Waarom gemberwater een uitmuntend drankje is

OEDGEZOND.INFO

Gemberwater is een uitmuntend drankje. Van artritis tot buikvet: gemberwater helpt. Natuurlijk is gember een van de gezondste specerijen. Gember is zelfs net zo effectief als veel medicatie.

Gember water: uitmuntend drankje

Gemberwater is een uitmuntend drankje. Het pakt misselijkheid aan die veroorzaakt wordt door dehydratatie en warmte. Ook is de specerij effectief bij migraine en een trage stofwisseling. Dus zorg dat je een kan klaar hebt staan op zonnige dagen!  Terwijl je geniet van de heerlijke verfrissende smaak, werk je aan een snellere metabolisme en meer. Lees wat gemberwater allemaal voor je doet!

Gemberwater, een uitmuntend drankje

Gemberwater is echt een uitmuntend drankje. Of je nu last van migraine hebt, Net als kurkuma is ook gember is zelfs net zo effectief als sommige medicatie. blijkt uit onderzoeken.

Gemberwater is het drankje bij uitstek op warme dagen. De specerij pakt namelijk elk onwel gevoel aan, dat door warmte en dehydratatie veroorzaakt is. Gember behandelt alle vormen van misselijkheid, ongeacht oorzaak. Dus ook bij hoogtevrees, reisziekte of hormonale problemen. 1 Wanneer je last hebt van wagenziekte en je moet een lange (warme) autorit maken, is het heel handig om een flesje gemberwater mee te nemen voor onderweg.

Gember bij migraine

Gember brengt rust in het spijsverteringskanaal, verwijdert overtollige gastvorming en rekent af met krampen. 2 Maar de specerij doet meer dan dat. Het extract van de gemberwortel verlicht ook migraines, en is net zo werkzaam als Imitrex (sumatriptan). 3 4  Hoewel men direct verlichting voelt door gebruik van Imitrex, keert de hoofdpijn in 40% van de gevallen binnen 24 uur terug en vaak nog erger. Dit is bij deze bijzondere specerij niet het geval.

Gember of NSAID’s?

Een andere opmerkelijke eigenschap van de specerij is dat het de formatie van ontsteking bevorderende stoffen tegen gaat en heel doelgericht ontsteking in weefsels, spieren en gewrichten behandelt. Er zijn ongeveer 800 studies over de genezende werking van het wortelextract, en hiervan gaan er 275 over de ontsteking remmende werking. Dit komt door bestanddeel gingerol, dat op dezelfde manieren handelt binnen het lichaam als piperine en capsaïcine. 5 6 7 8

Artritis

Artritis patiënten hebben veel baat bij de pittige specerij. In sommige gevallen kan men een 100% opklaring ondervinden van pijn en zwelling. 7 Ook bij musculoskeletale stoornissen is de specerij heilzaam. 9 Volgens onderzoekers van de University of Miami is de werking van de wortel zo krachtig, dat het op een dag de NSAID’s zal vervangen. 10 11 Gember is niet alleen net zo werkzaam 12 , maar werkt hierbij ook op cellulair niveau en heelt daarom ook de onderliggende problemen.

Gember en gewichtsverlies

Volgens de Oosterse geneeskunde hou je je gewicht onder controle door het eten en drinken van het extract van de gemberwortel. Onderzoeken bevestigen dit. Journal of the Science and Food of Agriculture publiceerde in 2014 een studie waaruit bleek dat 30 dagen suppletie voor gewichtsverlies zorgde, en de bloedsuiker- en leptinespiegel tegelijkertijd reguleerde. 13 Gember onderdrukt ook obesitas wanneer deze ontstaan is door vetrijke voeding.  Een studie meldt dat gember net zo goed werkt voor gewichtsverlies als Orlistat (een geneesmiddel om overgewicht en obesitas te behandelen), maar dat gember nog een pluspunt heeft omdat het ook een gezonde cholesterolspiegel bewerkstelligt. 14

Wat betreft de stofwisseling: die wordt verbetert dankzij het thermogeen effect van de specerij. Voeding met een thermogeen effect is erg behulpzaam bij gewichtsverlies en het behoud van een gezond gewicht. Een gemberdrankje bij een maaltijd zorgt voor een betere verbranding en een toegenomen gevoel van verzadiging. 15

Met gemberdrankjes kun je veel kanten op. De specerij combineert erg goed met andere kruiden die eveneens de stofwisseling, gewichtsverlies bevorderen en over geneeskrachtige eigenschappen beschikken.


Kruiden slim combineren

Ideeën om kruiden toe te voegen in gemberwater

9 Kruidencombinaties die krachtig helen

Kruiden voor een betere PH-balans

Top 10 beste zomerdrankjes


Een bonus van gember is dat deze geneeskrachtige specerij de vitaminen A, B, C en E bevat, beta-caroteen, calcium, koper, ijzer, kalium, fosfor, mangaan, magnesium en zink bevat. Verder zitten er meer dan 50 verschillende antioxidanten in.

Hoe maak je gemberwater

Neem een stukje verse gemberwortel en laat dit 5 minuten trekken in een kleine hoeveelheid warm water. Giet dit dan bij gefilterd water. Op 3 koppen water gebruik je een stuk gemberwortel van 5 centimeter. Voeg hier het sap van een halve citroen aan toe en eventueel wat honing. Lees in de bovengenoemde artikelen wat je eventueel nog kunt toevoegen aan het water, en waarom.

Veiligheid

Gember kan milde bijwerkingen geven zoals brandend maagzuur, diarree. Soms kan het bloedingen tijdens de menstruatie verergeren. Gebruik tijdens de zwangerschap is controversieel, omdat het mogelijk invloed heeft op de foetale sekshormonen. Ook is het gebruik voor ochtendmisselijkheid mogelijk onveilig. Er is niet voldoende informatie beschikbaar over de veiligheid bij borstvoeding. De specerij kan de bloedsuikerspiegel verlagen en de insulinespiegel verhogen, en sommige hartcondities verergeren.

Gember gaat niet goed samen met: anti-klonter middelen, anticoagulanten, aspirine, diclofenac (Voltaren), ibuprofen, naproxen, warfarine, heparine, phenprocoumon, medicatie voor diabetes, medicatie voor het hart (Adalat, Procardia, Calan, Isoptin, Verelan, Cardizem, DynaCirc, Plendil en de bloeddruk (ACE-remmers). Informatie