Effectiever gewichtsverlies en snellere stofwisseling door vegetarisch dieet

vegetarisch2.jpg

Vegetariërs verliezen niet alleen effectiever gewicht dan mensen die een caloriearm dieet volgen, maar hebben ook nog eens een snellere stofwisseling. Dus als je sneller wilt afvallen, kun je misschien eens overwegen om een poosje vegetarisch te eten, volgens een publicatie in the Journal of the American College of Nutrition.

Snellere stofwisseling, effectiever gewichtsverlies

Volgens de studie verliezen vegetariërs twee keer meer gewicht binnen dezelfde tijdsduur. Het vet dat tussen de spieren is opgeslagen neemt sneller af, en hierdoor verbetert de stofwisseling van glucose en lipiden. Deze uitkomst is dus vooral van belang voor mensen met diabetes type 2 en het metabool syndroom, zegt studieauteur dr. Hana Kahleová.

Aan de studie van Kahleová deden 74 mensen mee met diabetes type 2. Ze volgden een vegetarisch dieet of het gewone anti-diabetes dieet. Het vegetarisch dieet bestond uit groenten, granen, peulvruchten, fruit en noten. Wat betreft dierlijke producten werd slechts een portie vetarme yoghurt per dag gegeten. Het anti-diabetes dieet vond plaats volgens de richtlijnen van de European Association for the Study of Diabetes (EASD), en bevatte 50% energie uit koolhydraten, 20% uit proteïnen.  Verder bevatte het minder dan 30% vet.

Door het vegetarisch dieet bleek men twee keer zo snel gewicht te verliezen. Het gemiddelde gewichtsverlies door vegetarisch eten was 6,2 kilo tegenover 3.2 kilo door het anti-diabetes dieet.

Vetverlies

Middels MRI werd de vetopslag in weefsels bekeken. Er was duidelijk te zien hoe de twee diëten verschillende effecten hadden op het subcutaan, subfasciaal en intramusculaire vet (dat is; onder de huid, op het spieroppervlakte en tussen de spieren).

  • De uitwerking op het subcutaan vet was gelijk.
  • Verlies van subfasciaal vet vond alleen plaats bij het vegetarisch dieet, en niet bij het anti-diabetes dieet.
  • Verlies van intramusculair vet was het grootst bij het vegetarisch dieet.

Betere insulinegevoeligheid

Voor diabetes 2-patiënten is dit belangrijk, omdat een toename van subfasciaal vet bij hen in verband staat met insulineweerstand. De vermindering van dit type vet heeft een gunstig effect op de glucosestofwisseling, en hier komt bij dat de afname van intramusculair vet de spierkracht en mobiliteit verbetert. Dit geldt vooral voor oudere mensen met diabetes.

Kahleová: “De vegetarische diëten bewezen het meest effectief te zijn voor gewichtsverlies. Hiernaast hebben we ook aangetoond dat vegetarische voeding effectiever is om het vet tussen de spieren te verliezen, wat de stofwisseling verbetert. Dit is niet alleen belangrijk voor mensen die af willen vallen, maar ook voor patiënten met diabetes type 2 en het metabool syndroom. Het is relevant voor iedereen die gewichtsbeheersing serieus neemt, en slank en gezond wil blijven.”

Beide diëten werden 6 maanden lang gevolgd. De eerste 3 maanden werd er niks bijzonders gedaan qua beweging. Vervolgens werden de diëten gecombineerd met aerobische beweging.

Als je vegetarisch wilt eten

Mocht je ook (een poosje) vegetarisch willen eten, begin hier dan geleidelijk aan mee. Verminder stap voor stap de hoeveelheid vlees in je dieet, terwijl je de hoeveelheid fruit en groenten opvoert. Kijk op Internet naar recepten;  meer variatie verkleint de kans op voedingstekorten. Er zijn een aantal nutriënten die je op den duur tekort zou kunnen komen: omega-3 vetzuren, calcium, vitamine D, vitamine B12, zink en ijzer. Maar ook L-carnitine en taurine zijn belangrijk. Op de website van de Vegetariërsbond vind je tips en informatie.