Grootschalige studie: koolhydraten zijn het probleem, niet de vetten

koolhydraten.jpg

Een nieuwe grootschalige studie laat weten dat koolhydraten het probleem achter ziekten en vroegtijdig overlijden zijn, en niet vetten. De inname van verzadigde vetten heeft slechts een neutraal effect op de cardiovasculaire gezondheid. Een relatie tussen verzadigde vetten en beroertes is er ook niet. Ook blijken de voordelen van fruit en groenten niet groter te worden naarmate de consumptie hiervan stijgt, integendeel. Dit zijn een paar bevindingen uit de studie, lees verder voor de andere!

“Koolhydraten het probleem, niet de vetten”

Hogere inname koolhydraten, grotere kans op hart- en vaatziekten

De studie heet PURE ((Prospective Urban Rural Epidemiology) en is uitgevoerd onder 135.000 mensen uit 18 verschillende landen. De follow-up nam ongeveer 7,5 jaar in beslag. Op de Society of Cardiology werden de bevindingen gepresenteerd. Hiernaast werden ze gepubliceerd in The Lancet en in Lancet: Diabetes & Endocrinology.

Geen relatie tussen vetten en beroertes

Bij de eerste presentatie  lag de focus op de inname van vetten en koolhydraten, en cardiovasculaire ziekten en sterfte. Hieruit bleek dat een hoge inname van koolhydraten gerelateerd is aan een aanzienlijke grotere kans op hart- en vaatziekten en sterfte. Een relatie tussen verzadigd vet en een beroerte was er niet. De auteur vindt dan ook dat de richtlijnen hierin aangepast moeten worden.

Verzadigde vetten: neutraal effect

In een studie werd vooral gekeken naar het effect van voeding op lipidenwaarden en de bloeddruk. Koolhydraatrijke voeding had de grootste impact op cardiovasculaire risicofactoren, terwijl enkelvoudige onverzadigde vetten een gunstig effect hadden en verzadigde vetten een neutraal effect.

“Beperking van verzadigde vetten en de vervanging door koolhydraten kunnen een tegenovergesteld effect hebben op het cardiovasculaire risico. De huidige aanbevelingen om de vetinname –en vooral de verzadigde vetten- te beperken terwijl de koolhydraat-inname omhoog gaat, worden niet ondersteund door onze data,” aldus het onderzoeksteam. 1

Meer is niet beter als het om groenten/fruit gaat

De tweede presentatie en studie daagt de vastgeroeste en “bijna religieuze stelling” uit dat meer altijd beter is als het om fruit, groenten en peulvruchten gaat.

Het onderzoek bevestigde namelijk wel dat fruit, groenten en peulvruchten in matige hoeveelheid goed voor je zijn, maar liet ook zien dat de voordelen niet groter worden naarmate de consumptie vordert. De PURE-onderzoekers zagen juist dat een maximaal voordeel bereikt werd met drie tot vier porties per dag. De huidige richtlijnen stellen dat dit er minimaal vijf moeten zijn. De auteurs merken op dat de voordelen op een gegeven moment ophouden, en dat het dus weinig zin heeft om dagelijks meer dan 4 porties groente/fruit te consumeren.

“Optimale gezondheidsvoordelen kunnen bereikt worden met een bescheiden model van consumptie, een benadering die men zich waarschijnlijk ook beter kan veroorloven.”

Focus hoort niet op vetarme voeding

In een persbericht zegt de senior auteur Mashid Dehghan dat het de eerste keer is dat er een globale kijk op de realiteit van voeding van mensen uit vele landen gegeven wordt, en dat dit een duidelijker beeld geeft van de inname van vetten en koolhydraten. Dehghan stelt dat de huidige focus die op vetarme voeding ligt, het feit negeert dat de voeding in armere landen koolhydraatrijker is, en dat dit de slechtste uitkomsten voor de gezondheid heeft.

“Soms bestaat een dieet voor 65% uit koolhydraten. De aanbevelingen moeten gericht zijn op een lagere inname hiervan, in plaats van op een lagere consumptie van vetten. De beste voeding bestaat uit een goede balans tussen koolhydraten en vetten en zou voor ongeveer 50-55% uit koolhydraten moeten bestaan en voor ongeveer 35% uit vetten, zowel verzadigde als onverzadigde.”

Gelijktijdig met deze bevindingen werd ook de volgende studie gepubliceerd: “Mouse study shows a ketogenic diet increases longevity.” De studie is van de University of California Davis (waarvan het bericht: Eet Vet. Leef Langer) en gepubliceerd in Cell Metabolism. Het ketogeen dieet bestaat uit weinig koolhydraten en veel vetten, eiwitten en groene groenten.

Senior auteur van het onderzoek Jon Ramsey:

“De resultaten verrasten me. We hadden wat verschillen verwacht, maar ik was onder de indruk van de enorme resultaten: een verlenging van 13% op de levensduur van muizen op een vetrijk dieet, in vergelijking met muizen die een koolhydraatrijk dieet volgden. Dit betekent voor mensen 10 jaar extra op hun levensduur. Maar net zo belangrijk: de muizen behielden een goede levenskwaliteit later in het leven.”