Pijnstillers zoals ibuprofen verhogen kans op hartaanval al bij een week gebruik

benzodiazepinen

Dat pijnstillers met een ontstekingsremmende werking -zoals ibuprofen- gevaarlijk voor het onder meer het hart zijn, was al gebleken. Volgens een nieuwe studie is het gevaar nog ernstiger omdat pijnstillers de kans op een hartaanval al verhogen wanneer je ze slechts een week gebruikt.

Pijnstillers verhogen kans op hartaanval

Al bij een week gebruik

Dit is een van de bevindingen van de University of Montreal Hospital Research Center in Canada (CDC) die gepubliceerd zijn in The BMJ. Volgens CDC hebben jaarlijks rond de 735.000 mensen in de Verenigde Staten een hartaanval.

Sterk bewijs

Diverse studies hebben het verhoogde risico hierop gemeld door het gebruik van non-steroïde ontsteking remmende pijnstillers, bekend als NSAID’s. Dit bewijs is zo sterk dat de Food and Drug Administration in 2015 de waarschuwing over de pijnstiller en het verhoogde risico op een hartaanval extra kracht bijzette.

50% Meer kans op hartaanval

Studie-auteur M. Bally deed een review van 82 studies en keek naar de hoeveelheid hartaanvallen en het NSAID gebruik. Uiteindelijk bleven er 8 studies over, waarbij in totaal 446.763 mannen en vrouwen uit Canada, Finland en Engeland betrokken waren. Van deze personen hadden 61.460 mensen een hartaanval gekregen. Toen er vervolgens naar het NSAID-gebruik gekeken werd bleek dat de kans op een hartaanval 20-50% groter was bij wie de pijnstiller in ieder geval een week gebruik had. 1

Alle NSAID-typen werden bekeken: ibuprofen, diclofenac, celecoxib, rofecoxib en naproxen. Het risico was het hoogst met rofecoxib (100%), ibuprofen en naproxen (beide 75%). Het team legde ook bewijs bloot dat gebruik van een NSAID in een eerste maand het hoogste risico op een hartaanval met zich meedraagt, vooral wanneer er hoge doses genomen worden.

Volgens het onderzoeksteam brengt de analyse 90% zekerheid dat het gebruik van NSAID’s het risico op een hartaanval verhoogt.

Studie-auteur M. Bally:

“Gezien het feit dat het risico op een acute hartaanval veelal in de eerste week voorkwam en in de eerste maand van behandeling het hoogst is, zouden de risico’s en voordelen goed tegen elkaar afgewogen moeten worden, vooral met hogere doses.”

“Ergens is de opvatting dat ze onschuldig zijn. Lees alsjeblieft het label en wees bewust van de risico’s. Praat ook met je dokter over je cardiovasculaire risico.”

Dr. David Henry van de University of Toronto en niet betrokken bij de studie reageert op de studie: “De resultaten bevestigen het risico met NSAID’s en tonen de snelle ontwikkeling.”   Bron

Gelukkig zijn er ook studies die melden dat natuurlijke middelen soms net zo effectief zijn als chemische medicatie. Kruiden en planten die net zo effectief zijn als pijnstillers (ja, ook de NSAID’s) en andere medicatie, lees hoe meerdere studies dit hebben bewezen:

Gember

Kurkuma

Kardemom

Zwarte peper

Saffraan

Andere natuurlijke pijnstillers:

Top 16 Natuurlijke Pjjnstillers (bewezen)

De 4 meest onderzochte natuurlijke pijnstillers