten die gepresenteerd werden tijdens de American Heart Association’s.

Cardiovasculaire ziekte is een verzamelnaam voor condities die het hart en de bloedvaten schaden, waaronder een hartaanval, beroerte en ziekte van het hart. Voeding speelt hierbij een grote rol. Een dieet dat rijk is aan de verkeerde vetten en suikers kan leiden tot obesitas, diabetes 2, een hoog cholesterol en andere nadelige condities. Volgens het onderzoek bevat kaneel een polyfenol die ontsteking remt en over antioxidant activiteit beschikt, wat de risicofactoren verlaagt voor hart- en vaatziekten, die het gevolg zijn van een slecht dieet.

Kaneel beschermt tegen ontsteking en oxidatieve stress

Minder moleculen die vet opslaan

Twaalf weken lang kregen ratten vetrijke voeding in combinatie met kaneel. Vervolgens werden de uitkomsten vergeleken met die van ratten die eveneens vetrijk gegeten hadden, maar het zonder de specerij hadden moeten stellen. De kaneelgroep had een gezondere vet-, glucose- en insulinespiegel en een beter vetprofiel dan de controlegroep. De kaneelgroep had tevens minder moleculen die in verband staan met vetopslag. Hiernaast was de hoeveelheid anti-inflammatoire en antioxidant moleculen toegenomen. Antioxidanten beschermen tegen oxidatieve stress; een disbalans van vrije radicalen die in verband staan met meerdere ziekten.

Volgens de onderzoekers vermindert kaneel de schadelijke effecten van een vetrijk dieet:

“De resultaten suggereren dat kaneelsuppletie hyperlipidemie, ontsteking en oxidatieve stress vermindert door de activering van transcriptie factoren (SREBP-1c, LXR-α, NF-κB, en Nrf2) en de anti-oxidatieve signaleringsroute.”

Hoe zit het klinische studies?

Dat er ratten of muizen gebruikt worden in studies komt doordat de genetische-, biologische- en gedragskarakteristieken van deze dieren sterk overeenkomen met die van mensen. Ongeveer 90 procent van de bij ziektes betrokken genen, zijn bij muis en mens identiek. Maar hoe zit het met klinische studies naar het effect van kaneel op cardiovasculaire en metabole aandoeningen?

De inname van 3 gram kaneel per dag door diabetes type 2 patiënten kan leiden tot moderatie van glycemische factoren. 1 Bij andere studies variëren de doses van 500 mg tot 6 gram per dag. In een aantal studies wordt de normalisering van de glucosespiegel genoemd.  2 3 4  6  Ook de doses 1.3 én 6 gr bleken beide voor een normale glucosespiegel, triglyceridewaarden en LDL-cholesterol te zorgen. 7 Een dagelijkse dosis van 1 gram voor de duur van 90 dagen, bij diabetes type 2 patiënten bleek voor soortgelijke resultaten te zorgen. 8  Een andere studie meldt –naast al deze resultaten- ook een verlaging van het BMI en de buikomvang, na 12 weken inname van 2 gram kaneel per dag. 9

Veiligheid

Kaneel is waarschijnlijk veilig als het gewoon door de voeding zit, en bij orale doses voor medische gebruik voor de duur van maximaal 4 maanden. De specerij is mogelijk onveilig bij orale inname van een hoge dosis, voor een langere periode. Kaneel kan veel coumarine bevatten, en als je hier gevoelig voor bent kan dit een leveraandoening veroorzaken of verergeren. Er is niet genoeg betrouwbare informatie over de veiligheid van de specerij tijdens zwangerschap of borstvoeding. De specerij is waarschijnlijk veilig voor tieners als er niet meer dan 1 gram gebruikt wordt voor de maximale duur van 3 maanden. Kaneel kan voor een lagere bloedsuikerspiegel zorgen, en kan de lever schaden: loop je een verhoogd risico hierop door een leveraandoening of diabetes, gebruik de specerij dan alleen voor voedingsdoeleinden.