Kokosolie zorgt voor gezondere lever en beter vetprofiel

Als de dagelijks kokosolie consumeert, verbetert dit je vetprofiel. Maar de tropische olie doet meer, en zorgt ook voor een betere antioxidant status in de lever en verlaagt cardiovasculaire risico’s! Dit meldt een nieuwe studie, gepubliceerd in Journal of Dietary Supplements. De vetzuren in kokosolie zijn uniek, niet vergelijkbaar met andere verzadigde vetten. Hierdoor valt de olie onder functionele voeding.

Gezondere lever, beter vetprofiel door kokosolie

In de studie werden de in vivo effecten van extra virgin kokosolie na 5 weken consumptie bekeken op het vetprofiel, de antioxidant status in de lever en de cardiovasculaire risico’s bij ratten.

De ratten werden in 3 groepen gedeeld: een controlegroep, en 2 behandelingsgroepen. In de behandelingsgroepen maakte bestond 10% of 15% van het dieet uit kokosolie. De ratten consumeerden dit 5 weken lang.

De resultaten

Er was een duidelijke afname

 • van het LDL-cholesterol
 • de triglyceridewaarden
 • van malondialdehyde (MDA, een marker voor lipideperoxidatie)

Er was een toename van

 • het HDL-cholesterol
 • superoxide dismutase (SOD, antioxidantenzym, ruimt zuurstofradicalen op)
 • catalase (CAT, beschermt ons beschermt tegen gevaarlijke reactieve oxiderende moleculen)
 • glutathion peroxidase (GPx)

Er vonden duidelijke veranderingen plaats in

 • Creatine
 • natrium
 • kalium
 • chloride
 • alanine-aminotransferase (ALAT)
 • aspartaat-aminotransferase (ASAT)
 • alkalische fosfatase (ALP)

De conclusie was dat extra virgin kokosolie gunstig is voor het vetprofiel, de renale status, het antioxidant verdedigingssysteem in de lever en de cardiovasculaire gezondheid bij ratten.

Dit betrof een rattenstudie. Hoe zit het met de resultaten van de exotische olie bij mensen?

Kokosolie en de cardiovasculaire gezondheid

In een review van 21 studies (8 klinische testen en 13 observationele studies) werd gekeken naar de uitwerking van kokosolie op het serum lipide profiel. Kokosolie had hier een minder negatief effect op dan boter. De consumptie leek niet te leiden tot negatieve cardiovasculaire bijwerkingen. De verdere voedings- en leefstijl is wel van grote invloed op het effect van kokosolie. Nutrition News

Vermindering van buikomvang en BMI bij coronaire vaatziekte

Toen 116 patiënten met coronaire vaatziekte extra virgin kokosolie consumeerden bleek na 3 maanden het volgende: er was een afname van lichaamsgewicht, buikomvang, BMI, insulineconcentraties en nekomvang. Ook nam de concentratie van het goede (HDL) cholesterol toe. Deze effecten bleven doorgaan, ook na 3 maanden.  Nutricion Hospitalaria

Gunstig vetprofiel bij vrouwen rond de menopauze

Bij 1840 vrouwen in de (pre-) menopausale fase (leeftijd: 35-69 jaar) zorgde de inname van kokosolie voor betere vetspiegels. De hoeveelheid HDL-cholesterol steeg, terwijl het LDL-cholesterol niet negatief werd beïnvloed.  Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition

Kokosolie voor behoud van een goed functionerend brein

De medium keten vetzuren zijn niet alleen voor de stofwisseling gunstig, maar ook voor de hersenfuncties. De korte keten vetzuren zijn uniek omdat ze zo snel en makkelijk opgenomen en omgezet worden door de lever. Ze worden omgeturnd tot ketonen en deze vormen een belangrijke energiebron voor de hersenen. Zelfs bij mensen die al last hebben van cognitieve achteruitgang zoals bij Alzheimer’s kan de olie gunstig zijn. Verder is gesuggereerd dat de olie ook voordelen biedt bij obesitas, dyslipidemie, een verhoogd LDL-cholesterol, insulineweerstand, en een hoge bloeddruk: allemaal risicofactoren voor diabetes, cardiovasculaire ziekten en ook Alzheimer’s. Hierbij helpen de fenolbestanddelen en hormonen (cytokines) uit kokosolie mee om de ophoping van amaloid beta eiwit (Alzheimer-plaques) te voorkomen. The British Journal of Nutrition

Leuk om te weten!

Op tal van beautyblogs wordt kokosolie gepromoot voor gezonde en sterke haren. Maar waar komt dit eigenlijk vandaan en klopt het wel? In een Indiase studie werden kokosolie, minerale olie en zonnebloemolie op haren getest. Minerale olie omdat dit in veel haarolie formules in India gebruikt wordt en zonnebloemolie omdat dit eveneens veel gebruikt wordt als basis voor haarolie. De impact van kokosolie op de haardos bleek een stuk sterker dan de andere oliën.

Van de drie oliën was kokosolie de enige die proteïneverlies aanzienlijk vermindert, zowel bij beschadigd als onbeschadigd haar. Het maakt dan niet uit of de olie voor of na het wassen gebruikt wordt. Zonnebloemolie en minerale olie deden helemaal niks tegen proteïneverlies uit haren. Kokosolie heeft een hoge affiniteit voor haarproteïnen en is dankzij het lage moleculaire gewicht en de lineaire keten in staat om door de haarschaft te dringen. De claims dat kokosolie goed voor het haar is, zijn dus best gegrond. Journal of Cosmetic Science

Kokosolie: unieke medium keten vetzuren

“Kokosolie net zo slecht als boter”

Deze kop verscheen onlangs in het nieuws. Kokosolie bestaat voor 92% uit verzadigde vetten, net als boter, en zo werd de conclusie getrokken dat de exotische olie slecht voor de gezondheid is. Wat echter niet vermeld werd is dat de vetzuren uit kokosolie verschillen van die uit boter. In kokosolie zitten medium keten vetzuren. Medium keten vetzuren verschillen van de lange keten vetzuren uit boter, omdat ze hun andere eigenschappen hebben. Ze ondergaan geen degradatie en re-esterificatie proces en worden direct door het lichaam gebruikt om energie te produceren. Ze zijn dus niet “slecht voor de gezondheid.” The Ceylon Medical Journal

Share