Tomatenextract leidt tot dood van kankercellen bij maagkanker

Talloze studies suggereren dat de consumptie van tomaten kanker kan voorkomen. Een nieuwe studie bevestigt dit verder en onthult dat tomatenextract de kracht heeft om maagkanker te voorkomen én behandelen.

Tomatenextract voorkomt maagkanker en remt groei en uitzaaiingen

Cellular Physiology heeft een studie gepubliceerd die meldt dat tomatenextract van twee tomatensoorten (San Marzano en Corbarino) de groei van maagkanker cellen remt en de kwaadaardige karakteristieken van deze cellen teniet doet.

Eerdere studies toonden dat lycopeen, de carotenoïde die in tomaat zit, kanker bestrijdende eigenschappen heeft. Zo beschermt lycopeen de huid van binnenuit en is het dus ook een preventief middel tegen huidkanker.

Tomatenextact leidt tot dood van kankercellen

Studieauteur professor Giordano en zijn team wijzen ook op de anti-kanker effecten van de tomaat als het om maagkanker gaat. Het extract remt de groei van kankercellen. De professor kwam tot deze conclusie toen hij het extract van de tomaten testte op maagkanker cellijnen. Het extract remde niet alleen de groei, maar bemoeide zich ook met de celmigratie. Bij celmigratie trekken de kankercellen weg van de aanvankelijke tumor om omliggende weefsels aan te tasten. Hiernaast leidde het extract ook tot de dood van kankercellen.

Meestal is lycopeen de stof die verantwoordelijk is voor de gezonde effecten van de tomaat. In dit geval was er geen specifiek component in het bijzonder, dat de kankercellen bestreed. Als het om maagkanker gaat, zijn het alle bestanddelen uit de rode vrucht, en is de vrucht een behulpzaam middel om maagkanker te voorkomen.

Het team laat weten dat bepaalde tomatensoorten een sterkere uitwerking lijken te hebben op kankercellen, en gaat dit verder onderzoeken.

Oorzaken van maagkanker

Maagkanker kan diverse oorzaken hebben. Er kan sprake zijn van een woekering van het maagslijmvlies, een poliep. De meeste poliepen zijn goedaardig, maar sommige kunnen uitgroeien tot kanker. Chronische ontsteking van het maagslijmvlies kan ook tot deze ziekte leiden. De chronische ontsteking kan dan weer veroorzaakt zijn door een langdurige infectie met de H. pylori bacterie. Dit kan het maagslijmvlies op den duur veranderen, zodat er een kwaadaardige tumor kan ontstaan.

Risicofactoren voor het ontwikkelen van maagkanker zijn roken, overmatig alcoholgebruik, een langdurige infectie met de Helicobacter pylori, ongezonde voeding en/of voeding zonder veel variatie, het ontbreken van voldoende groente en fruit, gerookte en gepekelde voedingsmiddelen en een operatie waarbij een deel van de maag verwijderd is. Soms is er sprake van erfelijkheid.

De klachten bij maagkanker

  •  In de beginfase geeft maagkanker nauwelijks klachten. De klachten zijn ook afhankelijk van de locatie van de tumor.
  • Afkeer van voeding met sterk aroma (koffie, kruiden e.d.)
  • Verminderde eetlust, misselijkheid, braken (soms het braken van bloed)
  • Gewichtsverlies zonder oorzaak
  • Snel vol zitten en pijn in de bovenbuik of ter hoogte van het borstbeen
  • Brandend maagzuur
  • Bloedarmoede als gevolg van langdurig bloedverlies uit de maag

Maagkanker komt het meest voor bij oudere volwassenen (65% is 65 jaar en ouder). Jaarlijks krijgen ongeveer 1500 Nederlanders deze ziekte.