Kruiden-planten

Valeriaanwortel om beter te slapen, werkt het?

Share Button

Valeriaanwortel staat erom bekend dat het je helpt om beter te slapen. Maar werkt het ook?

Beter slapen met valeriaan?

Hoewel valeriaan al door de oude Grieken en Romeinen gebruikt werd, ontbreekt sterk klinisch bewijs betreffende de werking op slapeloosheid en angst. Het is milder dan benzodiazepinen en barbituraten, maar zou het de moeite waard zijn om te gebruiken?

De studies

Studies naar de werking van valeriaan zijn ruim aanwezig. Maar ze zijn helaas niet altijd even betrouwbaar. Volgens een review in the American Journal of Medicine (AJM, 2006, 16 studies) is het aantal deelnemers vaak klein, ligt het percentage dat de studie niet voltooit hoog, is er een grote variatie in doses, wordt de ernst van de klachten niet altijd goed gedefinieerd of kloppen de statistieken niet helemaal. Uit een latere review (2011) blijkt hetzelfde. 1 Studies met betrekking tot valeriaan zijn tot op heden nog niet verbeterd. Toch liet een zestal studies uit de review van AJM een aanzienlijke verbetering zien in slaapkwaliteit bij valeriaangebruikers. Valeriaan in combinatie met hop zou het trouwens beter doen. 2

Hoe valeriaan werkt

Volgens onderzoekers is het de combinatie van plantbestanddelen uit valeriaan die voorzien in een kalmerend effect. Het is niet helemaal duidelijk wat de uitwerking van de plant is op de hersenen. De theorie is dat het extract de zenuwcellen stimuleert tot vrijzetting van GABA (gamma-aminoboterzuur). GABA brengt de activiteit van zenuwcellen tot rust. Medicijnen zoals xanax en valium zorgen ook voor een toename van GABA, maar in hogere mate.

Veiligheid van valeriaan

Het extract van de plant is beschikbaar in thee, tinctuur, capsules en tabletten. De dosis ligt meestal op 400-900 mg voor het slapen gaan, maar is afhankelijk van de hoeveelheid valeriaanzuur die het supplement bevat. Meestal wordt geadviseerd valeriaan een paar weken te gebruiken en dan een pauze te nemen. Wanneer valeriaan voor langere aaneengesloten periodes gebruikt wordt kan het hoofdpijn of depressie veroorzaken. Behalve hoofdpijn kunnen bijwerkingen voorkomen zoals duizeligheid, jeuk, maag-/darmklachten. Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven wordt geadviseerd geen valeriaan te nemen. Ook is het onduidelijk of de plant veilig is voor kinderen onder de 3 jaar. Valeriaan kan beter niet samen genomen worden met xanax, valium, ativan, morfine, fenobarbital of slaapmiddelen zoals melatonine en kava.

Andere natuurlijke middelen om beter te slapen

Gelukkig zijn er veel opties die je helpen om sneller in slaap te vallen, en die de kwaliteit van je nachtrust bevorderen. De middelen zijn niet onplezierig in gebruik.

Kamille

Een zojuist uitgekomen onderzoek laat weten dat de inname van kamille-extract voor de duur van 4 weken “aanzienlijk effectief was in het verbeteren van de slaapkwaliteit.”  Het onderzoek meldt helaas eveneens beperkingen.


Elife Sciences meldde dat kalium voor een betere slaap zorgt. Kalium is een essentieel mineraalzout en is het meest bekend vanwege zijn rol in de bloeddrukregulatie. Het werkt samen met magnesium bij onder andere het verbeteren van slaap. De banaan staat erom bekend dat het veel kalium bevat, maar spinazie, snijbiet en avocado bevatten het meeste. Misschien is het daarom een goed idee om bij slaapproblemen ’s avonds eens een avocado te nuttigen, en de warme melk over te slaan. Meer info: Kalium onmisbaar bij goed slaap-waakritme en nachtrust


Volgens een publicatie in Molecular Metabolism ligt de kwaliteit van slaap in de darmflora.


Medisch vakblad Missouri Medicine liet weten dat een slaapmutsje voor problemen zorgt: “Alcohol verstoort de slaap en van slaapkwaliteit blijft dan niet veel over. Daarbij komt, dat alcohol een diureticum is. Je moet er dus ’s nachts uit om te plassen en het kan betekenen dat je ’s morgens eerder wakker bent.”


Voeding zoals vezels, verzadigde vetten en suikers beïnvloeden de diepte en kwaliteit van je slaap, ondervond de Colombia University. Hoe dit zit lees je in “Hoe voeding de kwaliteit van slaap beïnvloedt”


Er zijn drankjes die je beter in slaap krijgen dan melk. Hier vind je er 6.  Wil je liever iets stevigers, dan kun je een van de volgende snackjes nemen voor het slapen gaan.


Je kunt eens planten in de slaapkamer zetten. Deze 9 planten zuiveren de lucht in je slaapkamer en verbeteren zo de slaap.


Als je van kiwi’s houdt, kun je ook 2 van deze vruchten eten voordat je gaat slapen. De kiwi’s hebben een multi-effect op de kwaliteit van je slaap.


Magnesium, calcium en etherische olie helpen ook.


Mocht je ‘s avonds nog graag achter de pc zitten: het blauwe licht ervan maakt wakker. Dit is eenvoudig op te lossen, door r.flux te downloaden. Voor android is er Twilight.

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Voer je e-mailadres in, en ontvang bericht in je mailbox als er een nieuw artikel is!

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.