Chocolade verbetert het denkvermogen al binnen een paar uur

chocola3.jpg

Als je intellectuele prestaties neer moet zetten, eet dan een paar uur van te voren chocolade. De flavonolen uit cacao geven het denkvermogen namelijk een boost. En het mooie is dat dit al binnen een paar uur na consumptie gebeurt. Welke specifieke cognitieve functies worden erdoor verbeterd en wat zijn dan deze directe effecten?

Beter denkvermogen door chocolade

Dat cacao goed voor de hersenen en andere functies is, blijkt de laatste tijd steeds vaker. De snelheid waarmee de cognitieve functie gestimuleerd wordt is minder bekend. Flavonolen zijn de natuurlijke bestanddelen uit planten, en de grootste concentratie bevindt zich in de cacaoboon. Flavonolen zijn antioxidanten, dus ze verminderen de effecten van celschade die veroorzaakt is door oxidatieve stress. Hiernaast verbeteren ze ook dat functie van de bloedvaten en verlagen ze de bloeddruk.

Een review in Frontiers in Nutrition laat weten dat de flavonolen uit cacao het intellect snel een dienst bewijzen. Het onderzoek is tot stand gebracht door Valentina Socci van de University of L’Aquila (Italië).

Snelle cognitieve verbeteringen

Eerdere studies  lieten de connectie tussen cacao en een betere cognitieve functie al zien. Donkere chocolade is hiervoor de beste bron. In dit nieuwe onderzoek werd er dieper in de cacaomaterie gedoken. Welke specifieke cognitieve functies worden erdoor verbeterd en wat zijn de directe effecten? Om hier antwoorden op te vinden vond er een diepte review plaats van bestaande studies betreffende cognitieve effecten en cacao flavonolen. Zowel de lange als korte termijn uitwerkingen stonden centraal.

Binnen 2 uur

Socci & team legden bewijs bloot van een relatie tussen cacaoconsumptie en vrijwel directe verbeteringen van het werkgeheugen. Zo bleek uit één studie onder jongvolwassenen, dat het werkgeheugen verbeterde binnen 2 uur na inname van 773 mg cacao flavonol.

Bij vermoeidheid

Een ander voordeel van cacao was dat de consumptie ervan wazig denken door slaaptekort tegenging. We ervaren allemaal weleens hoe slechte nachtrust een negatieve impact heeft op de concentratie en helderheid van denken. De lekkernij biedt in zo’n geval ook uitkomst.

Bescherming van cognitie

chocola4-300x199.jpgDe lange termijn effecten werden bekeken bij ouderen. De dagelijkse inname van flavonolen uit cacao -vanaf 5 dagen tot 3 maanden- liet de grootste voordelen zien voor de cognitieve functie, aandachtsspanne, verwerkingssnelheid, verbale vermogens en werkgeheugen. Deze voordelen waren het sterkst bij ouderen die al last hadden van milde cognitieve achteruitgang en geheugenproblemen. Deze resultaten suggereren dan ook dat cacao flavonol het denkvermogen beschermt bij mensen die cognitief gezien meer kwetsbaar dan anderen zijn.

Socci legt uit: “Als je naar het onderliggende mechanisme kijkt hebben de cacao flavonolen een gunstige uitwerking op de cardiovasculaire gezondheid en zorgen ze voor toename van het cerebrale bloedvolume in de dentate gyrus, het onderste deel van de hippocampus. Het is vooral deze structuur die aangetast wordt naarmate de leeftijd vordert. Regelmatige consumptie van chocolade en cacao beïnvloedt dit op een positieve manier.”

Meer cacao, betere scores

Journal Hypertension liet in 2012 weten dat cacao flavonolen bij ouderen na 8 weken consumptie

  • De vaardigheid verbetert om visuele stimuli te kunnen verbinden met motorische responses
  • Werkgeheugen, het verbaal werkgeheugen en de taakwisseling verbetert
  • Insulineweerstand, bloeddruk en oxidatieve stress vermindert

Wie meer flavonolen consumeerde had aanzienlijk hogere scores. Er werd dagelijks 990 mg, 520 mg of 45 mg cacao gedronken in een chocoladedrank.