5 Bewezen redenen om vaker kruidnagel te consumeren

kruidnagel

Kruidnagel is een rijke bron van antioxidanten en beschikt over een aantal belangrijke biologische activiteiten. De antibacteriële werking is groter dan die van de meeste kruiden en planten. In een vorig artikel kwam dit al aan bod. Dit keer vind je een overzicht van bewezen redenen om vaker kruidnagels bij de voeding te betrekken.

Redenen om vaker kruidnagels te consumeren

#1. Pijnstillende werking

Het bekendste voorbeeld van de pijnstillende werking van deze specerij is waarschijnlijk de kruidnagel tegen kiespijn. De analgetische werking werd al in de 13e eeuw gemeld voor kiespijn, gewrichtspijn en krampen. Het belangrijkste bestanddeel eugenol is verantwoordelijk voor deze antinociceptieve werking. Dit activeert de calcium en chloride kanalen in de ganglionaire cellen. 1 Ook is de perifere pijnstillende activiteit van eugenol gemeld bij 50, 75 en 100 mg/kg. 1

Betere cognitie

Etherische olie van kruidnagel kan een direct effect hebben op pijn en cognitie; dit bleek uit een muizenstudie. Een dosis van 0.1 ml/kg verminderde pijn aanzienlijk op een zeer kort termijn. Ook beperkt de olie geheugenproblemen. 2

#2. Antivirale werking

De antivirale werking van eugeniin – een ander bestanddeel uit de kruidnagel- werd getest op herpesstrengen en was effectief bij 5 µg/mL. Eugeniin richt zich op de virale DNA synthese door de virale DNA polymerase te onderdrukken. Geum Japonicum doet dit ook . 3 De extracten van kruidnagel laten tevens activiteit zien tegen Herpes Simplex Virus type 1 (HSV-1) als het gecombineerd wordt met het antiviraal medicijn acyclovir; de synergische werking was sterker in het brein dan in de huid en de combinatie bleek niet giftig te zijn voor muizen.  4

#.3 Doodt kankercellen, remt tumoren

Het is wederom aan eugenol te danken dat kruidnagels zich mengen met diverse signaleringsroutes die geactiveerd worden door vrije radicalen. Hierdoor worden de vorming van tumoren en uitzaaiingen onderdrukt.  5 De stof eugenol is giftig voor kankercellen en is hierin uitgebreid getest op kanker cellijnen. (onder meer die van borst-, darm- en huidkanker). 6 7 8  9 10

De dosis is belangrijk

kruidnagel
Kruidnagel heeft wetenschappelijk bewezen werkingen voor de gezondheid

Hoewel er veel documenten zijn die de antioxidant activiteit van eugenol melden, kan een hoge concentratie de tegenovergestelde werking hebben en oxidatie bevorderen. Als er geen sprake is van oxidatieve stress dan kan eugenol in zeer kleine concentraties als een antioxidant werken, maar als een pro-oxidant bij hoge concentraties. Als er sprake is van oxidatieve stress zorgt eugenol in kleine doses (5-10 µmol/L) voor een toename van ROS (reactive oxygen species) en voor een afname van ROS bij hoge doses. (500 µmol/L). De aan- of afwezigheid van oxidatieve stress is dus een belangrijke factor. 11 12

#4. Verlaagt de bloedsuikerspiegel

Extract van gedroogde kruidnagels onderdrukt de stijging van de bloedsuikerspiegel aanzienlijk bij diabetes type 2. Er is dan ook gesteld dat kruidnagels een functioneel voedingsingrediënt zijn om diabetes type 2 te voorkomen. 13 14

#5. Beschermt de lever

Gedroogde kruidnagels kunnen een positief effect hebben op levercirrose. Cirrose maakt de lever kwetsbaarder voor leverkanker, en kruidnagels hebben de potentie om de proliferatie van levercellen te remmen. Tegelijkertijd verminderen ze oxidatieve stress in de lever. 15

Het gebruik van kruidnagel etherische olie

Over het algemeen wordt kruidnagelolie als veilig beschouwd als er niet meer dan 1500 mg/kg per dag ingenomen wordt. De World Health Organization vindt dat dit niet meer dan 2,5 mg/kg per dag moet zijn. 16

Eugenol wordt makkelijk opgenomen als het oraal wordt ingenomen en bereikt snel het plasma en bloed. Dit zou ook neuropathische pijn verlichten bij dagelijks gebruik. 17 Een lage dosis kruidnagelextract kan voor een hogere testosteronspiegel zorgen (15 mg), terwijl een hogere dosis (30 en 60 mg) juist tot een verlaging van de spiegel leidt. 18

Mocht je kiezen voor etherische kruidnagelolie in plaats van de gedroogde kruidnagels, doe dit dan onder begeleiding van een gediplomeerd en ervaren aromatherapeut. Etherische oliën bieden enorm veel, en de meeste zijn antibacterieel, maar te hoge doses zijn al snel giftig en kunnen serieuze schade aanrichten.