Op deze manier beschermt vitamine B2 tegen migraine

migraine.jpg

Wat betreft de B-vitaminen, ligt de nadruk meestal op B12 en B6. Vitamine B2 wordt nogal eens onderschat, maar is net zo onmisbaar voor het zenuwstelsel en energieniveau. Deze antioxidant heeft een grote impact op neurologische stoornissen zoals migraine, laat een publicatie in Frontiers in Neurology weten.

Vitamine B2 tegen migraine

Vitamine B2 of te wel riboflavine, fungeert als co-enzym en heeft een grote impact op de hersenen. De vitamine is neuro protectief. Neuro protectieve stoffen kunnen het verloop van neurologische aandoeningen veranderen, of ze helemaal voorkomen. Vitamine B2 speelt dan ook een grote rol bij Parkinson’s en migraine.

Riboflavine richt zich op exact de juiste factoren

Riboflavine verlicht oxidatieve stress, mitochondriale disfunctie, neuro-inflammatie en overprikkeling door glutamaat. Dit zijn exact de factoren die spelen bij Parkinson’s, migraine en andere neurologische stoornissen. Enzymen die van riboflavine afhankelijk zijn, zijn onmisbaar voor de activatie van pyridoxine (vitamine B6), de stofwisseling van homocysteïne en de triptofaan-kynurenine route. Een actieve vorm van pyridoxine is pyridoxaal fosfaat en deze beschermt het brein. De geproduceerde kynureninen beïnvloeden de glutamaat receptoren, en in hoeverre er overprikkeling ontstaat.

Veilig

Eerdere studies laten ook het belang van vitamine B2 tegen migraine zien, zowel bij volwassenen als bij kinderen. 1 De antioxidant biedt een goed alternatief om de aandoening te behandelen, wordt goed getolereerd en is veilig. 2 De veiligheid van deze stof maakt het ook een geschikte therapie voor kinderen. 3 De dosis van 400 mg riboflavine per dag zou efficiënt genoeg zijn.   2

Vitamine D

Naast vitamine B2 is ook vitamine D van belang om migraines te voorkomen of verminderen, bij voorkeur in combinatie met calcium. 4 

De functies van vitamine B2

 • Energie vrijmaken uit voeding
 • In stand houden van gezonde haren en huid
 • Goede werking van het zenuwstelsel en de spijsvertering
 • Vorming van rode bloedcellen

Een tekort kan zich kenmerken door droge lippen, ontsteking van de mond, mondzweren, zekere keel en zelfs in te weinig rode bloedlichaampjes (bloedarmoede).

Voeding die rijk is aan vitamine B2

 1. Rund- en lamsvlees
 2. Varkensvlees
 3. Vette vis
 4. Champignons
 5. Zeevruchten
 6. Geitenkaas, en in mindere mate: feta
 7. Eieren
 8. Donkere bladgroenten
 9. Melk, botermelk
 10. Cottage cheese
 11. Amandelen
 12. Spinazie
 13. Sesamzaadjes

Nummer 1 tot en met 9 van bovenstaande rijtje bevatten het meeste riboflavine, en ongeveer evenveel. Toch pak je hiermee slechts ongeveer 20-40% van de ADH. Een supplement is dus geen overbodige luxe als duidelijk is dat je een vitamine B2-tekort hebt.

Foto: Pixabay