Ricinusolie tegen haarverlies en constipatie, hoe werkt het precies?

wonderolie.jpg

Ricinusolie is een eeuwenoude remedie die wereldwijd wordt gebruikt. We kennen de olie van de ricinus communisboom/wonderolieboom nu vooral als beautymiddel. De remedie doet namelijk wonderen voor de haren, wimpers en wenkbrauwen. Wonderolie vermindert ook klachten van constipatie. Hoe werkt dit middel precies bij haarverlies en verstopping, wat zeggen studies hierover?

Vollere haardos, betere stoelgang

Van wonderolie (ook wel ricinusolie of castorolie genoemd) krijg je daadwerkelijk vollere en langere wimpers. Dat is niet vreemd, omdat het de haargroei bevordert en de haardos sterker maakt. Wonderolie kan zelfs haarverlies omkeren. Als je hiernaast nog iets wilt doen tegen een slechte stoelgang, kun je deze remedie eveneens gebruiken.

Het middel werd duizenden jaren geleden al gebruikt in het oude Griekenland, Egypte en India en heeft de tand des tijds wel doorstaan. Castorbonen werden  in 4000 jaar oude graftomben in Egypte gevonden. Uit een Egyptische medische tekst van 1500 voor Christus blijkt dat Egyptische artsen de olie gebruikten om oogirritaties te bestrijden. Castorolie werd ook gebruikt in gezichtsoliën en als lampenolie.

Anti-inflammatoir en antibacterieel

Wonderolie bestaat voor het grootste gedeelte (89,5%) uit ricinolzuur, een omega-9 vetzuur. Verder bevat de olie tocoferol gerelateerde bestanddelen en terpenoïden. Omega-9 vetzuren gaan ontstekingen tegen, de groei van verkeerde bacteriën en werken als een antioxidant. Castorbonen zijn behoorlijk giftig vanwege de stof ricine. Ricine zit echter niet in de olie. Ontsteking kan een oorzaak zijn van haarverlies. Ricinolzuur heeft eveneens anti-inflammatoire kwaliteiten, 1 die ongeveer gelijk staan aan die van capsaïcine. Wonderolie houdt in ieder geval de haarzakjes schoon en vrij van infectie. Ook schimmels hebben weinig kans tegen de olie. Menselijke studies over het gebruik van castorolie bij haarverlies en alopecia ontbreken, maar een muizenstudie heeft laten zien dat muizen die behandeld werden met de olie langere haarlengtes hadden. Dit was al binnen 2 weken meetbaar. 2 Een andere studie noemt dat castorolie mogelijk een hoogst efficiënt middel tegen haarverlies is, dankzij ricinolzuur 3

Hoe werkt ricinusolie bij haarverlies?

castor-300x200.jpg
Olie van de ricinus communisboom verbetert constipatie en gaat haarverlies tegen. Het kan zelfs voor hergroei van de haren zorgen!

In bovengenoemde studie (2) werd het verband gemaakt tussen prostaglandine D2 (PGD2) en haarverlies. PGD2 zou de werkelijke sleutel zijn om androgene alopecia te genezen. Volgens andere geluiden zou een toenemende PGE2 (een andere prostaglandine in de hoofdhuid) net zo belangrijk zijn voor genezing van kaalheid en het behoud van gezond haar. De studie stelt dat de hoofdhuid van kale mannen meer PGD2 bevat. Simpel gezegd: PGD2 betekent haarverlies en PGE2 betekent haargroei.

De hamvraag was hier dan of een afname van PGD2 en een toename van PGe2 voor hergroei van de haren zorgt. Om de vraag te beantwoorden testten de onderzoekers de COX1/COX2 remmers die de productie van PGE2 remmen. Het remmen van PGD2 bleek niet voldoende efficiënt. PGE2 moest ook toenemen.

PGE2 poeder en dermarollen zijn te koop en bevatten de biologisch actieve prostaglandinen die ook door onderzoekers gebruikt is in diverse testen. Gemberwortel zorgt ook voor een toename van PGE2, en je raadt het al: wonderolie ook. Het mechanisme achter de remmende werking van wonderolie op haarverlies is dat het voor een toename van PGE2 zorgt. Studies op zwangere ratten laten zien dat de inname van castorolie dit doet zonder bijwerkingen (4) 5

Je kunt castorolie mengen met een andere olie en de scalp en haren inmasseren. Dit laat je eventueel een nacht inwerken, of je spoelt het na een half uur uit. Gebruik niet te grote hoeveelheden, omdat wonderolie een dikke, zware olie is.

Ricinusolie als laxatief bij constipatie

Als je een eetlepel wonderolie inneemt, heeft dit een laxerende werking. Over-consumptie moet vermeden worden, omdat dit kan leiden tot krampen en een beperkte opname van nutriënten.

Een onderzoek meldt de toediening van castorolie bij ouderen, waarvan 80% al 10 jaar last van verstopping had. Het middel had in dit onderzoek weliswaar geen effect op de darmbewegingen of de frequentie van de stoelgang, maar wel op de consistentie van de ontlasting. Ook vergde de stoelgang minder inspanning en was er een gevoel van complete evacuatie na de stoelgang. Met andere woorden: men voelde zich echt ontlast, waardoor de symptomen van constipatie grotendeels opgeheven werden. 6 Een laxerende werking bleek ook uit een muizenstudie 7 , maar let op: de olie bevorderde ook samentrekkingen van de baarmoeder. Castorolie werd dan ook traditioneel gebruikt om bevallingsweeën te bevorderen. 8

Net als senna, aloë, cascara en bisacodyl stimuleert castorolie – anders dan in bovengenoemde studie bij ouderen het geval bleek te zijn- de darmen en darmbewegingen. De olie zorgt ook voor een toegenomen uitscheiding van vloeistof in het intestinale kanaal, wat de intestinale transitie bevordert. 9

Je neemt 1 kleine eetlepel castorolie bij voorkeur op een lege maag.

Wat doet wonderolie in de darmen?

Ricinolzuur bindt aan een specifieke receptor in de darmen (en baarmoeder) wat tot samentrekkingen leidt. Volgens de Food and Drug Administration is castorolie “veilig en effectief”.

De stof uit de olie verbindt zich met EP3 en EP4: beide prostaglandine receptoren die diverse rollen in het lichaam vervullen. Van de structuur van neuronen tot het reguleren van bloedklontering, deze receptoren regelen het. Door de interactie van ricinolzuur met EP3 komt het laxatieve en wee-opwekkende effect tot stand. Als je een eetlepel wonderolie neemt, hecht ricinolzuur zich aan EP3 moleculen in de gladde spieren in de darmwand waar de samentrekkingen door ontstaan. Het zuur bindt ook met EP3 in de baarmoeder en doet daar hetzelfde. 10

Wonderolie en veiligheid

Neem niet meer dan een kleine bescheiden eetlepel. Als er buik- of maagpijn, misselijkheid, diarree of zwakte optreedt en dit aanhoudt, ga dan naar de dokter. Veel mensen die dit gebruiken hebben geen ernstige bijwerkingen. In enkele gevallen kan er een onregelmatige hartslag en duizeligheid optreden. In zeldzame gevallen kan er een allergische reactie optreden. Castorolie is geen geschikte remedie als je last hebt van een hoge bloeddruk, inflammatoire darmziekten, rectale kloven en als je zwanger bent.

Castorzaden worden zwaar bewerkt met pesticides, dus koop de olie puur en zuiver.

(4: Gao, J., N.-. H. Sun, F.-Y. Wang, and N. Hao. 1999.Effects of castor oil-diet on the synthesis of prostaglandin E2 in pregnant rats [translation].Zhonghua Fu Chan Ke Za Zhi34: 147–149 )

Foto’s: Pixabay