Zo behandel je brandend maagzuur natuurlijk

OEDGEZOND.INFO

Maagzuurremmers veroorzaken een ‘stille epidemie’: de nierfunctie wordt consequent en gestaag steeds verder ondermijnt, liet Kidney International onlangs weten. Soms ontstaat er ook acute schade. Brandend maagzuur kun je dus beter via de natuurlijke weg behandelen. Dit heeft ook als voordeel dat je niet alleen de symptomen bestrijdt, maar tevens de oorzaken aanpakt.

Brandend maagzuur natuurlijk behandelen

Protonpompremmers -zoals Losec, Nexium, en Prevacid- worden gebruikt om het probleem van brandend maagzuur aan te pakken. Ze veranderen echter niks aan de oorzaak van deze aandoening. Bovendien eroderen ze de nierfunctie (Kidney International). Dit laat de noodzaak zien om maagzuurproblemen bij voorkeur natuurlijk op te lossen, zodat je niet alleen de symptomen behandelt maar ook de oorzaken aanpakt.


In dit artikel  lees je waarom maagzuurremmers behalve de nieren ook het brein en de darmflora schaden, en waarom maagzuur belangrijk is. Met maagzuur kun je beter niet teveel rommelen!


Zuurbranden, symptomen

Bij zuurbranden of GERD (gastro esophageal reflux disease) loopt de zure inhoud van de maag terug de slokdarm in. Maagzuur tast de wand van de slokdarm aan wat een onaangenaam brandend gevoel geeft. GERD komt bij ongeveer 25% van de Westerse bevolking voor, dus velen hebben hiermee te kampen.

Behalve brandend maagzuur en een onaangenaam gevoel achter het borstbeen, in de buik, maag, borst en keel, zijn de andere symptomen

 • Een slechte adem
 • Misselijkheid
 • Pijn in de borst en het bovenste gedeelte van de buik
 • Problemen met slikken of doorslikken
 • Ademhalingsproblemen
 • Overgeven
 • Tanderosie

Oorzaken

GERD komt voor wanneer de sluitspier tussen de slokdarm en maag zwak is of ontspant wanneer het niet zou moeten. Hierdoor kan de maaginhoud terug de slokdarm in komen. Dit kan komen door:

 • Overgewicht: er is een toegenomen druk op de buik/maag.
 • Medicijnen: bijvoorbeeld om astma te behandelen, calcium channel blockers, antihistaminen, pijnstillers, slaapmiddelen en antidepressiva.
 • Roken, of het inhaleren van rook
 • Over-eten

Je zou GERD onder controle kunnen houden door

 • Niks te eten of te drinken wat GERD kan veroorzaken (te vette, te gekruide voeding en alcohol)
 • Kleine maaltijden te eten
 • Twee á drie uur voor het slapen gaan niet meer te eten
 • Gewicht te verliezen als je overgewicht hebt https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25516110
 • Te stoppen met roken en alcohol
 • Te stoppen met pijnstillers, maagzuurremmers e.d.

W.b. de maaltijden denk dan aan het volgende

 • Neem niet teveel proteïnen, en hou je aan de ADH
 • Vermijdt nachtelijk eten en laat eten
 • Vermijdt kant-en-klare voeding en blikvoeding
 • Volg een Mediterraan dieet: GERD komt minder vaak voor bij Mediterrane eters 1
 • Eet meer dan 3 maaltijden per dag, hou ze klein, en eet ze op de juiste tijden (vermijdt één grote maaltijd in de avond). 2 3
 • Óf: Probeer eens twee maaltijden per dag te eten, met de inname van voldoende vocht verdeeld over de hele dag. Een studie meldt dat 75% van de deelnemers na 2 weken vrij van refluxsymptomen was. 4
 • Mensen met gemiddeld tot ernstige symptomen zijn eerder geneigd grote porties te eten en frisdrank, vetrijke en gefrituurde voeding te eten. 5

Uit Yale Journal of Biology Medicine (1996, “The Influence of Food, Beverages and NSAIDs on Gastric Acid Secretion and Mucosal Integrity”) :

Alle voeding kan de uitscheiding van maagzuur bevorderen, maar proteïnen zijn de grootste stimulanten. Ingenomen proteïnen in de vorm van peptiden, peptonen en aminozuren stimuleren het maagzuur. Aminozuren met een aromatische zijketen zijn het sterkst. Er is ook bewijs dat aminozuren die geabsorbeerd zijn direct de pariëtale cellen stimuleren. Frisdrank, koffie, thee, bier en melk zijn allemaal significante stimulansen voor maagzuur, en melk en bier zorgen voor de meeste afscheiding. Magere melk stimuleert de maagzuurafscheiding evenveel als volle melk. Decafeïne stimuleert de afscheiding nog sterker dan aminozuren. NSAID’s zorgen ook voor een verhoogde afscheiding. Rode of zwarte pepers kunnen hetzelfde effect op de maag en maagwand hebben als aspirine.

Kruiden bij maagzuur klachten

Pepermunt, kamille en gember thee

Deze hebben alle drie hun heilzame werking op de maag ruim bewezen. Ze pakken dan ook nog eens allerlei spijsverteringsproblemen aan, en gember is uniek in het bestrijden van misselijkheid. Kamille wordt dus veel gebruikt bij allerlei aandoeningen van het spijsverteringskanaal, waaronder spasmen, krampen, een maag die van streek is, overtollige gasvorming (flatulentie), maagzweren en irritaties van het maag- en of darmslijmvlies.  6  Kamille maakt doelgericht korte metten met vervelende gasvorming, verzacht de maag en ontspant de spieren die de voeding door het spijsverteringskanaal bewegen. Het beschermende effect van het commerciële product Iberogast (bevat o.a. citroenbalm extract, kamille, pepermunt, zoethout) is gerapporteerd.   Dit product laat een anti-ulcerogene werking zien die in verband staat met minder brandend maagzuur, meer slijmproductie, een hogere vrijzetting van prostaglandine E, en een verlaging in leukotriënen. Het remt ook overtollig maagzuur. 8

Voor een betere vertering

 • Ananas extract (bromelaïne): verbetert de effecten van de spijsverteringsenzymen trypsine en pepsine, en voorkomt zuurbranden
 • Paardenbloem: een spijsverteringsstimulant