5 Soorten voeding die beschermen tegen darmkanker

Het aantal mensen dat aan darmkanker sterft neemt toe, door bevolkingsgroei en vergrijzing. Na huidkanker komt deze vorm van kanker het meest voor. Voedingsgewoonten zijn sterk verbonden aan het verschijnen van deze ziekte. Een nieuw gepubliceerd onderzoek werpt een licht op het type voeding dat de kans op darmkanker vermindert.

Soorten voeding die de kans op darmkanker verlagen

De studie is uitgevoerd door de Umm Al-Qura University (Saoedi-Arabië) en gepubliceerd in European Journal of Cancer Prevention.

In Saoedi Arabië komt darmkanker het meest bij mannen voor, en is het de derde meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Aan deze studie deden 137 patiënten met darmkanker mee en 164 gezonde deelnemers (controlegroep), voor de duur van 10 maanden.

De voeding bestond uit

  • Een zuivelproduct, 1-5 porties per dag
  •  Peulvruchten, 3-5 porties per week
  •  Bladgroenten, 1-5 porties per week
  •  Olijfolie, 1-5 porties per week
  •  Zwarte thee, 3 of meer koppen per dag –  Koffie, 1 of meer koppen per dag

Ook de inname van brood werd geëvalueerd (wit of bruin).

Voeding, de belangrijkste factor

Meerdere studies hebben de invloed van leefstijlfactoren op het ontstaan van darmkanker geëvalueerd. Van alle factoren is de invloed van voeding het meest onderzocht. 1 2 3 De risicofactoren zijn waarschijnlijk vetrijke voeding, rood en/of bewerkt vlees, overgewicht en obesitas, roken, diabetes, alcoholconsumptie en gebrek aan lichamelijke activiteit. 4 5 6 Onder mogelijke preventieve voeding vallen vis, meervoudig onverzadigde vetzuren, melk, vezels, volkoren granen, fruit, zetmeelarme groenten, knoflook en crucifere groenten. 7 8 (*9) In Saoedi Arabië werd geconcludeerd dat onvoldoende inname van antioxidanten de belangrijkste risicofactor is. 10

In de controlegroep was men meer geneigd om bladgroenten, olijfolie, zwarte thee en koffie te consumeren.

Regelmatige inname van zuivel, koffie en zwarte thee (meerdere porties per dag), peulvruchten, bladgroenten en olijfolie (meerder porties per week) bleek te beschermen tegen darmkanker.

Calcium en vitamine D

De resultaten uit het onderzoek toonden dat de belangrijkste protectieve factor tegen darmkanker de voeding was: zuivel, peulvruchten, bladgroenten, olijfolie, zwarte thee en koffie. In Saoedi Arabië is het merendeel van de melk verrijkt met vitamine D, en de consumptie van vitamine D via zuivel vermindert de kans op de ziekte. 11  12   13
Calcium hecht galzuren aan vrije vetzuren, wat gunstig is voor het darmslijmvlies. 14 Een adequate inname van calcium en vitamine D beschermt de epitheelcellen tegen mogelijke toxische effecten van vrije vetzuren. 15 16 Geconjugeerd linolzuur (CLA)in zuivelproducten vermindert ook de kans op de ziekte. 17 Volgens een meta-analyse zou een hoeveelheid van 400 gram zuivel per dag vereist zijn om de kans te verlagen. 18

Zwarte thee

Zwarte thee bevat diverse antioxidant-bestanddelen zoals catechinen (vooral epigallocatechinegallaat) die belangrijk zijn in het voorkomen van de ziekte. Zwarte thee extract vermindert ook het volume van tumoren en remt uitzaaiingen. 19 20 21 22 23
Het protectieve effect van koffie op kankervormen in het lagere gastro-intestinale systeem is nog niet helemaal duidelijk. Koffie bevat meerdere fenolbestanddelen, chlorogeenzuur, diterpenen (cafestol, kahweol) en coumarinezuur. 2425 Gedecafeniëerde koffie werd in verband bracht met darmkanker en kanker aan de endeldarm 26 27 De manier van koffiebereiding lijkt van belang te zijn: filterkoffie heeft mogelijk geen effect op het verlagen van de kans op darmkanker. Door het filteren verdwijnen de diterpenen.28 In het Midden Oosten en het Mediterraan gebied kookt men ongefilterde koffie wat de diterpenen in stand houdt en daarom een beschermend effect op de darmen heeft.

Mediterrane voeding

De voedingsgroepen uit het Mediterraan dieet (peulvruchten, bladgroenten, olijfolie) bevatten krachtige antioxidanten en beschikken over eigenschappen die ontsteking, kanker en uitzaaiingen tegen gaan.  29  30 31
De belangrijkste bioactieve bestanddelen die de kans op darmkanker verlagen lijken quercetine (onder andere in uien), isothiocyanaten (o.a. in broccoli), apigenine (in peterselie en selderij), oleuropeïne (in olijfolie), ellaginezuur en hydroxycinnamic zuren (p-coumarine, cafeïne, ferulzuur, chlorogeenzuur, aanwezig in de meeste bladgroenten) te zijn. 32 33 34 

Consumptie van peulvruchten

Wie twee keer per week peulvruchten eet, zou een kleinere kans op darmkanker hebben. 35  Het zijn waarschijnlijk de vezels, flavonoïden en isoflavonoïden die hiervoor verantwoordelijk zijn 36; ze zouden de groei van kwaadaardige cellen remmen en een reinigende werking op de darmen hebben. 37 38 39 Hiernaast stimuleren de vezels uit peulvruchten de  fermentatie in de dikke darm, waardoor korte keten vetzuren geformeerd worden. Korte keten vetzuren wekken apoptose van darm kankercellen. 40 De aanwezige vitamine E, selenium, lignanen en vitamine B6 in dit type groente werken ook mee tegen darmkanker. 41
Lupinezaden, kikkererwten, fava bonen zijn hiervoor ook heel geschikt. 42 43

Olijfolie

Ook de rol van olijfolie ter bescherming tegen darmkanker is gesuggereerd. Een meta-analyse van 25 epidemiologische studies liet zien dat de olie de kans op de ziekte verlaagt. 44  45 Het is mede hydroxytyrosol, een fenol bestanddeel, die hiervoor zorgt. 46 47 48

Bladgroenten

Voor bladgroenten geldt hetzelfde, samen met crucifere groenten. 49 50 51

Rood en bewerkt vlees

De relatie tussen rood en/of bewerkt vlees, en een hogere kans op darmkanker is overduidelijk 52 53 maar af en toe  minder evident. 54 55

De resultaten uit deze studie van de Umm Al-Qura University laten zien dat zuivel, koffie, zwarte thee, peulvruchten, bladgroenten en olijfolie een beschermend effect op darmkanker hebben, althans bij deze Saoedische studiedeelnemers. Dit effect was er niet wat betreft type brood, rood en/of bewerkt vlees, gevogelte, vis, zeevruchten en de totale groente- en fruitinname.

*Bron nr 9: The Faseb Journal: Four a priori-defined Diet Quality Indexes and Survival among Men and Women with Colorectal Cancer: The Multiethnic Cohort

Foto: Zivele Arunas