Kruidnagels: een van de krachtigste natuurlijke antibiotica

Natuurlijke antibacteriële middelen zijn van groot belang tegen infectieuze ziekten. Resistente pathogenen ontwikkelen en verspreiden zich, en het effect van reguliere antibiotica is niet veel meer waard. Alternatieve zijn nodig, en gelukkig is het niet lastig om deze in de natuur te vinden. Natuurlijke stoffen vormen immers altijd de inspiratie voor chemische medicijnen, die hun werking moeten imiteren!

Kruidnagels als antibiotica

Kruidnagels hebben een sterke, warme smaak die zoet en aromatisch is. Ze worden gebruikt in koeken; speculaas is hier een voorbeeld van. In stoofgerechten komen ze goed tot hun recht, en ze maken onderdeel uit van kerrie. We kennen de kruidnagel misschien ook wel van glühwein. De specerij past ook goed in wintergerechten en zwaardere soepen (linzen- of bonensoep) die je lekker verwarmen op koude dagen. De kruidnagel wordt eigenlijk niet zelf gegeten, vanwege de krachtige smaak. Wel is bekend dat je verlichting van kiespijn vindt wanneer je er op kauwt.

Schimmels en bacteriën

Enkele belangrijke stoffen in kruidnagel zijn eugenol en kaemferol. Eugenol imiteert de actie van de chemische ontstekingsremmende medicatie (of feitelijk: de chemische ontstekingsremmende medicatie imiteert die van eugenol!). Eugenol gaat ook bacteriële infecties en schimmelinfecties zoals Candida tegen, en remt ontsteking. Samen met kaemferol (en om het helemaal goed te doen: ook met menthol) kun je er kalknagels mee behandelen. Eugenol is vooral anno vandaag een handige stof, omdat het beschermt tegen giffen en verontreinigende stoffen. Ook etherische olie van kruidnagel is zeer krachtig, heeft deze eigenschappen. Een bijkomend voordeel is dat insecten en mijten niet bestand zijn tegen de olie van deze specerij. 2 3 4 Van alle etherische oliën werken kruidnagel-, kaneel- en tijmolie het sterkst tegen ziekteverwekkers. 5

Een goede kruidnagel

Hiernaast bevat kruidnagel nog vitamine K, magnesium, ijzer en calcium. Wanneer je de kruidnagel heel gebruikt bevat het nog de meeste mineralen, vitaminen en etherische oliën. Om goed van de belangrijke stoffen in deze specerij te profiteren, kun je dus beter de poedervorm overslaan. Een goede kruidnagel blijft verticaal drijven in water, een kruidnagel die te oud is blijft horizontaal drijven.

Hoewel deze specerij wellicht een beetje ‘vergeten’ is en minder populair is dan tal van andere kruiden, is het zeker de moeite waard om hem regelmatig in de voeding te implementeren. Het is misschien even wennen aan de smaak.

Antioxidant activiteit

Kruidnagel heeft van alle kruiden de hoogste concentratie polyfenolen en andere antioxidant-bestanddelen. 6 Naast eugenol bevat de specerij ook gallinezuur, flavonol glucosides, fenol oliën (eugenol, acetyl eugenol) en tanninen. Kruidnagel wordt benadrukt als enorm krachtig middel tegen vrije radicalen en een rijke bron van polyfenolen.

Antibacteriële activiteit

Doe eens een kruidnagel in je thee!

Ziekmakende bacteriën en schimmels hebben weinig kans tegen de specerij. 7 8  Kruidnagel werkt bijvoorbeeld  krachtiger dan knoflook, mosterd, mint en kaneel tegen de voedingspathogenen E. coli, S. aureus en B. cereus. 9 Enkele andere pathogenen die door kruidnagel (etherische olie) krachtig bestreden worden -en dan in combinatie met rozemarijn-, zijn : Microsporum canis Trichophyton mentagrophytes Trichophyton rubrum Epidermophyton floccosum en Microsporum gypseum. 10

Samen met cinnamaldehyde uit kaneel remt eugenol ook de groei van 31 strengen van de H. pylori bacterie. 11 H. pylori zorgt voor vervelende maagklachten en kan een risicofactor voor maagkanker zijn.

De volgende keer komen de andere werkingen van kruidnagels aan bod!

 

Alle foto’s zijn van Pixabay

Share