Bij vette lever zijn verzadigde vetten beter dan sommige plantaardige oliën

vettelever5.jpg

De non-alcoholic vette lever is in snel tempo een globale epidemie geworden. Als onderliggende oorzaak wordt vet aangewezen. Meestal wordt er geen onderscheid gemaakt tussen gezonde en ongezonde vetten. Verzadigde vetten krijgen de schuld en worden meestal als boosdoeners naar voren gebracht. In een nieuwe studie wordt echter een andere conclusie getrokken.

Vette lever: plantaardige oliën of verzadigde vetten?

De studie is gepubliceerd in European Journal of Nutrition (“Chronic consumption of fructose in combination with trans fatty acids but not with saturated fatty acids induces nonalcoholic steatohepatitis with fibrosis in rats.” ) In het onderzoek werden de effecten onderzocht van transvetten (uit plantaardige oliën van maïs en soja), verzadigde vetten (uit traditionele vetten zoals boter, kokosolie en palmolie) en met elkaar vergeleken.

Bij een vette lever is er excessieve vetophoping in dit orgaan, wat tot ontsteking leidt. Op den duur verslechtert de gezondheid van de lever steeds meer en kan er levercirrose ontstaan. In de titel van het onderzoek wordt de conclusie al min of meer gegeven: fructose is slecht voor de lever, maar transvetten zijn nog slechter dan verzadigde vetten. Eén reden dat het vette lever syndroom zich aan het ontpoppen is als wijdverspreide epidemie is dat fructose dominant aanwezig is in de Westerse voedingsproducten.

Voor de studie werd gebruik gemaakt van ratten die in 6 groepen werden gedeeld. Elke groep ontving een ander type vet in combinatie met fructose (fructosesiroop). Het aantal calorieën was voor elke groep hetzelfde (44% kwam van fructose en 39% van vetten). De ratten volgden hun dieet voor de duur van een half jaar.

In de groepen werd het volgende geconsumeerd:

  • Zetmeelrijke voeding met pindaolie
  • Fructose met pindaolie
  • Fructose met paloleïne (een type palmolie die voor een helft bestaat uit verzadigd vet en voor de andere helft uit onverzadigd vet, en geen transvetten bevat)
  • Fructose met geklaarde boter
  • Fructose en kokosolie (een makkelijk verteerbaar vet dat hoogst verzadigd is)
  • Fructose met een deels gehydrogeneerde plantaardige olie (de bron van transvetten)

Type vet doet ertoe

De conclusie van de studie was als volgt: Fructose in combinatie met deels gehydrogeneerde oliën veroorzaakt een vette lever met fibrose, doordat dit oxidatieve stress en ontsteking stimuleert. Fructose in combinatie met verzadigd vet veroorzaakt alleen een vette lever, wat suggereert dat het type vetzuur belangrijk is voor de ontwikkeling van de aandoening.

Met andere worden: plantaardige oliën die deels gehydrogeneerd zijn (maïs, soja) en onder hitte tot stand komen zijn slechter voor de lever dan verzadigde vetten (boter, kokosolie, palmolie).

Metabole problemen

De opmars van obesitas en de non-alcoholic vette lever begon met de komst van bewerkte voeding en frisdrank. Het goedkope fructosesiroop moest geraffineerde biet- of rietsuiker vervangen. Dus werd fructosesiroop in allerlei producten gebruikt: gebak, snoep en zelfs in de hartige voeding. Afgezien van de duidelijk schadelijke factoren van GMO-maïs (zoals excessief gebruik van pesticiden en de aanwezigheid van kwik), staat fructosesiroop voor metabole problemen met de lever. De lever gebruikt maar een klein deeltje van deze stof voor energie, en slaat de rest op.

Schadelijke transvetten

Transvetten verergeren de conditie van een vette lever, omdat veel verzadigde vetten niet ongezond zijn en een beschermend effect hebben. Deze vetten zijn natuurlijk en maken al duizenden jaren deel uit van de voedselketen. Bij bewerkte voeding, waaronder de moderne bewerkte plantaardige oliën, is dit natuurlijk niet het geval. Transvetten zijn moeilijk te verteren, beschadigen celwanden en veroorzaken ontsteking. Ontsteking is de bron van bijna alle auto immuunziekten en metabole stoornissen. Deze kwalijke vetten zorgen ook voor de ontsteking van het endotheel, wat tot vasculaire inflammatie leidt. Endotheel is een laagje cellen dat onder andere de binnenkant van hart, bloedvaten en lymfevaten bekleedt. Cholesterol probeert dit op te lappen en krijgt vervolgens de schuld van de slechte staat waarin de aderen verkeren.

Kokosolie “erger dan boter”?

Kokosolie kwam recentelijk negatief in het nieuws (“kokosolie is erger dan boter”) omdat het een rijke bron van verzadigde vetten is. Het nieuws baarde veel opzien en de olie werd neer gezet als de zoveelste gezondheidsmanie die eigenlijk ongezond is. Wat nauwelijks vermeld werd is dat de vetzuren in kokosolie medium keten vetzuren zijn. En dit maakt kokosolie gezond, omdat de vetzuren makkelijk en snel door de lever omgezet worden als ketonen. 1  Medium keten vetzuren worden in onveranderde versie in de dunne darm geabsorbeerd en ondergaan geen degradatie- en re-esterficatie proces.2 Dit is ook de reden waarom kokosolie goed in een gezond dieet past, de stofwisseling bevordert en zelfs de verbranding van (buik-) vet ondersteunt. Ketonen zijn erg effectief bij de vermindering van de symptomen van het metabool syndroom en ze voorzien de insuline-resistente hersenen van energie.

Andere feiten

Sojaolie leidt eerder tot obesitas en een diabetes dan kokosolie dit doet. 3  

Maïsolie en zelfs olijfolie leiden eerder tot een vette lever dan kokosolie. 4

Grasboter

Transvetten vind je dus in veel verpakte en bewerkte voedingssoorten, in fastfood en margarine. Het zou handig zijn al ze vermeld werden op de verpakkingen, zodat ze makkelijker vermeden kunnen worden. Margarine is bijna helemaal gehydrogeneerd. Biologische grasboter is daarom een goed alternatief. Deze komt van buiten grazende dieren, bevat de onmisbare omega-3 vetzuren en vitamine D.

Vette lever omkeren

Wil je een vette lever omkeren, lees dan eens dit artikel:

Ook alfa-liponzuur, selenium, extract van mariadistel en de vitaminen B en C zijn in te zetten om het vette lever syndroom om te keren. 5

9 Beste natuurlijke remedies tegen een vette lever