4 Gouden tips om slaapapneu te behandelen

slaapapneu.jpg

Als slaapapneu onbehandeld blijft, heb je hier overdag last van in de vorm van vermoeidheid en energiegebrek. Slaapapneu komt het meest voor bij mensen boven de 40 jaar. De meeste mensen weten niet eens dat ze slaapapneu hebben, en lopen wel met klachten rond. Soms zijn ze zelfs onder behandeling voor hartklachten, hoge bloeddruk, depressie en diabetes. Wat kun je zelf doen om dit slaapprobleem te verbeteren?

Wat is slaapapneu

Driekwart van de mensen die slaapapneu hebben, is zich hiervan niet bewust terwijl zij wel met klachten rondlopen. Soms zijn ze zelfs onder behandeling voor hartklachten, hoge bloeddruk, depressie en diabetes. Dit blijkt uit onderzoek onder Philips medewerkers van de Universiteit Twente, de ApneuVereniging, Medisch Spectrum Twente en Philips. 1

Er zijn twee soorten slaapapneu: centrale slaap apneu (CSA) en obstructieve slaap apneu (OSA). Meer informatie

Slaapapneu die onbehandeld blijft maakt dat je de hele tijd moe bent en je normale dagelijkse taken niet meer naar behoren uit kan voeren. Een apneu masker (CPAP) is al 25 jaar de standaard voor het behandelen van dit slaapprobleem. Erg comfortabel is het niet, en ongeveer 20-50% van de gebruikers kan dit masker niet tolereren. Er zijn ook alternatieve manieren die je kunt toepassen.

Bij obstructieve slaapapneu is er een afsluiting (obstructie) van de ademwegen. De slaapstoornis ontstaat doordat het zachte deel van het gehemelte, de wand van de keelholte of de tong de luchtweg blokkeert. Mensen met apneu snurken luid en partners zijn er meestal getuige van dat het snurken plotseling onderbroken wordt door één zeer luidruchtig snurkgeluid.

Vermoeidheid en laag energieniveau

De constante verstoringen van de slaap en het gebrek aan zuurstof tijdens de nacht veroorzaken de slaperigheid overdag, en maken dat je de hele dag uitgeput bent. Wanneer dit te lang duurt wordt het dagelijkse functioneren steeds lastiger vanwege concentratieproblemen en een laag energieniveau. De meeste patiënten noemen het gebrek aan energie het symptoom dat het duidelijkst aanwezig is, meer nog dan slaperigheid 3  4

Andere symptomen

Andere symptomen die je overdag tegen kan komen: hoofdpijn in de ochtend, een droge of zere keel, problemen met het kort termijn geheugen, verminderd concentratievermogen, lange bijkomtijd in de ochtend, veranderingen in persoonlijkheid en stemming, depressie, angst en prikkelbaarheid, verminderde besluitvaardigheid, impotentie, afgenomen libido, slaperigheid tijdens het autorijden.

Het is dus logisch dat patiënten een hogere kans hebben op moeilijkheden en problemen op school en werk. 5 Hiernaast verhoogt slaapapneu het risico op een aantal ernstige ziekten. Er is een sterk verband tussen obstructieve slaapapneu en diabetes, obesitas en cardiovasculaire aandoeningen. Het slaapprobleem vergroot dan ook de kans op een hoge bloeddruk, hartritmestoornissen en een beroerte. Verder is er de link tussen GERD, insulineweerstand en cognitieve problemen.

Masker

Om de diagnose te stellen is er een polysomnografie nodig: een slaaponderzoek waarbij verschillende fysiologische parameters tijdens de slaap van de patiënt opgenomen worden. Een CPAP-apparaat (masker) voorziet je van een constante zuurstoftoevoer tijdens het slapen, en vermindert de moeheid overdag. Je krijgt dus weer meer energie. Al na 3 weken gebruik kunnen deze punten strek verbeterd zijn. 6 Sommige mensen tolereren deze behandeling echter niet. Gelukkig zijn er een aantal maatregelen die je zelf toe kunt passen.

4 Manieren om slaapapneu te behandelen zonder CPAP

Gezonde voeding en beweging

Studies tonen dat mensen die te zwaar waren en lichaamsgewicht zijn kwijtgeraakt niet langer CPAP nodig hebben, en zo zelfs van hun slaapapneu en vermoeidheid afkomen. 7 8 Wanneer er een aantal keer per week aerobische beweging plaatsvindt (4x per week 40 minuten) blijkt dit ook voor een aanzienlijke verbetering van de apneu te zorgen, zonder gewichtsverlies.9

Antioxidanten

Behalve gewichtsverlies, gezonde voeding en beweging kunnen antioxidanten ook iets betekenen. Dit komt doordat slaapapneu relateert aan oxidatieve stress en de excessieve ophoping van vrije radicalen. 10 Het staat ook in verband met een afname van antioxidant capaciteit (het vermogen van het lichaam om met oxidatieve stress om te gaan) en lage bloedspiegels van bijvoorbeeld vitamine E en carotenoïden. 11 12 De drie meest onderzochte antioxidanten zijn vitamine C, E en n-acetyl-cysteïne. Een formule met deze drie stuks in combinatie met carotenoïden kan nuttig zijn.

DHA

visshuttersnap.jpg
Omega-3 vetzuren

Een ander supplement die nuttig is voor mensen met slaapapneu is omega-3, en dan vooral als er veel DHA in zit. Een lage omega-3 spiegel, met name DHA, is verantwoordelijk voor ernstigere slaapapneu. Omega-3 vetzuren zijn ook de toppers bij deze slaapstoornis omdat ze de cellen beschermen tegen stress. Tegelijkertijd verbeteren ze de gezondheid van het hart. 13 14

Vitamine D

Deze vitamine is de moeite waard te noemen als het om natuurlijke remedies voor slaapapneu gaat. De vitamine D spiegel blijkt lager te zijn bij mensen die met dit slaapprobleem kampen. Dit is vooral het geval bij mensen die ook problemen hebben met de bloedsuikerspiegel en insulineregulatie. Hoe ernstiger de slaapapneu, des te lager de vitamine D spiegel. 15 16 Dit is ook bij kinderen het geval. 17 Zelfs als je geen slechte bloedsuikerregulatie hebt, is het verstandig om een keer per jaar je vitamine D spiegel te laten testen en minstens 2000 ie vitamine D per dag te nemen. Een tekort aan deze vitamine komt zo vaak voor en staat verder ook in verband met stemmingsstoornissen en spierpijnen.

Slaap apneu is natuurlijk een van de vele mogelijke oorzaken van vermoeidheid. Wil je meer over vermoeidheid te weten komen, kijk dan hier.