Deze theesoorten werken krachtig tegen ziekteverwekkers

pepermuntolie bij pijn

Vanwege de toenemende antibiotica resistentie, kunnen kruidentheeën een alternatief zijn tegen infectieuze ziekten. Turkse onderzoekers bestudeerden de antimicrobiële activiteiten van 31 soorten thee. En de volgende theeën bleken het krachtigst tegen ziekteverwekkers!

Antibacteriële activiteit van thee

De werking van de theeën werd onderzocht bij 1

(Al dan niet in combinatie met antibiotica. Onderstaande bacteriën veroorzaken meestal infecties bij een verzwakt immuunsysteem, en zijn redelijk antibioticaresistent )

 • Pseudomonas aeruginosa (‘ziekenhuisbacterie’, speelt rol bij wondinfectie)
 • Acinetobacter baumanni (veroorzaakt vooral problemen met luchtwegen en longen)
 • Escherichia coli (o.a. buikvlies- en blaasontsteking)
 • Klebsiella pneumoniae (o.a. infecties van urinewegen, longen en zacht weefsel)
 • Enterococcus faecalis (veroorzaakt o.a. buik- en blaasproblemen, orale problemen en wondinfecties)
 • Staphylococcus aureus (o.a. ontstekingen, bloedvergiftiging)
 • Candida albicans (schimmelinfecties)

De onderzochte theeën die het meest effectief waren

 • Rozenbottel (los en in zakje)
 • Granaatappelbloesem
 • Tijm
 • Artemisia absinthium
 • Mint
 • Echinacea (in zakje)
 • Kaneel
 • Zwarte en groene theeën

Deze thee niet bij een antibioticakuur

Rozenbottel en granaatappelbloesem

Al deze theeën waren actief tegen de bestudeerde micro-organismen. In combinatie met antibiotica werd synergie geobserveerd met ampicilline, ampicilline-sulbactam en nystatine. De theeën hadden een antagonistische werking met ciprofloxacine, erythromycine, cefuroxime of amikacine, dit gold vooral voor rozenbottel en granaatappelbloesem. Daarom zouden deze theeën vermeden moeten worden tijdens een antibioticakuur.

Groene en zwarte thee

In de afgelopen jaren is antibioticaresistentie toegenomen, wat een serieuze bedreiging is voor de controle van infecties. Het is dan ook nodig om alternatieven te vinden. Alternatieven worden gevonden in kruiden, etherische oliën of kruidentheeën. Kruidentheeën worden wereldwijd gebruikt om menselijke ziekten te behandelen. Groene en zwarte thee zijn het meest populair en worden door tweederde van de wereldbevolking geconsumeerd. De bladen van deze theeplanten bevatten naar schatting ongeveer 2000 verschillende fytostoffen (o.a. fenol bestanddelen, proteïnen, lipiden, carotenoïden, mineralen en sporenelementen).

Polyfenolen

Polyfenolen zijn de belangrijkste stoffen in theebladeren, zijn rijkelijk aanwezig en laten een bioactieve werking zien. Verse groene theebladeren zitten vol catechinen, vooral EGCG (epigallocatechine-3-gallaat). Van C. sinensis (groene thee) is ruimschoots aangetoond dat het over antibacteriële eigenschappen beschikt en ook andere voordelen geeft voor de gezondheid. Dit geldt ook voor kruiden zoals munt, kamille, salie, tijm en kaneel.

Voor de theeën werd 100 ml water gebruikt en 10 gram gedroogde bladeren of zakjes). Na 30 minuten trekken werd de thee gefilterd.

Kaneelthee en Echinacea thee

Van de dranken vertoonden linden, citroenbalsem, hibiscus, rozemarijn, brandnetel, kamille, eucalyptus, lavendel, sinaasappel, salie, gember, echinacea, laurier en duizendblad de minste activiteit. Rozenbottel (los en zakjes) en granaatappelbloesem waren het meest effectief. Tijm, artemisia absinthium, mint, zwarte en groene thee waren hoogst werkzaam tegen S. aureus. Echinacea (zakjes) en kaneelthee waren actief tegen de strengen S. aureus en C. albicans.

De tabellen en de snelheid waarmee een bepaalde thee werkte tegen de strengen, kun je hier zien.

 

Artikelbron

Foto’s: Pixabay

 

Share