Afvallen

12 Medicinale planten die bewezen werken bij obesitas

Share Button

Obesitas is een wereldwijde epidemie, en gaat gepaard met ernstige risico’s. Een interessante nieuwe studie laat zien wat medicinale planten eventueel kunnen betekenen in de strijd tegen ernstig overgewicht, en wat ze precies doen.

Medicinale planten en obesitas

In de review, gepubliceerd in American Journal of Translational Research, zijn 76 plantensoorten en tal van studies (1996-2015) zorgvuldig onder de loep genomen op hun anti-obesitas effect.

Obese personen hebben een grotere kans diabetes, musculoskeletale stoornissen (met name osteoartritis) en bepaalde vormen van kanker. 1 2 Ook zijn de cardiovasculaire risicofactoren groter. Mogelijke farmaceutische middelen om de aandoening te behandelen zijn sibutramine, fluoxetine, sertraline, orlistat of topiramaat. Deze moeten met zorgvuldigheid gebruikt worden omdat ze weer hun eigen risico’s met zich meebrengen. 3 4 5 6

Er werden 76 plantensoorten gevonden om obesitas te behandelen in pre-klinische en klinische testen. Planten uit de Asteraceae familie waren het meest prominent aanwezig. Zie tabel.

Bij de volgende planten werd een anti-obesitas effect gevonden, waaronder een vertraagde opname van vetten, onderdrukking van enzymactiviteiten en de regulatie van vetspiegels. De bekendste:

Plant en werking

 1. Achyranthes aspera:  Vertraagde opname van vetten
 2. Japanse ginseng/panax Japonicus:  Vertraagde opname van vetten
 3. Slijmappel/Aegle marmelos: Verlaagt de triglyceridewaarden en cholesterolspiegel
 4. Muskaat courgette/Cucurbita moschata: Verlaagt de triglyceridewaarden en cholesterolspiegel
 5. Artemisia princeps/mugworth yomogi:  Anti-obesitas effect op vetcellen, onderdrukking lipogene enzymatische activiteiten,  onderdrukking van leververvetting
 6. Cichorium intybus: Anti-obesitas effect op vetcellen
 7. Annona montana/graviola: Verlaging van vetspiegel, verhoging HDL cholesterol
 8. Theeplant (camellia blad): Lagere triglyceridewaarden, en lagere concentratie van bepaalde vetzuren
 9. Carica papaya (papaya):  Onderdrukking van de eetlust, verlaging van triglyceridewaarden en LDL-cholesterol.
 10. Dioscorea nipponica: Onderdrukking van triglyceridewaarden in het bloed
 11. Garcinia cambogia: Verbeterde lipogenese
 12. Ilex paraguariensis/Mate blad: Beschermt tegen obesitas via specifieke processen in het vetweefsel

Bron

De anti-obesitas effecten van deze planten zijn te danken aan de saponinen, polyfenolen, flavonen, flavonolen, tanninen en chalconen en  fenol bestanddelen (catechinen, anthocyanen, isoflavonen). Al deze stoffen zijn belangrijke middelen tegen overgewicht, mede omdat ze beschermen tegen oxidatieve schade. Hiernaast handelen ze voornamelijk in vetweefsels.

Mocht je een supplement willen gebruiken met een van deze planten, informeer dan eerst even naar de eventuele bijwerkingen!

 

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Voer je e-mailadres in, en ontvang bericht in je mailbox als er een nieuw artikel is!

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.