Hoe de juiste voeding je intelligentie verhoogt

avocado gewicht

Door goede uitgekiende maaltijden hou je de hersenen fit en kun je cognitief beter presteren. Enkelvoudige onverzadigde vetzuren zijn de juiste brandstof voor je hersenen. Maar wat doen ze dan met de hersennetwerken en de intelligentie? Een nieuwe publicatie in NeuroImage geeft hier meer inzicht in.

Voeding voor een betere intelligentie

Aan het onderzoek deden 99 oudere volwassenen mee. De patronen van vetzuren in bloedmonsters werden bekeken en ook werd de efficiency van de hersennetwerken via fMRI scans geanalyseerd.

De resultaten suggereren cognitieve voordelen van het mediterraan dieet, dat rijk is aan MUFA’s.

“De focus lag altijd op individuele nutriënten. Maar we weten dat de inname van voeding niet afhangt van één specifieke voedingsstof, maar een breder patroon reflecteert.”

De algemene intelligentie werd door de onderzoekers in verband gebracht met het dorsale netwerk. Dit netwerk speelt een centrale rol bij visuele aandachtstaken en probleemoplossing. De algemene intelligentie staat sterk in verband met de efficiency waarmee het dorsale netwerk georganiseerd is en dit hangt weer af van de mate waarin het neurale netwerk gekoppeld is binnen lokaal geclusterde hersengedeelten.

Enkelvoudige onverzadigde vetzuren

Bij volwassenen die meer enkelvoudige onverzadigde vetzuren in het bloed hadden, functioneerde het dorsale netwerk beter. Het kwam er op neer dat wanneer de concentratie MUFA’s in het bloed hoog was, de algemene intelligentie ook hoger lag.

Een volgende stap is de uitvoering van een interventionele studie om de lange termijn effecten van MUFA’s op het hersennetwerk en intelligentie te bekijken.

Enkelvoudige onverzadigde vetzuren zitten in

  • Olijfolie en olijven
  • Avocado en avocado olie
  • Macadamianoten
  • Pindaolie en pindaboter
  • Sesamolie
  • Zaden
  • Lijnzaadolie

Wil je weten welke voeding nog meer goed is voor je hersenen? Dit lees je in het artikel:

Dieet voor je brein: boost hersenfunctie en remt veroudering

Wil je weten wat de 7 meest gezonde oliën zijn?

https://goedgezond.info/2015/10/02/7-meest-gezonde-olien-door-expert-onthuld/