Antioxidanten, vitamines, mineralen Brein Natuurlijke ontstekingsremmers

Anti-ontstekingsmineraal magnesium verbetert depressie binnen 2 weken

Share Button

Magnesium is een anti-ontstekingsstof voor het brein, en verbetert om die reden depressie. Verbetering kan al binnen 2 weken plaatsvinden. Gewone magnesium tabletten zijn een veilige, snelle en goedkope benadering om depressieve symptomen onder controle te krijgen, volgens een nieuwe publicatie in PLOS One.

Magnesium helpt bij depressie

Deelnemers met een matige depressie namen deel aan de studie voor een duur van 6 weken. Elke dag namen zij een dosis van 248 mg magnesium. Ondanks deze betrekkelijk lage dosis, ondervond men al binnen twee weken verbetering in depressieve symptomen en gevoelens van prikkelbaarheid. De tabletten werden goed getolereerd en er waren geen noemenswaardige bijwerkingen. Magnesium verlicht depressie door de ontsteking aan te pakken, die met de aandoening gerelateerd is. In de studie werd gebruik gemaakt van 248 mg magnesiumchloride.

Sleutelmineraal

Het sleutelmineraal is nodig voor meer dan 300 biochemische lichaamsreacties. Het helpt de spieren te ontspannen en ondersteunt de zenuwen. Verder heeft het een kalmerend effect op het hart, de bloedvaten, spieren, spierkrampen en rusteloze benen. Ook voor een goede controle van de bloeddruk en bloedsuiker is het mineraal onmisbaar. Hiernaast biedt het uitkomst bij een laag energieniveau, omdat het vermoeidheid vermindert. 1

Als je magnesium in één woord zou moeten omschrijven, zou ‘ontspanningsmineraal’ waarschijnlijk de beste benaming zijn. Zit je misschien in die 50% groep die een tekort heeft?

Symptomen van een magnesium tekort zijn

 • Vermoeidheid
 • Spierzwakte, spierspanning, -krampen, -spasmen
 • PMS en menstruatiekrampen
 • Astma
 • Fibromyalgie
 • Hoofdpijn, migraines, duizeligheid
 • Depressie
 • Hoge bloeddruk
 • Prikkelbaarheid en nervositeit
 • Slapeloosheid
 • Chronische bacteriële en schimmel infecties.
 • Chronische ontsteking
 • Pijn in de borst, hartritmestoornissen
 • Osteoporose

Factoren die ook een rol spelen bij een tekort

 • Een lage inname van selenium en vitamine B6 en D: deze zijn nodig om magnesium te absorberen
 • Overtollig vet in het dieet, dit hindert de opname van magnesium
 • Overtollige inname van alcohol, zout, koolzuur en koffie
 • Leeftijd: de opname neemt af naarmate de leeftijd vordert
 • Overmatig transpireren
 • Intense, langdurige stress
 • Diuretica en andere medicijnen, vooral PPI’s (maagzuurremmers)

Wat voor magnesium?

Volgens magnesiumonderzoeker dr. Ronals Elin (University of Louisville School of Medicine) is het normaal om de juiste magnesiumconcentratie in het bloed te hebben, en toch een totaal tekort te hebben. Met een bloedtest schiet je dus niet veel op. Aangezien magnesiumsuppletie goedkoop en veilig is, kun je gerust tot suppletie overgaan als je vermoedt dat je tekort hebt. Eet veel groene bladgroenten, oergranen en peulvruchten. Magnesiumchelaten (magnesium gebonden met aminozuren) zorgen meestal voor een hogere opname. Hieronder vallen ook de vormen citraat, glycinaat, malaat en aspartaat.

 Meer weten over magnesium en magnesiumsuppletie: Magnesium getest, welke vorm kies je het beste?

 

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Voer je e-mailadres in, en ontvang bericht in je mailbox als er een nieuw artikel is!

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.