Brein Darmflora

Darmbacteriën reguleren angst respons

Share Button

Het wordt steeds duidelijker: het darm microbioom beïnvloedt angststoornissen. Een nieuwe studie in Molecular Psychiatry laat weten dat de darmflora ook een prominente rol spelen bij de angst respons.

Rol van darmflora bij angst

Eerdere onderzoeken vestigden een belangrijk punt, namelijk dat de amygdala een belangrijke rol speelt bij angststoornissen en dat het darm microbioom gedrag kan beïnvloeden. Volgens studieauteur Gerard Clarke (University College Cork) is het erg opmerkelijk om de brede strekking van deze invloed te zien.

Amygdala

De studie suggereert dat de darmbacteriën zelfs een rol spelen bij de herinnering aan een traumatische ervaring. Dit bleek bij muizen. Clarke hoopt dat hetzelfde zal blijken bij mensen, zodat er een nieuwe weg geplaveid wordt naar behandeling van excessieve angst via de darmflora. Het onderzoek team vond bewijs van neuronale hyperactiviteit in de amygdala van muizen zonder darm microbioom.

Clarke

“Angst is een normale reactie, die soms een pijl afschiet in de hersenen. De amygdala is een belangrijke hersenstructuur bij deze reactie. De studie toont dat onze darmbacteriën contact hebben met de amygdala om invloed uit te oefenen over de functie van dit hersengedeelte.”

De volgende stap van Clarke is het verkrijgen van inzicht in de manier waarop de darmen signalen naar het brein sturen, en specifiek naar de amygdala. Informatie hierover helpt om strategieën te ontwikkelen die gericht zijn op het microbioom, zodat er nieuwe behandelingen kunnen staan voor angststoornissen.

Bron

 

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Voer je e-mailadres in, en ontvang bericht in je mailbox als er een nieuw artikel is!

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.