Kurkuma reguleert bacteriesoorten in de darmflora

kurkuma.png

Kurkumine is het grootste actieve bestanddeel van kurkuma, dat een veelzijdigheid aan biologische activiteiten laat zien. Na orale inname laat de specerij ook regulatieve effecten op de bacteriesoorten in de darmflora zien. De inname zorgt zelfs voor de groei van een aantal gunstige darmbacteriën, meldt Food & Nutrition Research.

Kurkuma reguleert darmflora

De nieuwe publicatie in Food & Nutrition Research betreft een muizenstudie. Hoewel kurkumine een gebrekkige bio beschikbaarheid zou hebben, blijkt uit de publicatie dat de inname van dit kruid toch voor een hoge concentratie in het gastrointestinale systeem zorgt. De samenstelling van bepaalde bacteriesoorten veranderde na de consumptie van kurkumine.  Dit waren onder andere Prevotellaceae, Bacteroidaceae en Rikenellaceae.

Vanwege de link tussen het darmmicrobioom en veel ziektes zijn deze bevindingen van belang. Het natuurlijke polyfenol-bestanddeel kurkuma is gunstig bij de behandeling van veel ziekten vanwege de talloze farmacologische activiteiten. 1 2 3 4 5

Hoewel klinische studies een gebrekkige bio beschikbaarheid van kurkumine lieten zien, zelfs bij doses tot 8 gram per dag, (in de zin dat de concentratie kurkumine in het bloed nauwelijks te meten was) 6 blijkt uit deze studie dat de inname wel veranderingen aanbrengt, zoals in de darmflora.

In de afgelopen jaren heeft een groot aantal studies laten zien dat veranderingen in de samenstelling van de darmbacteriën gekoppeld zijn aan ziekten zoals obesitas, diabetes en chronische leverziekten. 7 8 9 10 De darmbacteriën worden zo steeds meer de basis van nieuwe behandelmethoden.

De studie

In deze studie kregen de muizen hun standaard dieet. Eén groep kreeg hierbij kurkumine: 100 mg/kg lichaamsgewicht. Dit werd 15 dagen ingenomen. De controlegroep kreeg het standaard dieet zonder kurkumine. In de tussentijd werden fecale monsters genomen om de diversiteit van het darmmicrobioom te evalueren.

In de kurkumine-groep nam de hoeveelheid Prevotella af. De hoeveelheid Bacteroidaceae werd significant hoger dan in de controlegroep, net als Rikenellaceae.

Prevotella

Prevotella komt samen met Bacteroides het meest voor in het darmmicrobioom. Hoe ze samengesteld zijn hangt sterk af van het dieet, en ze beïnvloeden de manier waarop voeding verwerkt wordt. Prevotella staat in verband met complexe koolhydraten, groenten en fruit, terwijl Bacteroides gerelateerd is aan een hoge inname van vet en proteïnen. Prevotella is een ‘gunstige’ bacterie, maar staat ook in verband met chronische ontstekingscondities zoals artritis. 11 Volgens een studie uit 2016 is deze bacteriesoort cruciaal voor gezonde darmflora. 12 13

Bacteroides (bacteroidaceae)

Specialisten in de afbraak van proteïnen en koolhydraten, en zijn nodig voor een normale ontwikkeling van het maag-darmkanaal. 14 Bacteroides zijn de zogeheten ‘slankheidsbacteriën’: als deze soort in de juiste hoeveelheid aanwezig is, is de kans op overgewicht kleiner. 15

Rikenellaceae

Mensen met een vette lever hebben minder van deze bacteriesoort. 16 Het is een gunstige bacteriesoort, mits in normale hoeveelheid aanwezig.

Gezond evenwicht in de darmflora

Kurkuma bracht dus een gezonder evenwicht teweeg in het darmmicrobioom. Zo’n gezond evenwicht wordt erg gewaardeerd door je hersenen én lichaam; ze varen er beide wel bij. Wil je weten wat recente onderzoeken nog meer melden over gezonde darmflora, en de uitwerking van bepaalde bacteriesoorten?

Kijk dan eens in de ‘dossiers’ darmbacteriën en darmflora !