Lekkende darm, gevaarlijk signaal voor auto immuunziekten

darmen2.jpg

Wanneer de darmwand zijn integriteit verliest en meer doorlaat dan de bedoeling is, heet dit een lekkende darm. Het lekkende darmsyndroom is een gevaarlijk signaal voor auto immuunziekten, meldt Frontiers in Immunology. Het is een aandoening waar een groeiend aantal mensen mee worstelt. Maar veel mensen weten het niet.

Lekkende darm en auto immuunziekten

De darmwand vormt samen met de stoffen die het uitscheidt, een barrière die je beschermt van allerlei factoren. Deze beschermende wand kan echter meer doorlaatbaar worden, waardoor toxinen, antistoffen en bacteriën de bloedbaan inlekken. Deze conditie heet de ‘lekkende darm.’ Het is een conditie die aangepakt moet worden, omdat het anders kan leiden tot de ontwikkeling van auto immuunziekten. De stoffen die doorlekken triggeren namelijk immuun responses. Aandoeningen waarvan bekend is dat ze in verband staan met het lekkende darm syndroom zijn het inflammatoire darm syndroom, coeliakie, diabetes type 1, multiple sclerose en lupus erythematodes. Ook Alzheimer’s, ALD , kanker en multiple auto immuunziekten hebben te maken met een disbalans in de darmflora en een disfunctionele darmwand.

Een lekkende darm: wat is het en hoe genees je het?

Er zijn veel factoren die de doorlaatbaarheid van de darmen bevorderen en een ervan is disbiose in de darmflora. Uit diverse onderzoeken weten we dat zo’n disbiose de aanzet is tot talloze aandoeningen. Het is pas sinds 10 jaar dat de darmflora intensief de aandacht krijgt, en er vooruitgang geboekt wordt in dit onderzoeksveld. Hippocrates was dus zeer vooruitstrevend, toen hij een paar honderd jaar voor Christus zei dat alle ziekten in de darmen beginnen.

Waarom de darmwand zo belangrijk is

De conditie van de darmwand hangt grotendeels af van het daar aanwezige microbioom. Bij gebrek aan bacteriële stimulans kan het darmslijmvlies dunner worden. Een dunner slijmvlies maakt het makkelijker voor ongewenste bacteriën om door te dringen, en dit kan ontsteking tot stand brengen. Colitis is hier een voorbeeld van. De juiste bacteriën, lipopolysacchariden en peptidoglycanen kunnen dit herstellen. Want dat is het goede nieuws: de conditie van een lekkende darm kan weer omgekeerd worden. Gunstige bacteriesoorten zijn de Lactobacilli (in verband met de lekkende darm vooral L. reuteri, L. rhamnosus) en de Bifidobacteria (met name B. infantis).

Welke probiotica herstellen de lekkende darm (leaky gut)?

Uit de studie

  • Er zijn voedingsadditieven waarvan bekend is dat ze een lekkende darm bevorderen,
  • Van vitamine D is bekend dat het de darmwand beschermt.
  • Vezelrijke voeding stimuleert de hoeveelheid bacteriën die de darmwand degraderen.
  • Een dieet dat rijk is aan verzadigde vetten zorgt voor een behoorlijke afname van de gunstige Lactobacilli. Tegelijkertijd neemt de hoeveelheid Oscillibacter toe, en deze soort tast de darmwand aan.
  • Alcoholgebruik veroorzaakt door stress opgewekte veranderingen in het darm microbioom. Wanneer alcoholgebruik chronisch is gaat dit ten koste van de kwaliteit en kwantiteit van darmbacteriën. Zo wordt bijvoorbeeld Lactobacillus in grote mate onderdrukt door alcohol. Suppletie met deze bacteriesoort vermindert bacteriële overgroei, herstelt de integriteit van de darmwand en onderdrukt de verplaatsing van microben. Sommige bacteriën produceren alcohol (E. coli en Weissella confusa) en tasten de darmwand aan.
  • Infecties hebben ook invloed op de darmwand, zoals Helicobacter pylori en Salmonella enterica.

https://goedgezond.info/2016/01/16/deze-7-additieven-leiden-tot-lekkende-darm-en-zo-tot-auto-immuunziekten/

Ingrijpen is dus belangrijk om te voorkomen dat de aandoening verergert en er bacteriële producten verplaatst worden. Zo’n verplaatsing lokt een abnormale immuunrespons uit, veroorzaakt ontsteking en beschadigt weefsels.

Lekkende darm omkeren

Het lekkende darmsyndroom is om te keren. Pre- en probiotica verminderen de doorlaatbaarheid. Ook Bacteroides fragilis is erg gunstig. ASS (autisme) blijkt gepaard te gaan met een lekkende darm en disbiose in de darmflora. Behandeling met B. fragilis verbeterde de gedragsstoornissen. B. fragilis voorkomt ook een lekkende darm. Onlangs bleek dat L. reuteri voor opmerkelijke resultaten zorgde bij kinderen met ASS.

Effect probiotica op brein: 1 darmbacteriesoort keert sociaal gedrag autisme om