Aardappelsap: een traditionele remedie die nog altijd staat

Aardappelsap drinken, het klinkt misschien vreemd in de oren. Toch gaat de interesse in aardappelsap als geneeskrachtig middel terug tot in de 19e eeuw. Er zit een diversiteit aan gezonde nutriënten in, en het sap kan bijdragen tot het behoud van een goede gezondheid. Publicaties laten een paar opmerkelijke dingen zien!

Aardappelsap voor goede gezondheid

Beschikt over een hoge anti-oxidant status

Niet zo vreemd, want de aardappel bevat veel vitamine C en is ook een bron van de verschillende B-vitaminen (vooral vitamine B6) en kalium. Hiernaast bevat hij mineralen; het is een redelijke bron van mangaan, koper en magnesium. 1 De proteïne-inhoud is laag, maar heeft wel een uitstekende biologische waarde. De schil voorziet in voedingsvezels. 2

Aardappelsap bij dyspepsie

Veel mensen hebben last van dyspepsie: problemen in de maagstreek die zich kenmerken door onder andere misselijkheid, brandend maagzuur en oprispingen. Naar schatting heeft één op de vier mensen in Nederland last van maagklachten. 4 In Europa is de aardappel een traditionele remedie voor maagklachten. Toen patiënten met dyspepsie een week lang verse aardappelsap dronken, verbeterden gastro-intestinale symptomen significant bij het grootste deel van de deelnemers.  Men dronk 100 ml sap per dag, dit werd 200ml als de klachten aanhielden.   5

Bij neuropathische pijn

Dat aardappelsap als heilzaam middel gebruikt kan worden bij maagklachten is redelijk bekend. Het sap heeft echter eigenschappen die een stuk opmerkelijker en minder bekend zijn. Aardappelsap kan namelijk werken als een anti-convulsant; dit is een middel dat gebruikt wordt tegen epileptische aanvallen en ook wel ingezet wordt om neuropathische pijn te bestrijden. Uit een muizenstudie bleek dat dit effect zich voordoet doordat het sap zich bindt aan de GABA receptoren. In onder meer aardappelen zitten zelfs benzodiazepinen. 6  7 Benzodiazepinen komen van nature trouwens ook in zoogdieren voor. 8 Onverdunde en verdunde aardappelsap lieten bij de muizen een duidelijke anti-convulsant activiteit zien. De studie suggereerde dat zowel het sap als de aardappel de GABA-ergische activiteit in het brein beïnvloedt. 9 GABA (gamma-aminoboterzuur) is een neurotransmitter met een remmende werking in het centraal zenuwstelsel en een niet-essentieel aminozuur. GABA remt overactiviteit van neuronen en is daarom rustgevend en pijnstillend.

Bovenstaande werkingen van aardappelsap zijn aangetoond. Aardappelsap wordt verder ook gebruikt bij gewrichtsproblemen, voor gezonde haren en een gezond hart, tegen een hoge bloeddruk, bij acne, om gewicht te verliezen (vanwege het resistente zetmeel), cholesterol te verlagen en bij spijsverteringsproblemen. Er zijn echter nauwelijks publicaties die de effectiviteit hierin aantonen, maar je kunt het natuurlijk proberen. Mocht je interesse hebben in aardappelsap, zorg er dan voor dat je de biologische onbespoten versie neemt: Op de Nederlandse aardappel zouden 36 verschillende soorten pesticides zitten, ook ondergaan ze ongeveer 19 sproeibeurten.

(Zie ook: Pesticiden op groenten en fruit in Nederland, niet afgenomen maar toegenomen)

Foto’s: Freeimages, Pixabay

Share

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)