In 4 eenvoudige stappen naar lagere triglyceride waarden

voedingvezels.jpg

Is het je bekend dat je triglyceride waarden hoog zijn, maar weet je niet precies waar je moet beginnen om ze lager te krijgen? Pas dan deze 4 stappen toe, het zijn natuurlijke en eenvoudige manieren om je triglyceride waarden te verlagen.

Naar lagere triglyceride waarden

 Wat zijn triglyceride waarden?

Triglyceriden zijn de vetten in het bloed, die als ze te hoog zijn de conditie van aderverkalking kunnen versnellen en hart- en vaatziekten kunnen veroorzaken. Het is dus wel belangrijk om ze te verlagen, als ze te hoog zijn. Via een cholesterolmeting kan bepaald worden of er sprake is van hoge triglyceride waarden. De huisarts legt de resultaten uit.

Want natuurlijk wil je goed voor je lijf zorgen, en de resultaten van hoge waarden niet negeren. Je hebt ook gehoord van de schadelijke effecten van statines en fibraten en wilt het gebruik hiervan liever voorkomen. De bijwerkingen zijn immers niet mis: spierpijn, zwakte, leverschade, geheugenverlies horen er onder andere bij. Statines verhogen de kans op diabetes en een hersenbloeding fors, publiceerde Journal of Neurology Neurosurgery and Psychiatry niet zo lang geleden. Triglyceriden zijn op zich niet onze vijand. Ons lichaam heeft ze nodig voor energie. Maar net als met alles, is te veel niet goed.

Wat zijn normale triglyceride waarden?

  • Normale waarden: minder dan 150 mg/dL
  • Op de grens: 150-190 mg/DL
  • Hoog: 200-499 mg/DL
  • Extreem hoog: 500 mg/DL en hoger.

Wat veroorzaakt hoge waarden?

  • Schildklierproblemen
  • Een geschiedenis van obesitas, diabetes, nier- of leveraandoening
  • Een slecht dieet met veel bewerkte koolhydraten, suikers en/of alcohol
  • Anticonceptiepil, hormoontherapie, steroïden, beta-blockers, diuretica en Tamoxifen

Waarom zijn normale waarden belangrijk?

Hoge triglyceride waarden staan in verband met een verhoogd risico op hartaandoeningen, een hartaanval of een beroerte. Ze relateren ook aan het metabool syndroom, de combinatie van aandoeningen waarbij de buikomvang te dik is, een hoge bloeddruk, hoge bloedsuiker en hoog cholesterol. Het metabool syndroom verhoogt de kans op beroerten en hartaandoeningen nog verder.

4 Eenvoudige stappen

#1. Vermijdt zetmeelrijke voeding

Voeding zoals gebakken aardappelen, wit brood en corn flakes veroorzaakt hoge bloedsuikerpieken en verhogen dus naast de triglyceride waarden ook het LDL-cholesterol. Voeg meer voeding zoals cranberries, zoete aardappel, havermout en groene bladgroenten toe, en ga over tot een Mediterrane manier van eten. Dit verlaagt de kans op een beroerte aanzienlijk, en heeft nog veel meer voordelen.

#2. Neem meer vezels

Groene banaan, helemaal niet verkeerd

Studies tonen dat de consumptie van te weinig vezels in verband staat met hoge triglyceride waarden en een lage HDL-spiegel (het goede cholesterol). De aanbeveling is 25 tot 30 gram vezels per dag. De gemiddelde Nederlander komt hier vaak niet eens meer aan. Eet dus ook meer appels en onrijpe bananen. Waarom onrijpe bananen? Omdat je lichaam de zetmeelinhoud van de nog groene banaan behandelt alsof het vezels zijn! Psyllium vezels verlagen de triglyceride waarden, stabiliseren de bloedsuikerspiegel en houden ook nog het hongergevoel in toom.

#3. Ga meer bewegen

Als er een magisch middel zou zijn voor lagere triglyceride waarden dan was het beweging. Consistente beweging boost het goede cholesterol en verlaagt de triglyceride waarden. Begin met 30 minuten per dag, 3 á 5 dagen per week. Je hoeft niet perse naar de sportschool, je kunt ook lekker wandelen, spelen met de hond, (klein-)kinderen of fietsen. Zorg in ieder geval dat je plezier hebt in wat je doet, zodat je het vol kunt houden.

#4. Neem omega-3 vetzuren

Dit type vetzuur verlaagt de triglyceride waarden, zelfs bij mensen met een coronaire vaatziekte. Sardientjes, zalm, lijnzaad en walnoten zijn goede bronnen van deze vetzuren. Als je een supplement zoekt, lees dan eens ‘omega-3 vetzuren getest’ voor meer informatie.