Gezonde porties & gezond gewicht: terug naar de jaren 50?

hamburger.jpg

Een plak cake bevat 240 calorieën meer dan 2 decennia geleden. In 20 jaar tijd zijn de porties 66% groter geworden; een glas wijn is 33% groter geworden, en borden zijn eveneens in omvang toegenomen. Ook verpakkingen hebben geen normaal medium maatje meer, net als 10% van de wereldbevolking. In vergelijking met de porties in de jaren 50 is het verschil in porties enorm.

Normale porties, gezond gewicht

Obesitas epidemie

portie4-300x234.png

Een nieuwe studie meldt dat 10% van de wereldbevolking te dik is : dat zijn 604 miljoen volwassenen en 108 miljoen kinderen.

De obesitas-epidemie heeft grotendeels te maken met de porties, en hiermee natuurlijk met een grotere calorie-inname. XL en XXL-sizes zijn die ondertussen de norm geworden, in voeding en in kledingmaten. Experts waarschuwen al jaren dat de porties de obesitas epidemie voeden.

In Australisch onderzoek (The George Institute for Global Health) werden de data van 1995 tot 2012 geanalyseerd. Het bleek dat de porties van pizza en cake met 66% waren toegenomen. In het geval van cake betekent dit dat een gemiddelde plak ongeveer 240 calorieën meer bevat. Wat betreft ijs: deze porties zijn inmiddels toegenomen met 39%. Voor wijn en bier is dit 39% en 13%. Worstjes zijn 29% groter en de porties bewerkt vlees 24%. Muesli repen zijn 17% groter geworden. 1a 1b .

Ongeveer eenderde van de voeding die men dagelijks nuttigt bestaat uit junkfood. Sinds ongeveer 2 decennia is het gebruikelijk dat er voeding geconsumeerd wordt die weinig nutritionele voordelen heeft. De onderzoekers zeggen dat het tijd wordt dat de voedingsindustrie de porties weer terugdringt.

Groot, groter, grootst

porties2.pngOok Nederland is in de afgelopen decennia niet ontkomen aan de ‘groot, groter, grootst’-trend. Zo is de omvang van de porties van fastfoodbedrijven zoals McDonald’s toegenomen, 2 3 inclusief bakje frietsaus die voorheen 20 ml bevatte en nu 35 ml. 4

Ingrid Steenhuis, universitair hoofddocent Gezondheidsbevordering bij de Vrije Universiteit Amsterdam en auteur van ‘Smartsize Me: Een slimme manier om maat te houden’, laat in 2011 aan Trouw weten: 5

“In de afgelopen tientallen jaren zijn de porties van ons eten steeds groter geworden. Grotere zakken chips, emmers popcorn (in bioscopen) en tweeliter flessen frisdrank zijn toegevoegd aan het assortiment en we zijn gewend geraakt aan de kingsize en supersize varianten. De trend dat de porties groter worden, loopt parallel aan de trend dat steeds meer mensen overgewicht hebben. Onderzoek laat zien dat je van grote porties en uit grote verpakkingen meer eet; dit kan oplopen tot ongeveer 30 procent meer. De consument wordt verleid tot het kopen en eten van grotere porties, doordat deze vaak relatief goedkoper zijn. Een grote portie levert letterlijk ‘meer waar voor je geld’ dan een kleine portie.”

De porties van de jaren 50

We zouden weer terug moeten naar de porties en borden uit de jaren 50, om obesitas tegen te gaan. 6  Een bord was in de jaren 60 ongeveer 22 centimeter groot, nu is dat 27 cm. De wijnglazen zijn 33% groter geworden, en voor biefstukken is de omvang met 50% gestegen.
portie3.pngHetzelfde geldt voor snacks in de bioscoop. De bakken chips en popcorn, de bekers frisdrank: het zijn bijna allemaal XL-maten. De kleinste maat popcorn is 150 gram, en staat gelijk aan 600 calorieën.

Met een XL-bak van 865 gram hap je 3200 calorieën weg. Als je naar de film kijkt eet je mindless, je bent afgeleid door de film en eet gedachteloos door.

 

 

In het boek ‘Gezond eten met gezond verstand: met de wetenschap als basis’ van Stephan Peters staan de volgende tips om gezonde porties te consumeren:

  • Houd je keuken opgeruimd: mensen eten eenderde meer in een rommelige keuken
  • Mensen die de krokante cruesli in het zicht hebben wegen meer, en mensen die fruit in de keuken hebben staan wegen minder
  • Tv kijken tijdens het eten betekent vaak ‘mindless eten’
  • Kijken naar kookprogramma’s wakkert de eetlust aan
  • Kijk eens naar de grootte van je borden en gebruik zonodig kleinere borden
  • Schep als eerste de groenten op, en eet hier alvast van voordat je de rest eet
  • Plan je maaltijden en houd je aan een boodschappenlijstje
  • Geloof niet alles wat er in de reclame gezegd wordt

 

Wat op je aanrecht staat, zegt iets over je gewicht

 

Afbeeldingsbronnen: pixabay, thinkprogress, dailymail, diaperjunction, the bmj