Brein Nieuws

Dwangstoornis door ontsteking in hersenen

Share Button

Een baanbrekende studie meldt dat een obsessieve compulsieve stoornis te maken heeft met ontsteking in de hersenen. Een dwangstoornis is nog altijd moeilijk te behandelen, mede doordat de oorzaken achter de stoornis verborgen zijn. Nu legt onderzoek echter de vinger op ontsteking.

Dwangstoornis en het verband met ontsteking

Bij een obsessieve compulsieve stoornis (OCD) is er sprake van onbeheersbare obsessies en compulsies. Mensen met de dwangstoornis ervaringen opdringende gedachten die angst veroorzaken of de dwang om bepaalde handelingen te herhalen. Obsessies hebben vaak te maken met reinheid, seksuele taboes, agressieve gedachten en symmetrie.

Over het algemeen wordt OCD behandeld met cognitieve therapie en serotonine-heropnameremmers (SSRI’s). De behandelingen werken niet altijd bij iedereen. Een groot obstakel bij het vinden van een behandeling die aanslaat, is dat de fysieke oorzaken van OCD niet bekend zijn.

Vernieuwend onderzoek –deze week gepubliceerd in JAMA Psychiatry- kijkt naar de rol van breinontsteking bij OCD. De senior auteur is dr. Jeffrey Meyer, hoofd van the Neuroimaging Program in Mood & Anxiety, Centre for Addiction and Mental Health, Canada.

Neuro inflammatie bij andere psychiatrische aandoeningen

Ontsteking is een natuurlijk proces; het is een normaal onderdeel van de immuun respons en een standaard reactie op letsel. Maar als het niveau van ontsteking niet juist is of te lang voortduurt, kan het negatieve consequenties hebben. Zo is ontsteking bijvoorbeeld in grote mate betrokken bij een aantal aandoeningen, onder meer bij reumatoïde artritis en atherosclerose. En zoals recent bekend werd, mogelijk ook bij fibromyalgie.

Er is groeiend bewijs dat suggereert dat neuro inflammatie bij bepaalde psychiatrische aandoeningen betrokken is, zoals bij de depressie, schizofrenie, autisme en de bipolaire stoornis.

Meer ontsteking bij dwangstoornis

Dr. Meyer en zijn team wierven 40 deelnemers: 20 met OCD en 20 zonder de aandoening. Bij elke deelnemer werd een PET-scan uitgevoerd om de aanwezigheid en mate van ontsteking in het brein in te schatten. Er werd vooral naar de microglia gekeken, in zes hersengedeelten die belangrijk zijn bij OCD (o.a. de orbitofrontale cortex en de cortex cingularis). De microglia zijn de immuuncellen van het centraal zenuwstelsel die geactiveerd worden tijdens ontsteking.

De resultaten waren duidelijk: in de betreffende hersengedeelten was bij de mensen met OCD 32% meer ontsteking zichtbaar, vergeleken met de mensen zonder OCD.

Dr. Jeffrey Meyer: “Deze bevinding is een grote doorbraak in het begrip van de biologie van OCD, en kan leiden tot de ontwikkeling van nieuwe behandelmethoden.”

Stress, hoogste ontstekingsniveau

Een andere interessante bevinding was dat bij de mensen die het meest last van stress hadden als ze probeerden te stoppen met compulsief gedrag, het hoogste ontstekingsniveau in een specifiek hersengedeelte aanwezig was.

“Medicatie die ontwikkeld is om zich te richten op hersenontsteking bij andere aandoeningen kan nuttig zijn bij OCD. Er is werk aan de winkel om de specifieke factoren bloot te leggen die bijdragen aan deze ontsteking. Het vinden van een manier om de ontsteking te verminderen kan ons helpen bij de ontwikkeling van nieuwe behandelingen,” aldus Meyer.

Bloedtest

Op dit moment is men bezig om te kijken naar de mogelijkheid van een bloedtest, die moet aantonen welke patiënten het meeste voordeel uit anti-inflammatoire medicijnen halen.

Bij sommige mensen zijn er twee voedingssoorten in het bijzonder die ontsteking in de hersenen bevorderen en/of invloed hebben op psychische ziekten: zuivel (met name melk-caseïne) 1 2 3 4 en gluten.  6  7  8.

1 en 2 Schizophrenia Research
3. Schizophrenia Bulletin
4. Nutritional Neuroscience
5. Research Autism
6. Neurology
7. The Lancet
8. The Psychiatric quarterly

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Voer je e-mailadres in, en ontvang bericht in je mailbox als er een nieuw artikel is!

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.