10 Makkelijke en bewezen middelen tegen een opgeblazen buik

Een opgeblazen buik komt regelmatig en bij alle leeftijden voor. De buik voelt opgezet, hard en pijnlijk, en dit kan onder andere te maken hebben met overgevoeligheid van de darmen of de darmflora die veranderd zijn. De overtollige gasvorming en het opgeblazen gevoel zijn betrekkelijk eenvoudig en low-budget te verminderen!

Middelen tegen een opgeblazen buik

Een buik die opgezet is, is ook een veelgehoorde klacht van mensen met een prikkelbare darm en andere gastro-intestinale stoornissen. Het uit zich in een oncomfortabel gevoel van een volle buik en overtollige gasvorming. De oorzaken van opgeblazenheid zijn verschillend en gecompliceerd, maar de productie van darmgassen, de samenstelling van de darmbacteriën en overgevoeligheid zijn bekende factoren. Niet altijd wordt een opgezette buik veroorzaakt door een aandoening, het komt ook gewoon “normaal” voor.

In 1949 werd een opgeblazen buik voor het eerst omschreven. In Amerika ervaart15-30% van de mensen een opgeblazen gevoel in Azië is dit ongeveer gelijk. Dit suggereert dat er geen verschil is tussen bevolkingsgroepen. Vrouwen lijken er meer last van te hebben.  Bij de prikkelbare darm wordt vrijwel altijd een opgezette buik in combinatie met buikpijn gemeld. 1a 1b 3 4 5 6 7 8 9 

Opgeblazen buik en de darmflora

Met meer dan 500 verschillende soorten darmbacteriën bij volwassenen, spelen de micro-organismen in de darmen een belangrijke rol bij het immuunsysteem. Onderzoeken van de laatste decennia lieten veranderde darmflora zien bij patiënten met een prikkelbare darm. Door deze veranderingen verloopt de stofwisseling van koolhydraten en proteïnen anders in de darmen. Er zouden meer Veillonella en Lactobacillus aanwezig zijn, en is ligt de productie van azijnzuur, propionzuur en andere zuren hoger. Dit staat in verband met buikpijn, een opgeblazen buik en veranderingen in stoelgang. 10 11 12 13 14

Moeilijke stoelgang

Veel mensen die last van verstopping hebben, hebben ook een opgeblazen buik. Een lange transitietijd verergert de klachten. Verstopping verandert de beweeglijkheid van de darmen en hierdoor kan bacteriële fermentatie toenemen.

Voeding en de darmen

Het is wijd en zijd erkend dat voedingsgewoonten bijdragen aan de symptomen. Lactose-intolerantie zou een rol kunnen spelen. Een nieuwe stelling is dat fodmap’s de conditie verergeren. Dit zijn hoogst fermenteerbare maar slecht absorbeerbare korte keten koolhydraten en polyolen (fodmap: fermenteerbare oligo-, di- en monosacchariden en polyolen). Fodmap’s zijn kleine moleculen die zeer snel gefermenteerd worden, in vergelijking met lange keten koolhydraten. Deze moleculen bevorderen een relatief selectieve bacteriële proliferatie op, vooral van Bifidobacterium. Een fodmap dieet kan vaak succes opleveren bij de klachten van opgeblazenheid. 15 16 17 18 19 20 21 22

Mensen die vaak een opgeblazen buik hebben, merken waarschijnlijk dat voeding zoals crucifere groenten (broccoli e.d.), uien, knoflook, bonen, gluten, zuivel kunnen de klachten verergeren. Houdt bij na welke voeding je de meeste last hebt (kan beginnen met winderigheid) en kijk eens wat de uitwerking op de klachten is, als je dit type voeding (tijdelijk) zo veel mogelijk vermijdt.

Voeding die de klachten verbetert

Vezels

Onoplosbare vezels kunnen een opgeblazen buik en buikpijn veroorzaken wanneer je gevoelig bent voor deze klachten.  Oplosbare vezels zoals psyllium zouden de klachten wel kunnen verminderen. 23 24

Pepermuntolie

Capsules met pepermuntolie kan brandend maagzuur, buikpijn en een opgeblazen gevoel verminderen. Capsules met pepermuntolie worden goed verdragen en kunnen de symptomen al binnen 4 weken verbeteren. Iberogast is ook goed werkzaam bij deze klachten gebleken, en zou zelfs effectiever zijn dan cisapride. Ook kan het kruidenpreparaat oncomfortabele gevoelens van een volle buik en brandend maagzuur verminderen. 25 26 27 28 29 30 31 32

Kiwi extract

Er is in toenemende mate bewijs dat kiwi’s erg nuttig zijn bij de behandeling van verstopping en een opgeblazen gevoel. Kiwi extract laxeert en stimuleert darmbewegingen. 33 34

Probiotica

Volgens veel onderzoekers kunnen de symptomen verminderen door de compositie van het darm-microbioom te veranderen. 35 Zo zou Bifidobacterium infantis een immuun-regulerende rol hebben. 36 Hiernaast kan B. infantis veel symptomen van een prikkelbare darm verlichten bij een specifieke dosis. 37 Ook andere strengen worden genoemd bij verlichting van de klachten, zoals Bifodobacterium bifidum 38 en Lactobacillus plantarum. 39 Een multi-probiotica kan effectief zijn. 40 Toch lijken de voordelen van probiotica met betrekking tot gasvorming en een opgeblazen buik vooral te gelden voor de bifidobacteria, die geen gas tijdens fermentatie produceren.

Kurkuma

De toevoeging van kurkuma in de voeding (zoals in rijstschotels) verbetert de vertering en vermindert gasvorming en een opgezette buik. Kurkuma stimuleert de galproductie in de lever en moedigt de uitscheiding van galzuur via de galblaas aan. Soms wordt kurkuma gemengd met melk (golden milk) of water om intestinale stoornissen te behandelen. De specerij stimuleert ook de darmbewegingen. Je zou eens een “caffè” Kurkuma kunnen maken in plaats van een caffè Latte. 41 42 43

Artisjok

Artisjok doet wonderen bij klachten als dyspepsie, buikpijn, basvorming en een opgezette buik die gepaard gaat met krampen. Deze plant zorgt voor een behoorlijke verbetering in de darmbewegingen en verandert de condities van verstopping én diarree drastisch. Deze verbeteringen kunnen al binnen 6 weken plaatsvinden. Wat betreft artisjok-extract: dit wordt zeer goed verdragen. Hiernaast beïnvloedt de plant de darmflora positief en gaat het krampen tegen. 44 45 46 47

Hypericum perforatum

Sint Janskruid, een plant uit de hertshooifamilie, staat erom bekend dat het verlichtend werkt bij depressie. Het kruid reguleert het serotonineniveau wat gunstig is bij symptomen zoals diarree, verstopping, pijn, ongemakkelijk en opgezet gevoel van de buik. 48 Ongeveer 90% van de serotonine bevindt zich in de darmen. Is deze hoeveelheid in orde, dan heeft dit zijn weerslag op de darmfunctie. Sint Janskruid is echter niet altijd veilig.

Pijlwortel

Pijlwortel, of te wel Maranta arundinacea/Arrowroot is wellicht het minst bekend. Het kan buikpijn en verstopping verminderen. 49

Carmint

Dit middel is waarschijnlijk net zo onbekend als pijlwortel, maar toch het vernoemen waard. Het is een Iraans kruidenpreparaat, samengesteld uit Melissa officinalis, Menthe spicata en Coriandrum sativum (resp. citroenmelisse, aarmunt/groene munt, koriander). Een studie meldt dat buikpijn en de ernst en frequentie van een opgeblazen buik na 8 weken aanzienlijk verminderd waren dankzij dit middel. 50

Magnesium oxide

Vermindert een opgezette buik aanzienlijk, bij mensen met dyspepsie 51

Van alle bovenstaande middelen zijn de voordelen van pepermuntolie het meest het meest onderzocht. 52 53 Vooral wat betreft de opgezette buik, buikpijn en een gespannen gevoel in de buik boekt deze olie veel succes, zonder negatieve bijwerkingen. 54 Hiernaast is de olie antibacterieel, antispasmodisch en brengt het de darmen tot rust. 55 56 57

 

Foto: Pixabay

Share

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)