Fibromyalgie komt door overreactief immuunsysteem en vraagt om andere aanpak

tegen fibromyalgie, tegen chronische vermoeidheid

Fibromyalgie wordt veroorzaakt door een overreactief immuunsysteem, volgens expert dr. Younger. Deze arts en onderzoeker  is ook degene die de link tussen fibromyalgia en het hormoon leptine legde. Mocht de bevinding kloppen, dan vraagt dit om een andere aanpak van deze vorm van reuma. De focus moet dan op het immuunsysteem liggen in plaats van op het centrale zenuwstelsel.

Fibromyalgie en overreactief immuunsysteem

Younger en zijn team (University of Alabama at Birmingham, UAB) gaan proefpersonen met en zonder fibromyalgie injecteren met zeer lage doses liposaccharide (LPS). Deze molecuul is gevonden bij bepaalde infectie veroorzakende bacteriën, die het immuunsysteem triggeren. Hij verwacht dat de immuunsystemen van de fibromyalgie patiënten hierop zullen overreageren. 1

Nieuwe ontsteking remmende middelen

Younger:

“Als ons hypothese correct is, zegt het ons dat fibromyalgie absoluut een conditie is die in het immuunsysteem gecentraliseerd is, en dat bij behandelingen de focus op nieuwe typen ontsteking remmende middelen moet liggen. Dit houdt ook in dat we ons geen zorgen hoeven te maken over andere lichaamssystemen, maar dat we ons moeten focussen op neuronen. We moeten ons ook niet focussen op het centrale zenuwstelsel, maar op het immuunsysteem.”

“Wat we vervolgens moeten doen is teruggaan naar anti-ontstekingsmiddelen waarvan bekend is dat ze de bloed-brein barrière passeren, die reeds bestaan maar nog niet gebruikt worden bij fibromyalgie. “

Botanische middelen

Medicatie die voor auto immuunziektes gebruikt wordt, zoals bij multiple sclerose en artritis, is een duidelijke mededinger. Maar er zijn ook tal van vrij verkrijgbare botanische middelen die ook nuttig kunnen zijn om een overactief immuunsysteem te kalmeren.

Focus niet op centrale zenuwstelsel

Als Younger kan bewijzen dat fibromyalgie het resultaat is van een onjuist functionerend immuunsysteem, kan dit tot een grote verschuiving in de huidige behandelingsmethoden leiden. De medicijnen die FM behandelen –Lyrica, Cymbalta en Savella- kalmeren het centrale zenuwstelsel en doen niks voor het immuunsysteem. Dat verklaart waarschijnlijk waarom ze ook niet goed werken bij FM-patiënten.

Op dit moment worden FM-patiënten geworven door Younger, en zullen ze twee dagen in UAB verblijven. Op de eerste dag krijgen ze een zeer lage dosis lipopolysaccharide toegediend waarna ze 24/7 gemonitord worden onder andere door regelmatige bloedchecks. Een paar weken zal hetzelfde proces plaatsvinden, maar dan met nog kleinere doses LPS.

Effectieve behandeling

Younger:

“Wat we verwachten is dat de ultra lage doses voor deelnemers met fibromyalgie voldoende zal zijn om een hyper immuunreactie te krijgen. Als dit inderdaad klopt, dan zal er in mijnhoofd geen twijfel bestaan over het feit dat we weten wat er gebeurt bij de ziekte, en kunnen we een serie stappen uitzetten naar een effectieve behandeling.’”

Younger verwacht dat de studie in juli afgerond wordt, en dat de resultaten in augustus zullen verschijnen. De arts doet al meer dan 10 jaar onderzoek naar de oorzaak van fibromyalgie, wat hem eerst naar het centrale zenuwstelstel leidde. Ook andere experts zien aandoening als een issue van het centrale zenuwstelsel. De onderzoeken van Younger brengen hem in redelijk snel tempo telkens een stap verder. Nog niet zo lang geleden legde hij de link tussen fibromyalgie en het hormoon leptine;  fibromyalgiepatiënten zouden een te hoge leptinespiegel hebben. Meer informatie en Younger’s rapporten hierover En inmiddels is hij dus bij het immuunsysteem uitgekomen.

Bron

Volgende keer: kruiden die een overactief immuunsysteem kalmeren