THC uit cannabis keert veroudering van brein compleet om

cannabis3.jpg

De meeste van ons proberen de veroudering van het brein zo lang mogelijk uit te stellen. Volgens onderzoekers van de University of Bonn opent cannabis nieuwe deuren voor het behoud van een jeugdig brein en ter preventie van dementie. Cannabis zou achteruitgang van de cognitie niet alleen vertragen, maar zelfs omkeren!

Cannabis keert veroudering van brein om

cannabis2-2.jpgWe kunnen er weinig aan doen, ons geheugen en andere cognitieve vaardigheden gaan er op achteruit naarmate we ouder worden. En bij de een gaat dit wat sneller dan bij de ander. Maar…kunnen we hier inderdaad niks aan doen? Volgens de University of Bonn kunnen we dit binnen niet al te lange tijd redelijk in de hand hebben, en kan cannabis weleens het nieuwe middel zijn om dementie te voorkomen. De medicinale plant doet meer dan cognitieve veroudering vertragen: hij keert deze veroudering zelfs om. Dit is te lezen in de huidige editie van Nature Medicine.

Dat het brein achteruit gaat naarmate men ouder wordt is vooral te merken aan het geheugen en de toegenomen moeite om nieuwe dingen aan te leren en/of de aandacht bij meerdere dingen tegelijk te houden. Dit is een normaal proces, maar het kan ook dementie bevorderen. Wetenschappers zoeken al lang naar manieren om dit af te remmen of om te keren.

Een team van de University of Bonn en The Hebrew University of Jerusalem heeft dit nu bereikt bij muizen. Muizen hebben een korte levensduur en laten uitgesproken cognitieve gebreken zien als ze 12 maanden oud zijn. De muizen kregen een kleine dosis THC toegediend. THC is het actieve ingrediënt in de hennep plant. De muizen waren 2, 12 en 8 maanden en kregen dit een maand lang toegediend.

Herstel van geheugen en cognitieve gebreken

cannabis5.pngDe muizen die THC hadden gekregen scoorden beter qua leervermogen, geheugen, oriëntatie en herkenning dan muizen die een placebo hadden gekregen. De placebogroep liet de leeftijd gerelateerde leer- en geheugengebreken zien, terwijl de cannabisbehandeling het verlies van deze functies compleet omkeerde.

Lichaamseigen cannabinoïde-systeem in tact houden

Dit is het resultaat van jarenlang onderzoek. Eerst ontdekte de onderzoekers dat het brein veel sneller veroudert wanneer muizen geen functionele receptoren voor THC hebben. Deze cannabinoïde-receptoren (CB1) zijn proteïnen waar de substantie zich kan aanhechten en waardoor een signaleringsketen getriggerd wordt. CB1 is ook de reden voor het bedwelmende effect van THC in cannabisproducten zoals marihuana of hasj die zich ophopen op de receptor. TCH imiteert het effect van cannabinoïden die natuurlijk geproduceerd worden binnen het lichaam, zodat belangrijke functies in het brein vervuld kunnen worden.

“Als de leeftijd toeneemt neemt de kwantiteit van de cannabinoïden af die natuurlijk in het brein gevormd worden. Als de activiteit van het lichaamseigen cannabinoïde-systeem afneemt, volgt snelle veroudering van de hersenen.”

Structuur van hersenweefsel als die van jonge dieren

De resultaten bij de muizen waren zeer verrassend: de moleculaire structuur van het hersenweefsel leek niet meer op die van oude dieren, maar leek juist sterk op de structuur van jonge dieren. Het aantal verbindingen tussen de neuronen waren ook toegenomen, wat positieve consequenties voor het leervermogen heeft.

Senior auteur van de studie dr. Zimmer:

“Het leek wel alsof THC de moleculaire klok had teruggedraaid.”

De volgende stap: testen op mensen

Er werd een lage dosis THC gebruikt zodat er geen bedwelmend effect zou zijn. Cannabis producten zijn al beschikbaar, zoals patches en olie, meestal om pijn te verlichten. Als een volgende stap willen de onderzoekers een klinische test uitvoeren om te kijken of THC ook bij mensen de verouderingsprocessen in het brein omkeert en de cognitieve vermogens verbetert.

Dit schept opwindende perspectieven, zeker bij het terugdringen van het aantal neurodegeneratieve ziekten zoals dementie.