Mag je honing eten als je diabetes 2 hebt?

Honing heeft een gezond imago dat niet onterecht is. Dit oudste medicinale middel ter wereld staat vooral bekend om de antibacteriële eigenschappen en bevat veel mineralen, vitaminen en antioxidanten. Maar kun je ook honing eten als je diabetes type 2 hebt? Het antwoord zou je kunnen verrassen.

Honing en diabetes

Het gebruik van suiker door mensen met diabetes wordt afgeraden, vanwege de nadelige effecten op de bloedsuikerspiegel. Honing bevat koolhydraten, en mensen met diabetes krijgen het advies om de inname hiervan te beperken. Een eetlepel honing bevat minimaal 17 gram koolhydraten. Kan honing een alternatief voor suiker zijn?

Er is een verschil tussen bewerkte en onbewerkte honing. Bewerkte honing is verhit en gefilterd. Dit is bij onbewerkte honing niet het geval, en om deze reden is de nutritionele waarden in tact gebleven. Je gebruikt minder honing dan suiker, omdat de natuurlijke zoetstof een stuk zoeter is. De glykemische index van honing ligt rond de 55, dat is betrekkelijk laag.

Bloedsuikerspiegel, insulinespiegel

Sommige studies laten zien dat honing voor hogere insulinespiegels en lagere bloedsuikerspiegels zorgt. Maar er zijn ook aanwijzingen dat het natuurlijke zoete middel behalve de insulinespiegel, ook het bloedsuiker doet stijgen. Dit was bijvoorbeeld het geval met de consumptie van 75 gram honing: binnen een half uur stegen de bloedsuiker- en insulinespiegels, bij mensen zonder en met diabetes 2. Deze spiegels dalen vervolgens weer binnen twee uur. Honing kan dus voor een stijging van de insulinespiegel zorgen, en insuline helpt om glucose uit het bloed te verwijderen. Ook is gebleken dat honing de glucosespiegel verlaagd en voor een toename van C-peptide zorgt. C-peptide komt in de alvleesklier vrij bij de vorming van insuline. C-peptide is daarom een goede maatstaf voor de hoeveelheid in de alvleesklier geproduceerde insuline.

Volgens een onderzoek in International Journal of Food Sciences and Nutrition 1 veroorzaakt lange termijn gebruik van honing voor verhoogde bloedsuikerspiegels. De 8-weekse studie liet echter ook zien dat diabetes 2-patiënten gewicht verloren en een lagere cholesterolspiegel door de honingconsumptie hadden. Aan de hand van hun bevindingen adviseerden de onderzoekers dat er voorzichtigheid geboden is met het nuttigen van honing door diabetespatiënten.

Anti-diabetes middel?

Een uitgebreid review (2012,  International Journal of Biological Sciences 2) geeft meer inzicht hierin. Volgens de review – waarin honing “een nieuw anti-diabetes middel” genoemd wordt-  zijn de klinische data over het effect van honing bij diabetes 2 niet erg indrukwekkend, vanwege slecht uitgevoerde studies. De sleutelbestanddelen van de zoete stof zouden mogelijk een anti-diabetes effect hebben.

Uit deze review:

“Fructose en glucose, de belangrijkste koolhydraten in honing, hebben dezelfde moleculaire maar een andere structurele formule. De monosacchariden hoeven niet gehydrolyseerd te worden door enzymen en zijn dus klaar voor consumptie. Fructose en glucose hebben verschillende transporteurs (GLUT5, GLUT2, SGLT1). Studies hebben laten zien dat fructose hyperglykemie vermindert bij ratten met diabetes, gezonde mensen en diabetes patiënten. Er is bewijs dat fructose het legingsproces van de maag verlengt, en zo de snelheid van absorptie vertraagt. Naast fructose vertragen ook de oligosacchariden (isomaltulose) de vertering en opname van glucose, wat resulteert in een lagere bloedsuikerspiegel. Fructose verlaagt ook de voedselinname. Een lagere voedselinname door fructose beïnvloedt de selectie van macronutriënten. De langzame opname van fructose door de darmen verlengt de interactie tussen fructose en darmreceptoren die een sleutelrol bij het verzadigingsgevoel spelen. Hierdoor passeren meer macronutriënten (o.a. koolhydraten) de dikke darm en wordt de opname ervan beperkt. Er is ook de mogelijkheid tot gewichtsverlies. Een dieet dat gepaard gaat met een matige fructose-inname heeft gewichtsverlies tot gevolg. Zo verloren obese mensen met een matige fructose-inname meer gewicht dan obese patiënten die weinig fructose tot zich namen. Hoge doses fructose zorgen echter voor gewichtstoename.”

“Studies hebben in ruime mate aangetoond dat honing beter getolereerd wordt dan suiker en andere zoetstoffen, bij mensen met een gebrekkige glucosetolerantie of diabetes. Hoewel honingconsumptie gepaard gaat met hoge bloedsuikerspiegel voor een korte duur, is dit minimaal in vergelijking met andere zoetstoffen en suiker. Honingconsumptie bij diabetes 2 is hoogst raadzaam. Dat is belangrijk om te weten omdat de meeste diabetes patiënten zich niet altijd houden aan hun dieetrichtlijnen, zoals het uitsluiten van suikers. “

Voordelen van honing

De voordelen van honing voor de gezondheid zijn indrukwekkend

  • Heeft antimicrobiële eigenschappen 3
  • Is een goede bron van antioxidanten, en beschermt tegen chronische ziekten 4
  • Bestrijdt (resistente) bacteriën en vermindert ontsteking 5
  • Heeft een positieve uitwerking op de darmflora van diabetespatiënten 6
  • Verbetert de leverfunctie en de stofwisseling van glucose 7 8

Wanneer je honing bij je dieet wilt betrekken, bespreek dit dan met je arts. Introduceer het gebruik stap voor stap en let op de effecten. Gebruik het weliswaar consequent, maar met mate.

Studies melden keer op keer dat fructose een negatieve uitwerking op het brein en lichaam heeft. Fructose is een natuurlijk suiker dat ook in fruit voorkomt. Het gaat hier niet om matig gebruik van fructose, maar om een overdaad van deze stof. Aan een overdaad ontkomen we maar moeilijk, omdat de stof in veel voedingsproducten toegevoegd is -vaak in de vorm van fructosesiroop. Deze toevoegingen in bewerkte voeding, drank en vruchtensappen hebben het startsein gegeven voor het ontstaan van vette levers, obesitas, metabool syndroom en een verminderd denkvermogen.

In een volgend artikel: de uitwerking van honing op darmflora en lever.