Voeding met een lage glykemische index is de beste tegen depressie

groente2.jpg

De voeding die we nuttigen heeft een grote impact op de mentale gezondheid. Zo blijkt de toevoeging van meer groente en fruit depressieve symptomen al binnen 2 weken sterk te verminderen. Een type voeding die depressieve klachten vermindert is voedsel met een lage glykemische index. Het is zelfs de beste manier tegen depressie.

Voeding, glykemische index en depressie

De glykemische index (GI)vertelt je hoe snel voeding met koolhydraten je bloeduikerspiegel beïnvloedt. Als deze index hoog is, beïnvloedt de voeding op een sneller manier je bloedsuikerniveau en is de kans op depressieve klachten hoger. 1

Als je merkt dat je depressieve symptomen hebt of begint te krijgen, let dan goed op je voeding. Het idee dat het terugdringen van bewerkte koolhydraten voor een betere mentale gezondheid zorgt is niet nieuw. Een van de pilaren van in de holistische behandeling van depressie is het vermijden van deze voeding die voor snelle bloedsuikerpieken zorgt. Mensen met een depressie hebben vaak enorm veel zin in koolhydraten, dit kan leiden tot een vicieuze cirkel en de symptomen alleen maar verergeren.

Verhoogde vs. verlaagde kans op depressie

Voeding met een lage glykemische index behandelt niet alleen depressieve symptomen, maar voorkomt ze ook. In 2015 publiceerde American Journal of Clinical Nutrition een studie 2 waarbij de data van 70000 postmenopauzale vrouwen geanalyseerd werden.  Het bleek dat vrouwen die regelmatig voeding aten met een hoge GI een verhoogde kans op een depressie hadden, binnen de drie jaar van de studie. Ook een hogere inname van toegevoegde suikers maakte dit risico groter.

Vrouwen die meer vezels, fruit en groenten hadden (voeding die vaak een lage GI heeft) liepen het minst risico op een depressie tijdens de studie. Volgens de auteurs is er sprake van verschillende mechanismen. Bewerkte koolhydraten dragen bij aan ontsteking, insulineweerstand en cardiovasculaire aandoeningen en deze relateren allemaal weer aan depressie.

Bescherm je brein en begin gezonde voedingskeuzes te maken. Je voelt je er beter bij als je voeding niet tot snelle bloedsuikerpieken leidt. Ook hou je je gewicht beter onder controle en ligt zelfbeheersing meer binnen handbereik.

Voeding met veel vezels hebben meestal een lage glycemische index. Bij zetmeel- en suikerachtige voeding is de index meestal hoog.

Eet fruit, groenten, noten, bonen en vermijdt witte deegproducten, aardappelen, gebakken producten en voeding met toegevoegde suikers. Je lichaam moet even ontwennen, als dit gebeurd is zul je merken dat je er nauwelijks nog naar hunkert.

Fruit met een lage glykemische index

Score

  • Kersen 20
  • Grapefruit 25
  • Gedroogde abrikozen 32
  • Peren 38
  • Appels 39
  • Sinaasappels 40
  • Pruimen 40
  • Aardbeien 41
  • Perziken 42
  • Druiven 53

Slimme voeding

Een geweldig stuk fruit om te eten is de onrijpe banaan. De glykemische index is laag, en de zetmelen in de nog groene banaan zijn resistent en worden door het lichaam behandeld als vezels. Aardappels kun je het beste eten als ze koud zijn, om dezelfde reden. Als aardappels gekookt zijn zwellen de zetmeelmoleculen en beginnen ze te gelatiniseren. Als de aardappel afgekoeld is, wordt een deel van het gegelatiniseerde zetmeel omgezet in resistent zetmeel.

 

Een handig GI-overzicht