Verlaag je cholesterol natuurlijk met vitamine B

Vitamine B wordt ook wel de “energie vitamine” genoemd. Niet zo vreemd, omdat de B-vitaminen ons helpen om energie uit de voeding te halen. Als ze gegeten zijn voorzien ze het lichaam met een stoot energie. Vitamine B kan ook op een natuurlijke manier het LDL-cholesterol verlagen, terwijl het HDL-cholesterol verhoogd wordt!

Vitamine B voor een lager cholesterol

Vitamine B5

Van pantotheenzuur is aangetoond dat de inname het cholesterol verlaagt. Het is een effectieve behandeling voor een te hoog cholesterol en hiermee ontkom je aan de ongewenste effecten van de synthetische cholesterolverlagers. Vitamine B5 verlaagt de kans op een hartaanval en beroerte door bloedklontering te verminderen. Het biedt ook bescherming tegen de schadelijke effecten van omgeving pathogenen zoals smog en rook. B5 vind je in kippenlever, zonnebloemzaden, avocado, zalm, bloemkool, yoghurt, champignons en broccoli.

Vitamine B3

Niacine verhoogt je goede cholesterol (HDL). Volgens de Mayo Clinic reguleert deze B-vitamine het totale cholesterol. Vitamine B3 werkt in de lever door de productie van bloedvetten te beïnvloeden, dit is goed onderzocht. Niacine verlaagt het slechte cholesterol (LDL) met ongeveer 10% en de triglyceriden met 25%, terwijl het HDL in te tussentijd verhoogd wordt, met 20-30%. B3 vind je in kalkoen- of kippenborst, varkensvlees, tonijn, lamslever, pinda’s, rundvlees, champignons, erwten, zonnebloemzaden en avocado.

Vitamine B12

Behalve dat vitamine B12 op een natuurlijke manier het cholesterol verlaagt, kan het ook extra cardiovasculaire voordelen bieden. Zo vermindert het de ontwikkeling van aderverkalking en wat ook mooi meegenomen is: de vitamine bestrijdt vermoeidheid en ondersteunt het centrale zenuwstelsel. Het is handig om te weten dat vitamine B12 beter opgenomen wordt in combinatie met andere B-vitaminen, zoals B3. B12 vind je in mosselen, lever, makreel, krab, rood vlees, eieren, melk en kaas.

Top voeding om vitamine B12 aan te vullen

Vitamine B, supplement of voeding?

Voeding is nog steeds de beste manier om je nutriënten binnen te krijgen. Maar als je je cholesterol op een natuurlijke manier wilt verlagen, kun je misschien een supplement nemen.

Bij het kopen van een vitamine B complex kun je extra letten op B6: deze vitamine is vaak meer dan ruimschoots aanwezig, en dat is echt niet wenselijk. 1 2 3

Bronnen 4 5  6 7  8 9

Aanvullend: Vitamine B12 en B-complex getest, welk supplement kies je?