Afvallen Kruiden-planten

Deze kruiden en voeding verlagen je vetpercentage

Share Button

Als je vet verliest, zie je er vitaler uit en neemt je uithoudingsvermogen toe. Hiernaast verbetert vetverlies de gezondheid van het hart, verlaagt het de bloeddruk en vermindert het de kans op ontsteking. Er zijn redenen genoeg om aan een gezond vetpercentage te werken. Kruiden en voeding kunnen je hierbij helpen! De meeste heb je waarschijnlijk al in je keuken staan.

Lager vetpercentage door kruiden

Auteur Nick Tummelino geeft in zijn boek “Strength Training for Fat Loss” 8 goede redenen om het vetpercentage te verlagen:

 1. Betere sportprestaties: als je vet verliest wordt je atletischer.
 2. Meer kracht: als je minder overtollig gewicht mee torst, kun je meer aan.
 3. Betere conditie
 4. Meer energie
 5. Minder gewrichtspijn
 6. Een gezonder gewicht
 7. Minder stress
 8. Minder angst, depressie, een betere breinfunctie en slaap

Vetprofiel en bloeddruk

Kruiden met een multi-effect

Voeding en kruiden kunnen vetverlies een zet in de goede richting geven. In de laatste editie van Food & Function staat uitgebreid beschreven wat natuurlijke bioactieve stoffen voor de vetspiegel, bloeddruk, hart- en bloedvaten doen. Planten en voeding met een multi-effect zijn berberine, plant sterolen, groene thee extract, kurkumine, cacao, pycnogenol, olijfolie, oplosbare vezels, knoflook en mineraalzouten. 1

Ze verbeteren doelgericht

 • Vetprofiel
 • Bloeddruk
 • Gezondheid van de bloedvaten
 • Ontstekings- en endotheliale markers

Hart- en vaatziekten buiten de deur houden

Hierdoor zorgen ze natuurlijk voor een betere cardiometabole gezondheid. Je houd hart- en vaatziekten, diabetes mellitus en nierziekten dus (langer) buiten de deur door een aantal van de genoemde stoffen regelmatig bij je voeding te betrekken. Olijfolie, oplosbare vezels, mineraal zouten, berberine, cacao, kurkumine, knoflook, pycnogenol, groene thee en plantsterolen pakken lichaamsvet veelzijdig aan. De review noemt dat vitamine C, lycopeen, rode bieten, resveratrol en magnesium in de bloeddruk verlagen, maar dat het effect op cardiometabole risicofactoren onduidelijk is.

Bieten en bietensap hebben –behalve op de bloeddruk- een aanzienlijke positieve uitwerking op spierkracht en uithoudingsvermogen. De overige voordelen van magnesium en vitamine C zijn voor de meesten ruim bekend.

Glas bietensap per dag overstijgt alle gezondheidsverwachtingen

Lichaamsvet verlaag je met behulp van:

Berberine

De werking van berberine op cardiometabole factoren is in 27 klinische testen aangetoond. De alkaloïde uit de berberis plant beïnvloedt verschillende biologische systemen.  Binnen de cellen bindt het met verschillende moleculaire bestanddelen om vervolgens hun functie te veranderen. Het werkt dus op dezelfde manier als farmaceutische drugs. Berberine zit in de cellen van meerdere organen (o.a. de hersenen, spieren, nieren, hart en lever) en speelt een zeer belangrijke rol bij het regelen van de stofwisseling. De alkaloïde vermindert het lichaamsgewicht en vetpercentage, en hiermee ook de vetspiegel en het LDL-cholesterol.

Kurkumine

Kurkumine uit kurkuma laat ook een interessante werking zien op het lichaamsgewicht en vetweefsel. De gele kleurstof verhoogt het verlies van gewicht en lichaamsvet enorm. Een bijkomend voordeel is dat het ook de buikomvang vermindert en gevoeliger maakt voor insuline. Kurkumine werkt als een antioxidant, en verlaagt ook het LDL-cholesterol.

Groene thee

Groene thee is zeer rijk aan polyfenolen, en is een krachtige cardio protectieve antioxidant. De publicatie in Food & Function noemt 26 klinische studies die aantoonden dat groene thee het LDL-cholesterol verlaagt, en de vetspiegel in het algemeen. Hiernaast verlaagt groene thee extract het viscerale vet (buikvet valt hieronder) , de heupomvang, buikomvang, BMI, lichaamsgewicht, vetpercentage en subcutaan vet. Een bonus die je bij deze thee dan nog krijgt is een lagere bloeddruk.

Plant sterolen

Plant sterolen vind je in peulvruchten, noten, zaden, sommige boters en in plantaardige oliën. Ze zijn vooral nuttig om het LDL-cholesterol te verlagen.

Cacao

Cacao verbetert de stofwisseling van stikstofoxide wat bevorderlijk is voor de aderen. De rol van cacao bij overgewicht is erg interessant. De stof kan ernstig overgewicht dat door vetrijke voeding is ontstaan reguleren, doordat het de expressie van genen voor de vetstofwisseling ‘aanzet.’ Al binnen een maand kan cacao verbeteringen laten zien betreffende lichaamsgewicht, vetweefsel en triglyceridewaarden. Het gaat dan om cacao die zo puur mogelijk is, niet om melkchocolade.

Pycnogenol

Pycnogenol is minder bekend bij ons. Dit schorsextract van de pijnboom betekent overigens veel voor de huid: het vernieuwt huidcellen tientallen malen sneller dan vitamine C en E dit doen. Dit maakt pycnogenol hét middel tegen hyperpigmentatie (door acne en pigmentatie door veroudering) en huidveroudering. Wat lichaamsvet betreft werkt pycnogenol vooral op de vetcellen. Een dosis van 30 mg/kg per dag vermindert lichaamsgewicht en viscerale vetmassa aanzienlijk. Ook verbetert het de triglyceridewaarden en de totale cholesterolspiegel.

Knoflook

Van knoflook is bekend dat het de bloeddruk verlaagt en de totale cholesterolspiegel verbetert. Minder bekend is waarschijnlijk dat het ook de verdeling van lichaamsvet verbetert, en dan met name bij mensen met een non-alcoholic vette lever. Van knoflook is aangetoond dat het lichaamsgewicht en vetmassa verlaagt, bij een dosis van 400-800 mg per dag.

Als je dit combineert met een gezond dieet plus beweging, verlaag je het percentage lichaamsvet sneller dan normaal. Er zijn nog tal van andere kruiden die het gewicht gunstig beïnvloeden (o.a. kaneel, de combinatie komijn-limoen, zwarte komijn,  zwarte peper). In dit artikel zijn echter alleen de kruiden aangehaald die vermeld werden in de review in Food & Function.

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Voer je e-mailadres in, en ontvang bericht in je mailbox als er een nieuw artikel is!

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.