De darmflora en hoe je bent wat je eet

Voor een goede gezondheid hebben we bacteriën nodig. Pas sinds een paar decennia wordt telkens weer duidelijk hoe de invloed van de darmflora een stuk verder reikt dan de darmen. Een juiste samenstelling van het darm microbioom helpt lichaam én geest. In dit artikel: de laatste probiotica-onderzoeken zodat je weer op de hoogte bent.

Probiotica en onze gezondheid

(meest recente onderzoeken)

Activatie killercellen

Probiotica kunnen de natuurlijke killercellen activeren (natural killercells, NK-cellen). Dit is belangrijk voor de gezondheid, omdat NK-cellen (witte bloedcellen) zieke cellen doden. Het gaat dan met name om de lactobacilli- en bifidobacteriastammen (L. acidopholus en B. breve). 1

Gunstige veranderingen in darmflora

Kefiranofaciens is te vinden in kefir. Deze bacteriesoort koloniseert (bij muizen) succesvol de darmflora en de darmwand, Toen de streng gedurende een week intensief werd toegediend, bleek het voor een toename van boterzuur-producerende bacteriën te hebben gezorgd. Ook de hoeveelheid Lactobacilli was toegenomen.  2

Preventief effect bij infectieuze ziekten kinderen

Lactobacillus paracasei voorkomt infectieuze ziekten bij jonge kinderen. Dit bleek toen kinderen de bacteriesoort nuttigden via koemelk. 3

Gunstig bij inflammatoire darmziekte

Onder inflammatoire darmziekten vallen colitis ulcerosa en Crohn’s. De samenstelling van de darmbacteriën is bij deze ziekten ernstig verstoord. De resultaten met probiotica kunnen wisselend zijn. VSL#3 bleek wel voordeel te bieden. Het voordeel van dit was gelijk aan dat van 5-ASA (mesalazine). VSL#3 is een product met de hoogst beschikbare concentratie bacteriën.

Bij diarree

Diarree bij oudere mensen, die veroorzaakt wordt door Clostridium difficile kan aangepakt worden door Lactobacillus casei, Lactobacillus bulgaricus en Streptococcus thermophiles. Deze zitten in Actimel. L. bulgaricus wordt gevonden in yoghurt. De resultaten bij ouderen met diarree bleken wel wat wisselend.

Bifidobacteria en de algehele gezondheid

Bifidobacteria hebben een positieve werking op de gezondheid in het algemeen. 5 Hetzelfde geldt voor Lactobacilli. 6 In gefermenteerde yoghurt of kefir zijn verschillende van deze soorten te vinden.

Voor neuroprotectie

Via de brein-darm as communiceert het gastro-intestinale systeem met het centrale zenuwstelsel. Om deze reden wordt gesuggereerd dat controle over de darmflora de symptomen van neurodegeneratieve ziekten kunnen verlichten. 7

Bij gastro-intestinale stoornissen

Suppletie van probiotica kan gastro-intestinale stoornissen en auto immuunziekten voorkomen. Vitamine D draagt samen met de vitamine D receptor bij aan het beschermende effect van probiotica. Zie tabel  voor de verschillende probioticastammen en hun werking. 8

Koreaanse gefermenteerde voeding

In Koreaanse gefermenteerde voeding, zoals gefermenteerde groenten (kimchi), zit L. plantarum. Van L. plantarum is bekend dat het de immuunrespons verbetert, de groei van pathogenen remt en dat het toxines bestrijdt. 9 Kimchi is ook verkrijgbaar in poedervorm.

Als je je darmflora gezond wilt hebben en houden, kun je kunstmatige zoetstoffen beter vermijden. Acesulfaam-K verandert het gewicht, de stofwisseling en tevens de samenstelling van de darmflora bij muizen, meldt PLOS One. 10 Dit effect is ook bekend bij mensen en geldt ook voor andere kunstmatige zoetstoffen.

Zoals je ziet heeft elke bacteriestam weer een eigen specifieke werking. Dit kon je ook lezen in de vorige artikelen over probiotica. Toch hoef je je niet te beperken tot een stam. Met meer stammen oogst je meer voordelen. Dus varieer lekker met probioticarijke voeding. Je doet je immuunsysteem een plezier (75% van het immuunsysteem zit in de darmen). Diversiteit is belangrijk, want het ontbreken hiervan staat in verband met auto immuunziekten en ontstekingsaandoeningen. Probiotica helpen de stofwisseling en ondersteunen de opnamen van vitaminen en mineralen. Behalve deze rijke bronnen van probiotica, eet je ook veel vezels en yoghurt om de goede bacteriën de kans te geven te floreren. Volgens experts kun je de samenstelling van de micro-organismen in de darmen vrij snel veranderen; de een noemt een paar dagen, volgens de ander kan het binnen een maand. Wees consequent en geef niet op!