20 Minder bekende symptomen van een calciumtekort

Calcium is het mineraal dat het meest aanwezig is in ons lichaam. Het staat bekend om zijn rol bij sterker botten en tanden. Dit mineraal vervult echter ook een sleutelrol als boodschapper van signaleringsroutes door het hele lichaam en is nodig voor een goede cel functie. Osteoporose is niet het enige gevolg van een calcium tekort. Kijk naar de symptomen, sommige zullen je verrassen.

Calciumtekort, minder bekende symptomen

Omdat calcium een belangrijke rol heeft als boodschapper van allerlei signaleringsroutes door het hele lijf, is het mineraal onmisbaar voor de overdracht van zenuwsignalen, de uitscheiding van hormonen, bloedstolling, spiersamentrekkingen en –ontspanning. Een calciumtekort is dan ook meestal betrokken bij een van deze functies. 1

Er zijn meerdere factoren die de calciumopname negatief beïnvloeden en/of de calciumspiegel verlagen:

 • Een vitamine D en/of magnesium tekort 2
 •  Hoge inname van zout en/of fosfor (frisdrank, voedseladditieven)
 •  Chronische nierziekte
 •  Gastric bypass
 •  Abnormale functie van de bijschildklier
 •  Medicijnen (onder andere maagzuurremmers)
 • Cafeïne

3

Symptomen van een tekort lopen zeer uiteen. Ze kunnen mild of ernstig zijn. 4 Behalve osteoporose vinden er in een vroeg stadium metabole veranderingen plaats. Een calcium tekort is een globaal probleem. 5 De symptomen zijn:

 • Flauwvallen, hartfalen, pijn in de borst
 •  Een doof gevoel of tintelingen rond de mond, vingers en tenen
 •  Spierkrampen, vooral in de rug en benen
 •  Niezen, moeite met slikken, stemveranderingen
 •  Prikkelbaarheid, verminderd intellectueel vermogen, depressie, angst en persoonlijkheidsveranderingen
 •  Broos haar en nagels, vermoeidheid, droge huid, chronische jeuk
 •  Achteruitgang van het gebit, staar, osteoporose
 •  Hoofdpijn
  1 2 6 7

Hoe kun je een tekort behandelen/voorkomen?

Volwassenen onder de 50 jaar zouden over het algemeen 1000 mg calcium per dag binnen moeten krijgen via voeding en een supplement. Bij 51 jaar en ouder is het 1200 mg per dag. Probeer de meeste calcium via de voeding binnen te krijgen. Zuivel is een geconcentreerde bron van calcium, maar andere bestanddelen maken het helaas niet de beste keuze voor het behoud van een goede botgezondheid. Richt je ook op andere voeding dan zuivel om calcium op peil te houden.

Voeding die rijk is aan calcium is

Zalm, sardientjes, boerenkool, broccoli, andere donkergroene groenten, sesam zaad, appelcider, waterkers, amaranth, kool, mozzarella, tijm, dille, cottage cheese.

Calcium supplement

Kies als calcium supplement calcium citraat of calcium citraat malaat en neem dit in minimaal twee aparte doses samen met de maaltijd, voor de beste opname. Pas op voor te veel inname via supplementen: dit kan de kans op een hartaanval, nierstenen en aderverkalking verhogen. Probeer de 1000-1200 mg binnen te krijgen door zowel voeding als een supplement. 8