Kokosolie en cacaoboter verlichten symptomen van inflammatoire darmziekten

kokosolie.jpg

De verzadigde vetten kokosolie en cacaoboter, kunnen de symptomen van de inflammatoire darmziekten (IBD) zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa verlichten. Dit laat een vrij recente studie in Gastroenterology weten. De vetten veranderen de compositie van de darmflora op zo’n manier, dat het gunstig is voor IBD-patiënten.

Kokosolie, cacaoboter en inflammatoire darmziekten

Tijdens de studie  bleek dat er een positieve verandering plaatsvond in de darmflora van muizen met IBD,  die kokosolie of cacaoboter gevoerd kregen. De balans werd gezonder. De veranderingen waren zichtbaar in de ontlasting en caecum, waar vaak ontsteking door de ziekte van Crohn zichtbaar is. Ook was de ernst van ontsteking in de dunne darm afgenomen.

Inflammatoire darmziekten (inflammatory bowel disease, IBD) worden gekenmerkt door een ontsteking van de darm. Er worden twee ziekten onderscheiden: de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

Crohn en Colitis ulcerosa

Bij de ziekte van Crohn is er chronische ontsteking die zich in het hele spijsverteringskanaal kan voordoen. Inflammatie komt echter meestal voor in de dikke darm, het onderste gedeelte van de dunne darm of in een combinatie van beide. Colitis ulcerosa is een chronische ontsteking van de dikke darm en/of endeldarm. Meer info

De gunstige aanpassingen vonden zelfs plaats met lage doses kokosolie of cacaoboter. Dit indiceert dat slechts een kleine invoeging van deze vetsoorten in het dieet voordeel biedt.

Volgens senior auteur, assistent professor medicijnen Alexander Rodriguez-Placios:

“De bevinding is opmerkelijk omdat het betekent dat de vetten bij patiënten met de ziekte van Crohn een gunstig effect kunnen hebben op de darmbacteriën en ontsteking, alleen maar door een bepaald type vet bij de voeding te implementeren. Patiënten hoeven alleen maar het ‘slechte’ vet te vervangen door het ‘goede’ vet en normale hoeveelheden te eten.”

Rodriguez-Placios waarschuwt wel dat niet alle ‘goede’ vetten goed voor alle patiënten zijn. De muizen lieten zien dat er verschillend op gereageerd kan worden.

De resultaten van de studie kunnen helpen om probiotica te identificeren die gunstig zijn bij de inflammatoire darmziekte. Ook tonen de bevindingen dat vetten de bacteriële diversiteit verminderden bij muizen met een zelfde ziekteverloop: door de vetten vond er een afname plaats van ongunstige bacteriesoorten. Muizen die de gunstige vetten consumeerden hadden ongeveer 30% minder soorten (ongunstige) darmbacteriën dan de muizen die een normaal dieet volgden.

Ondanks dat patiënten verschillend kunnen reageren op de vetten, noemt de studieauteur het dieet hoopvol.

Type vet maakt verschil

Uit veel eerdere studies blijkt dat het type en de hoeveelheid vetten bepalend zijn voor verlichting van inflammatoire darmziekten. Verlichting en vetinhoud zijn nauw met elkaar verbonden. Verlichting van symptomen werd altijd vooral toegeschreven aan lange keten vetzuren. Kleine onderzoeken lieten wel zien dat vetarme voeding met medium keten vetzuren (zoals in kokosolie) superieur is aan vetrijke voeding, als het gaat om (behoud van) verlichting. Medium keten vetzuren worden completer geabsorbeerd en verteerd dan lange keten vetzuren.

Omega-3 en omega-6

Ook is aangetoond dat colitis ulcerosa gelinkt kan zijn aan een toegenomen inname van enkelvoudig verzadigde vetten en meervoudig onverzadigde vetten. Omega-6 vetzuren staan positief in verband met IBD, terwijl dit omega-3 vetzuren negatief is. 1 2 Omega-6 vetzuren zijn de precursor voor de samenstelling van arachidonzuur, wat gedegradeerd wordt tot krachtige mediators van ontsteking door fosfolipase A2. (5) Omega-3 vetzuren competeren met de omega-6’s wat dit betreft, en verminderen op deze manier de samenstelling van arachidonzuur. 3 Bronnen van omega-3’s zijn onder andere vis, visolie, krillolie, algen, walnoten, groene bladgroenten en lijnzaad. Bronnen van omega-6’s zijn rood vlees en maïs-, soja-, zonnebloem-, saffloer- primrose- en borage olie. 4

Wist je trouwens dat bij de symptomen van de darmaandoeningen vitamine D ook een rol speelt? In het geval van IBD zouden te weinig blootstelling aan de zon en een vitamine D tekort risicofactoren zijn. 5 6 Het is opgemerkt dat IBD vaker voorkomt in Noord Europa, waar blootstelling aan UV aanzienlijk lager is. 7

(5: Parslow TG, Stites DP, Terr AI, et al. Medical Immunology. 10th ed. New York: McGraw-Hill; 2001. pagina. 158–159.pagina. 194–195. )