Dit doet citroensap voor je BMI en bloeddruk

ontzuren

Veel mensen die een beetje gezondheidsbewust zijn, consumeren citroenwater of puur citroensap. Deze uiterst populaire drankjes doen inderdaad veel voor je bloeddruk en BMI. Wat zeggen studies over de werking van citroensap en citroenwater?

Citroensap voor je BMI en bloeddruk

citroensap3.jpgDe dagelijkse consumptie van citroenen heeft een goede invloed op de gezondheid. Er zijn veel blogs geschreven over de gezonde voordelen van het sap en/of water van de zure vrucht. Waar is dit op gebaseerd, wat zeggen studies?

Citroenen bevatten vitaminen, mineralen, vezels, etherische oliën en carotenoïden. 1

Citroenen en een hoge bloeddruk

In Japan werd een studie gedaan naar de inname van citroen in combinatie met het aantal gelopen stappen. Japanse vrouwen werden 5 maanden gevolgd; onder meer werd de bloeddruk steeds gemeten. Het bleek dat de dagelijkse consumptie van citroen in combinatie met lopen een effectieve manier was om de bloeddruk te verbeteren. 2

De remmende werking van citroensap en de flavonoïden op de bloeddruk was ook gemeld bij ratten met een hoge bloeddruk. 2 Voor het waterextract van citroenschillen geldt hetzelfde. (*3)

Nierstenen

citroensap2.jpgNierstenen ontstaan onder meer door kristallisatie van calcium oxalaat. Een toevoeging van 50 ml citroensap aan water zorgt ervoor dat de snelheid van kristallisatie afneemt. Hoe hoger de concentratie citroensap, des te meer neemt kristallisatie af. Er wordt meer oxalaat calcium en citraat uitgescheiden via de urine, waardoor citroenwater een belangrijk remmend effect op de nierstenen heeft.4 5  6

Citroensap met knoflook

Het is een slimme combinatie: citroensap met knoflook. Knoflook en citroen apart zijn beide gezond, maar de mix is nog beter. Het mengsel heeft een zeer gunstig effect op het vetprofiel en cardiovasculaire risicofactoren. Dit geldt ook voor mensen die al een hoog bloedvetgehalte (hyperlipidemie) hebben. Dit bleek uit een 8-weekse studie waarbij deelnemers in groepen werden gedeeld. De groep die dagelijks 20 gram knoflook met een eetlepel citroensap consumeerde, ondervond een aanzienlijke afname van het totaal cholesterol, vergeleken met de andere groepen. Bij de groep die de mix consumeerde vond tevens een verlaging van het BMI en de bloeddruk plaats. 7 Met slechts één eetlepel citroensap kun je dus best al veel bereiken. Dit ligt iets lastiger met knoflook; 20 gram is 4 teentjes. Een capsule kan 10-20 teentjes knoflook bevatten en lost deze drempel dus op.

Betere insulinegevoeligheid

Citroensap kan niet alleen een dieet succesvoller maken, omdat het tot een snellere verlaging van lichaamsvet zorgt. Het verbetert hiernaast ook de insulineweerstand.  8 9 Dat is belangrijk als je gezond wilt blijven en een goed gewicht wilt behouden/bereiken. Als er sprake is van insulineresistentie wordt er namelijk wel insuline geproduceerd, maar gaat het lichaam hier niet meer op de juiste manier mee om. Het is dan moeilijk om een stabiele bloedsuikerspiegel te krijgen, en je slaat vet op. Je krijgt je lichaam ook nauwelijks in een verbrandingsmodus.

Citroen en bacteriën

Citroenen zijn zelfs in staat om het op te nemen tegen de bacterie Vibrio cholerae, de veroorzaker van cholera. Zowel citroensap, etherische olie van citroen en citroenschillen remden de groei van deze bacterie. De vrucht is dus ook nog een biocide en een doelgerichte ontsmetter. Dit geldt ook voor besmet drinkwater en voedselbesmetting. 10 11 12 13

citroensap4.jpgEen dressing op basis van citroensap heeft zo zijn voordelen, vooral als je dit 5-10 minuten voor nuttiging laat inwerken. Citroensap is vooral handig bij zogenaamde verse kant-en-klare, voorgesneden salades waarbij de hygiëneregels niet altijd in acht genomen worden.

(Hierover, en over andere vreemde manieren waarop er met onze voeding wordt omgegaan lees je in “de donkerste geheimen van de voedselindustrie, onderzoeksjournaliste doet boekje open“)

*Bron 3: Journal Agricultural Biological Chemistry, doi.org/10.1080/00021369.1985.10866832

Foto’s: Pixabay