Kruiden in voeding beïnvloeden emoties

Kan een kruid of specerij een uitwerking op onze emoties hebben? Volgens een studie in Foods nemen bepaalde emoties significant toe door de aromatische planten. In het onderzoek werd het effect van 4 antioxidant-rijke kruiden gemeten, te weten kaneel, gember, kruidnagel en nootmuskaat.

Kruiden beïnvloeden onze emoties

Al vanaf jonge leeftijd zijn we emotioneel gehecht aan voeding: eten als troost of als beloning begint vroeg. Je bent wat je eet, van regelmatige junkfood-consumptie worden we niet vrolijker en daarentegen kunnen fruit en groenten symptomen van depressie binnen een paar weken verminderen. Kruiden in voeding vervullen ook een rol bij emoties, laat journal Foods weten. Voor het onderzoek aten mensen snacks waarin een mix van de vier kruiden verwerkt was. Wat doen gember, kaneel, nootmuskaat en kruidnagels voor onze stemming?

Er zijn vrij veel studies beschikbaar over de impact van voeding op emoties. 1 Uit recente studies blijkt dat junkfood depressie in de hand werkt, en dat daarentegen de consumptie van groenten en fruit symptomen van depressie al binnen een paar weken verbetert. Het effect van geuren op de stemming en emoties is eveneens bekend. 2  3

Voedsel: Positieve ervaring voor gezonde eters

Eten staat in verband met onze gemoedstoestand, dat is evident Een dieet heeft een grote kans van falen wanneer over dit aspect wordt heen gekeken. Toch schijnt dit bij 90% van de mensen die een dieet volgen te gebeuren. 4 Voeding beïnvloedt de manier waarop we ons voelen, en dit is weer een sleutel bij het kiezen van voeding.  5 6 7    8 Voedsel is een positieve ervaring voor gezonde eters. 9

Veel aromatische bestanddelen in kruiden hebben een impact op de emoties. 10

Antioxidanten zijn moleculen die oxidaties van andere moleculen afremmen of voorkomen. 11  Specerijen zoals kaneel, gember, nootmuskaat en kruidnagel bevatten enorm veel van deze positieve stofjes.

Kaneel

Wordt wereldwijd veel gebruikt en verlaagt de bloedsuiker- en insulinespiegels, als er suikerrijk gegeten wordt. 12  13

Nootmuskaat

Beschikt over een sterke bioactiviteit, en vernietigt effectief vrije radicalen.  14 De concentratie antioxidanten per theelepel is erg hoog; het hoogste van alle plantenbronnen. 15 16

Gember

Een kruid die onder meer ontsteking remt, en waarvan minstens 115 bestanddelen in de gedroogde versie geïdentificeerd zijn. Gingerol is hiervan het grootst. 17

Kruidnagel

Beschikt net als bovenstaande kruiden over antibacteriële activiteit. 18

Hartelijker en avontuurlijker

Voor het onderzoek werd een mengsel gemaakt van 57% kaneel, 22% gedroogde gember, 15% nootmuskaat en 6% kruidnagel. Een appelsnack bevatte 4 of 5 gram/100 gram van het mengel en vormde de basis. De snacks waren gemaakt van maïsmeel, appelmoes en wat zout (1%).

Honderd deelnemers (61 vrouwen/39 mannen) van alle leeftijden deden mee aan de testen. Er werden vier testen uitgevoerd gedurende een periode van twee weken. De consumenten beoordeelden hun emoties via een 9-punts hedonische schaal.

Verder werd het bloed van de deelnemers door een phlebotomist (een medisch technicus specifiek opgeleid om bloedmonsters te nemen) geanalyseerd, en werd de antioxidantcapaciteit gemeten.

De meest uitsproken resultaten betroffen die van de mix van 5%. Opvallend was dat het gevoel van ‘kalmte’ afnam. Deze bevinding staat lijnrecht tegenover die uit een ander onderzoek 19, waarbij de consumptie juist leidde tot een afname van prikkelbaarheid en een toename van kalmte. ‘Tevredenheid’ was wel toegenomen. Ook de waarden ‘wild’, ‘uitdagend’ en ‘avontuurlijk’ en ‘vrij’ waren toegenomen. Verder vertoonden ‘tevreden’, ‘plezierig’ en ‘hartelijk’ eveneens pieken.

Intensiteit van emoties

De onderzoekers stellen dat het erop lijkt dat de specerijen in snacks een onderdrukkend effect hebben op bepaalde emoties. Dit komt overeen met eerdere bevindingen. 20 Ook de intensiteit van emoties werd bepaald door de kruiden; de plantbestanddelen lijken dit onmiddellijk na consumptie te beïnvloeden. Over het algemeen verdween de intensiteit weer één uur na inname.

Ken je de kracht van kruiden?  Kijk eens in het “kruidendossier” voor meer recente studiebevindingen.