Olijven beschermen tegen infecties en zijn goed voor de darmflora

Stoffen uit olijven beschermen tegen infecties, remmen de activiteit van kwaadaardige bacteriën en dempen ontsteking. Hierbij doen ze ook nog iets voor de darmflora; ze stimuleren de groei van Lactobacillus, laat Journal of Functional Foods weten.

Darmvriendelijke olijven

Mocht je last van ontsteking hebben, eet dan eens vaker een portie olijven. De polyfenolen uit de olijf zetten hier namelijk een rem op, en zorgen voor een toename van anti-inflammatoire cytokinen (IL-10). Vier grote olijven bevatten ongeveer 20 calorieën en 2 gram vet. Het is een van de meest nutriënt-dichte vruchten. En hoewel ze vooral vet bevatten, is dit juist het vet dat je kunt gebruiken, namelijk de enkelvoudig onverzadigde soort. De voordelen van deze vetsoort gelden voor het hart, de hersenen en de buikomvang! Een extra voordeel is dat deze vetzuren goed zijn voor de stofwisseling en de bloeddruk.

En dit is nog niet alles. Volgens de publicatie in Journal of Functional Foods

  • Zorgen olijven voor de groei van Lactobacillus, door de stoffen maslinic zuur en oleanolzuur.
  • Onderdrukt hydroxytyrosol de kwaadaardigheid en groei van enterische pathogenen.
  • Bevordert de vrucht probiotica en sluit het enterische pathogenen buiten, dankzij oleuropein.
  • Zorgt oleuropein binnen 12 uur voor een fikse afname van Salmonella Typhimurium.

De antibacteriële werking van de olijf is al eerder aangetoond. 1

De mediterrane vrucht helpt ook bij het verlagen van het cholesterol. Dankzij de biofenolen voorkomt het de ophoping van het slechte cholesterol in de aderen. De olijf is dus een snack die gezond is voor je hart.

Niet iedereen staat er bij stil dat olijven gefermenteerd zijn. Vandaar de rijkelijke aanwezigheid van de darmvriendelijke bacterie Lactobacillus.

Olijven zijn meestal vrij zout, dus je zou andere zoutige snacks eventueel in mindere mate kunnen consumeren.

In Top 16 Natuurlijke en Krachtige Pijnstillers, kun je lezen waarom olijfolie zo’n goede pijnbestrijder is!

https://goedgezond.info/2014/10/08/top-16-natuurlijke-pijnstillers-ook-bij-chronische-pijn/