Natuurlijk gezond (bewezen)

Kan je niet slapen? Stof uit tarwekiemolie en suikerriet helpt

Share Button

Over een paar slapeloze nachten komen we wel heen. Het wordt echter wat anders als slaapproblemen langer aanhouden, en dit is bij 60% van de Nederlanders het geval. Als je niet kan slapen kan een ingrediënt uit suikerriet, rijstzemelen en tarwekiemolie helpen, meldt een publicatie in Nature. De stof zou een normale slaap weer herstellen.

Niet kunnen slapen, deze stof helpt

Gevolgen van slaaptekort

Wanneer je nachtrust onderbroken wordt voor een langere periode heeft dit gevolgen voor je dagelijks functioneren. Slaapproblemen hebben ook effect op de partners; het woelen of snurken van de ander kan er zelfs voor zorgen dat partners niet meer bij elkaar slapen.

Slaaptekort levert een enorme hoeveelheid stress en gezondheidsproblemen op. Slaappillen richten zich niet op het stress component en hebben meestal niet te onderschatten bijwerkingen. Gezondheidsissues die veroorzaakt worden door slaaptekort zijn niet minder ernstig: obesitas, cardiovasculaire problemen, depressie, angst en dergelijke worden allemaal toegeschreven aan een chronisch slechte nachtrust.  Ook de cognitieve gevolgen zijn onmiskenbaar.   2

Korte termijn gevolgen

3

Vaatvernauwing, bevordering van trombose, stress respons, cardiovasculaire en psychiatrische issues, gevolgen voor cognitie en stemming, hoofdpijn, buikpijn, prikkelbaarheid. Bij jonge gezonde volwassenen neemt de insulinegevoeligheid af. 4

Lange termijn gevolgen

3

Hoge bloeddruk, cardiovasculaire ziekten, dyslipidemie, overgewicht, metabool syndroom, verergering van gastro intestinale stoornissen. Er is ook bewijs dat chronisch slaaptekort kanker veroorzaakt. 3 Verder: Verergering van symptomen van inflammatoire darmziekten, de prikkelbare darm en gastro-oesofageale reflux. Octacosanol verlaagt de plasma-corticosteronspiegel, een stressmarker. Muizen die octacosanol kregen toegediend, hervatten weer een normale slaap.3

Rijstzemelen, tarwekiemolie en suikerriet

Uit de huidige studie blijkt het eveneens octacosanol te zijn die de stress vermindert en de slaap weer herstelt. Octacosanol is rijkelijk aanwezig in voeding zoals suikerriet (het dunne witte laagje op het oppervlak), rijstzemelen en tarwekiemolie. Het ruwe bestanddeel is policosanol waarvan octacosanol het grootste deel uitmaakt. Policosanol en octacosanol worden al gebruikt bij mensen voor andere medische condities.

Het effect van de stof werd bekeken bij op de slaapregulatie van muizen met milde stress. Octacosanol verlaagde de plasma-corticosteronspiegel. De muizen lieten weer een normale slaap zien, terwijl deze eerder verstoord was.

Conclusie van de studie: Volgens de onderzoekers vermindert octacosanol stress en herstelt het de slaap, bij muizen. De slaap die door de stof werd opgewekt, was gelijk aan normale natuurlijke slaap. Octacosanol bleek een actief bestanddeel te zijn met de potentie om stress te verminderen en slaap te bevorderen. De auteurs van de studie claimen dat octacosanol mogelijk nuttig is om slapeloosheid bij mensen te behandelen. Het is veilig en geeft geen bijwerkingen.

Octacosanol/policosanol supplementen zijn al verkrijgbaar en worden gebruikt voor een betere vetstofwisseling, verlaging van de cholesterolspiegel en voor meer kracht.

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Voer je e-mailadres in, en ontvang bericht in je mailbox als er een nieuw artikel is!

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.