Hoe broccoli het brein beschermt bij een beroerte

Broccoli beschermt het brein bij een beroerte, of beter gezegd: het is een stof uit de groente in geconcentreerde vorm die dit doet. Een dagelijkse broccolipil beschermt tegen een herseninfarct of –bloeding en minimaliseert het effect van een beroerte als deze heeft plaatsgevonden.

Broccoli, beroerte en brein

Er is bijna geen groente die zo vaak positief in het nieuws komt als de broccoli. Britse onderzoekers (King’s College London) hebben ontdekt dat de –inmiddels zeer bekende- stof sulforafaan een beschermende enzym aanzet in het brein. Een dagelijkse pil met sulforafaan zou in de toekomst wellicht aan patiënten gegeven kunnen worden, om de schadelijke effecten van een beroerte tegen te gaan.

Nadat het protectieve enzym is ‘aangezet’ verwijdert het de gevaarlijke vrije radicalen-cellen die andere cellen beschadigt en doodt door een proces dat oxidatieve stress heet. Oxidatieve stress is in verband gebracht met veel ziekten zoals kanker en Alzheimer’s. Het onderzoeksteam heeft bewezen dat de gezonde molecuul in broccoli, sulforafaan, dit enzym aanzet.

Het is een doorbraak, deze ontdekking dat de nederige broccoli de schade die door beroertes veroorzaakt wordt kan minimaliseren. En dat door één simpele pil per dag. De British Heart Foundation, die het onderzoek financierde, zegt dat er een dringende vraag is naar nieuwe behandelingen om de schade door beroertes te beperken.

De testresultaten toonden dat sulforafaan de ernst van een beroerte vermindert bij muizen. Volgens professor Jeremy Pearson die bij de studie betrokken was, kunnen deze resultaten betekenen dat mensen in de toekomst dagelijks een pil tegen de schadelijke effecten nemen.

Bron


Volgens cijfers van de Nederlandse Hartstichting worden jaarlijks 41.000 mensen door een beroerte getroffen. Dit zijn er 125 per dag. Hiervan heeft ongeveer 80% een herseninfarct en is er bij 20% sprake van een hersenbloeding. In ons land leven ruim 300.000 mensen met de gevolgen van een beroerte, en jaarlijks overlijden ongeveer 9600 mensen (26 per dag) aan deze gevolgen. Eén op de drie patiënten overlijdt of heeft levenslang hulp nodig bij de dagelijkse dingen.


Hoewel de ontdekking een doorbraak genoemd wordt, is het niet de eerste keer dat het beschermende effect van sulforafaan op het brein bleek. 1 2  In 2013 verscheen een onderzoek die eveneens door The British Heart Foundation gefinancierd was. Ook deze studie meldde dat behandeling met sulforafaan suppletie de verstoring in de bloed-brein barriere vermindert, mocht er een beroerte plaatsvinden. 3 4

Broccoli en andere voordelen op het brein

De stof verbetert ook de cognitie na hersenletsel, ook weer vanwege de uitwerking op de bloed-brein barrière: deze  functie blijft zo goed mogelijk in tact. 5

De ophopingen van metalen in het brein is in deze tijd een groter probleem dan ooit. Sulforafaan staat erom bekend deze ophopingen op te ruimen, en dit geldt ook voor ijzer: de stof redt het brein van geheugenproblemen en verlies van connectiviteit in het brein als gevolg van ijzerophoping. 6 Sulforafaan   beschermt ook tegen cognitieve achteruitgang door andere oorzaken. 7 8

De antioxidant verbetert zelfs neuro gedragsgebreken en beschermt het brein tegen de karakteristieke Alzheimer’s plaques. 9 10

Ook is er een beschermend effect van sulforafaan gezien bij muizen met een depressie die aan ontsteking in het brein gerelateerd was. 11 

Broccoli pillen versus de groente

Sulforafaan uit voeding is beter bio beschikbaar dan die uit pillen. Voor een goede opname zou je de broccoli kortstondig (10 minuten) moeten verwarmen op 60 graden. Het is nog beter om de groente 3 tot 4 minuten te stomen. Bevroren broccoli bevat naar verluid nauwelijks sulforafaan. Broccoli sprouts bevatten veel meer sulforafaan dan broccoli. Je hoeft er niet enorm tegenaan te eten om voldoende binnen te krijgen. Toen onderzoekers de pil  ‘BroccoMax’ testten en dit vergeleken met broccoli sprouts, zorgden de sprouts voor veel hogere piek van fyto nutriënten in het bloed dan de capsules. Er werd dagelijks ofwel een kopje sprouts genomen, ofwel 6 capsules. De bio beschikbaarheid van capsules ligt dus helaas een stuk lager. Er vindt een betere opname plaats in combinatie met mosterdzaad.

Share