Hoe darmflora een rol spelen bij de bipolaire stoornis

darmbacteriën.png

Onderzoekers richten zich steeds vaker op de manier waarop de darmbacteriën de mentale gezondheid beïnvloeden. Humeur, stemming, eetgedrag; de micro-organismen hebben er invloed op. Journal of Psychiatric Research meldt dat de darmflora ook een rol spelen bij een bipolaire stoornis.

Darmflora en bipolaire stoornis

Veel recente studies bevestigen dat het darm microbioom –de verzameling microben in het spijsverteringskanaal- belangrijk is voor de mentale gezondheid.

Onderbuikgevoel

darmbacteriën2.pngDe relatie tussen de darmbacteriën en ons mentale welzijn geeft een nieuwe betekenis aan het begrip onderbuikgevoel. De darmen hebben meer met het brein te maken dan altijd gedacht werd. Niet voor niks worden ze het tweede brein genoemd. De darmen hebben de vaardigheid om met het brein te communiceren via het centrale zenuwstelsel, de hormonen en het immuunsysteem. Micro-organismen werken synchroon met het lichaam, en het enterisch zenuwstelsel verbindt de darmen met het brein. Vanuit de darmen kan er een soort domino-effect ontstaan vanwege deze nauwe connectie tussen hersenen en darmen.

Deze nieuwe studie in Journal of Psychiatric Research 1  werd uitgevoerd door de University of Michigan onder leiding van wetenschapper Simon J. Evans.

Meer bacteriën dan menselijke cellen

De wetenschapper is geïnteresseerd in de manier waarop voeding een rol speelt bij psychische stoornissen. Naar schatting zijn er 2-10 keer meer bacteriën in ons lichaam dan menselijke cellen, die een grote rol spelen bij onze stofwisseling. Een methode om de soorten en aantallen microben in onze darmen te evalueren is door bacterieel DNA uit ontlasting te extracteren.

Evans:

“De darmbacteriën hebben al van jongs af aan invloed op de breinontwikkeling, en moduleren gedrag en stemming. We onderzochten de stelling of het darm microbioom anders is bij mensen met een bipolaire stoornis.”

Faecalibacterium

Samen met zijn team onderzocht Evans de feces van mensen met een bipolaire stoornis en vergeleek dit met die van gezonde volwassenen. De samenstelling van de darmbacteriën bleek aanzienlijk anders te zijn bij de patiënten met een bipolaire stoornis. Deze volwassenen hadden minder van de gunstige bacteriesoort Faecalibacterium. Hoe minder Faecalibacterium, des te ernstiger de symptomen.

“Er is groeiend bewijs dat het darm microbioom een rol vervuld in de mentale gezondheid, en een van de grootste factoren die de darmflora beïnvloedt is het dieet. Het komt er op neer dat voeding ertoe doet voor de mentale gezondheid, en dit is in overeenstemming met ons eerdere werk.”

Het feit dat de meeste bipolaire studiedeelnemers meer dan een soort medicatie nam, kan de dingen echter compliceren: “We weten nog niet op welke manier medicatie het darm microbioom beïnvloedt. We hebben ook nog niet voldoende inzicht in de manier waarop medicijnen de nutriënten beïnvloeden die invloed op de darmflora hebben”, aldus Evans.

Deze vragen worden momenteel behandeld in een klinische test. Het team kijkt of een dieet dat rijk is aan gezonde vetzuren de samenstelling van het microbioom in de darmen verbetert, en of dit de symptomen van patiënten met een bipolaire stoornis verlicht.

Ontsteking in het spijsverteringskanaal

In de studie van Evans lag de focus op de bacteriën, hun soort en aantal. Mangiola et al focusten zich in 2016 op het gedrag van het gastro intestinale systeem. Zij zagen dat wanneer het gastro intestinale systeem ontstoken is, dit veranderingen in het microbioom reflecteert. Schizofrenie en bipolaire stoornissen gaan meestal gepaard met ontsteking in het spijsverteringskanaal. Om deze reden is het spijsverteringssysteem belangrijk bij neuro psychiatrische stoornissen, en ontstaan van stemmingsstoornissen. 2

Lekkende darm

Maar hoe kunnen de darmen invloed uitoefenen op de hersenen? Veranderingen in de darmwand bevorderen ontstekingsbevorderende factoren zoals lipopolysacchariden. Als de darmwand meer doorlaatbaar is geworden (lekkende darm, meer info) vinden er veranderingen in activiteit van hersenen, amygdala en emotionele controle centra van het brein plaats. 2

Stress en voeding

Ook stress kunnen het darm microbioom negatief beïnvloeden en gevolgen hebben voor de gunstige darmbacteriën. En wie met regelmaat bewerkte voeding eet, heeft een ander darm microbioom dan wie verse en gezonde voeding eet. 3 Van fecale transplantaties is aangetoond dat ze invloed hebben op depressie en stemming, via de veranderingen die ze in het darm microbioom tot stand brengen.

Dit verband tussen geest en lichaam herinnert ons eraan de we synchroon lopen met ons lichaam, en opent de deur naar nieuwe behandelingsmogelijkheden. De darmen kunnen de sleutel zijn om bipolaire en andere stoornissen te behandelen.

Darmflora en autisme

Darmflora en psyche