Mix van kruiden verlicht chronische musculoskeletale pijn

OEDGEZOND.INFO

Chronische pijn is een overheersende manifestatie van ziekte die resulteert in verminderde mobiliteit, emotionele stress, verlies van functie en een verlaging van levenskwaliteit. Vijf kruiden laten activiteit zien tegen chronische musculoskeletale pijn, laat een recent onderzoek weten. Alle kruiden hebben hun eigen pijnstillende en ontstekingsremmende werking.

Kruiden voor musculoskeletale pijn

Mix

Het gaat om Urtica dioica (brandnetel), Boswellia serrata, Equisetum arvense (heermoes), Allium sativum (knoflook) en Apium graveolens (selderij). Deze kruiden laten anti-inflammatoire en pijnstillende activiteit zien die effectief is bij de behandeling van chronische musculoskeletale pijn. In combinatie met de genoemde kruiden speelt vitamine B1 ook een aanzienlijke pijnstillende rol. Dit bleek uit een pilot studie, gepubliceerd in Alternative Therapies in Health and Medicine. De kruiden werden samen met vitamine B1 als mix.

De deelnemers waren patiënten met chronische musculoskeletale pijn die 4 maanden of langer aanhield in minimaal één lichaamsdeel, en waarbij geen verlichting plaatsvond door reguliere behandelingen. Ze kregen een voorraad voor 2 weken van de kruidenmix met B1. Er werden twee keer daags twee capsules van 350 mg toegediend bij de voeding. Na twee weken werden pijn en mobiliteit geëvalueerd.

De meest voorkomende pijnlocaties waren: de knieën, schouders en rug. Hierna volgden de nek, kaak, voeten, hielen en het onderste deel van de wervelkolom. De pijnduur varieerde van 4 maanden tot 20 jaar.

Minder pijn, meer mobiliteit

Deelnemers gaven aan dat de pijn aanzienlijk was afgenomen, en de mobiliteit sterk verbeterd was. Er waren geen bijwerkingen. Het complex van de 5 kruiden + vitamine B1 werd goed verdragen.

Naar schatting lijdt één op de vijf volwassenen in Nederland aan een vorm van chronische pijn. Meer dan 50% van de pijnpatiënten ervaren gastro-intestinale bijwerkingen door NSAID’s of opioïden. Van NSAID’s en opioïden zijn ook ernstigere bijwerkingen bekend: ontstekingsremmers verhogen de kans op een hartaanval en opioïden verhogen het risico op depressie.

Brandnetel, knoflook, heermoes, boswellia en selderij laten ieder op zichzelf ook al ontstekingsremmende activiteit zien.

Werking van de kruiden

Zo blijkt brandnetel klinisch effectief bij de behandeling van artritis. Boswellia bewees doelgericht te zijn bij pijn door osteoartritis, het herstel van pezen en artritis. E. arvense vermindert samen met knoflook eveneens ontsteking en nociceptieve pijn. En ook selderij pakt deze facetten van pijn aan. Alle vitaminen B zijn essentieel voor een goede functie van de zenuwcellen. De combinatie van vitamine B1, B6 en B12 heeft gedemonstreerd kalmerend en pijn verminderend te zijn bij rug- en neuropathische pijn. De voordelen van brandnetel bij pijn en ontsteking zijn waarschijnlijk te wijten aan de bestanddelen die zich in het blad bevinden. Hier zitten onder andere polysacchariden in die een langdurige ontstekingsremmende werking biedt. Boswellia bevat triterpenen die inflammatoire responses vermindert. In heermoes zitten antioxidanten die duidelijk remmende acties laten zien op vrij radicalen. De aanwezige beta-sitosterol, campesterol en isofucosterol hebben een steroïdale werking. Knoflook doet hetzelfde als eerder genoemde kruiden, dankzij allicine, ajoene en S-allyl-L-cysteïne sulfoxide (ACSO). Recent onderzoek toonde dat ACSO de mitochondriale productie van ontstekingsbevorderende superoxide anionen en de schadelijke cellulaire activatie van cytokinen remt. De inname van allicine liet hier binnen 14 dagen al opmerkelijke resultaten zien.

Vitamine B1

Het onderzoek in Alternative Therapies in Health and Medicine is een pilot study waarbij geëvalueerd werd of de kruidenmix met B1 significante verbeteringen zou geven bij patiënten met musculoskeletale pijn. Dit bleek inderdaad het geval te zijn. De conclusie die na voltooiing van de studie getrokken werd was dat de mix pijnstillende en ontstekingsremmende eigenschappen heeft bij chronische musculoskeletale pijn en de mobiliteit verbetert. De kruiden beschikken allemaal over meerdere biologisch actieve bestanddelen die via verschillende pijn- en ontstekingsroutes werken. De pijnstillende werking van vitamine B1 is ook in verschillende klinische testen bestudeerd, en de voordelen betreffen vooral pijn door fibromyalgie en perifere neuropathie.

In de studie wordt helaas niet gemeld welk product gebruikt werd. Dezelfde kruidenmix plus vitamine B1 is wel te vinden in het product UnFlame.

https://goedgezond.info/2014/10/08/top-16-natuurlijke-pijnstillers-ook-bij-chronische-pijn/