Depressie als lichamelijke ziekte: Stevige link tussen depressie en ontsteking

vasten houdt jong

Het wordt steeds duidelijker dat de depressie een ontstekingsaandoening is. Onderzoek stelt dat depressie een lichamelijke ziekte is die behandeld kan worden met anti-inflammatoire middelen. Een overreactief immuunsysteem veroorzaakt ontsteking en dit leidt tot depressie, stellen de onderzoekers. Ook wordt zo’n immuunsysteem gekoppeld aan autisme, fibromyalgie, hart- en vaatziekten en Alzheimer’s.

“Depressie: lichamelijke ziekte”

Het waren onderzoekers van de University of Cambridge die enkele maanden geleden tot deze conclusie kwamen. Hun bevindingen werden gepubliceerd in Nature. Aan de hand van de bevindingen werd er gesteld dat de depressie een lichamelijke ziekte is die met ontsteking remmende middelen behandeld moet worden. Nieuwere studies wijzen steeds vaker een overactief immuunsysteem aan, zoals ook bij chronische pijnklachten en fibromyalgie. Behandelingen zouden meer succes hebben als ze gericht zijn op het kalmeren van het immuunsysteem. Het immuunsysteem is bij depressie en andere aandoeningen niet in staat om ‘afgezet’ te worden na een ziekte of traumatische gebeurtenis. Ook toonden eerdere onderzoeken dat traumapatiënten een immuunsysteem hebben die constant op een hoog vuurtje staat.


Zie ook de eerdere onderzoeken:

Steeds duidelijker dat depressie ontstekingsziekte is  Pak depressie bij de wortel aan

Fibromyalgie door overreactief immuunsysteem, vraagt om andere aanpak 

Autisme gekoppeld aan chronische ontsteking in hersenen


Op dit moment worden depressies behandeld met medicijnen die de balans tussen de chemische stoffen in de hersenen moeten herstellen.

Stevige link tussen ontsteking en depressie

Professor Ed Bullmore, hoofd van de afdeling psychiatrie bij the University of Cambridge zegt 1:
“Met betrekking tot de stemming is er zonder twijfel een stevige link tussen ontsteking en depressieve symptomen.”

Als het immuunsysteem een bedreiging bespeurt wordt ontsteking getriggerd, wat veranderingen binnen het lichaam veroorzaakt. Zo neemt de hoeveelheid rode bloedcellen toe, als voorbereiding om een wond te helen. Tot voor kort werd zo’n proces als oorzaak van depressie ontkend, omdat wetenschappers in de veronderstelling waren dat de hersenen en het immuunsysteem apart van elkaar handelen.

Hersenzenuwen en immuun functie nauw verbonden

Toch koppelen recente studies de hersenzenuwen en immuun functie aan elkaar. 2 3 4 Cijfers laten ook zien dat 60% van de mensen die de huisarts bezoeken met borstpijn, eigenlijk lijden aan angstklachten en dat er bij 30% van de patiënten met condities als artritis een mentale gezondheidsissue speelt. Experts melden een gedateerde aanpak om mentale en lichamelijke apart te zien, omdat je lichaam en brein niet van elkaar kunt scheiden.

Professor Robert Lechler, president van de Academy of Medical Sciences zegt: “Je voelt je niet zomaar een beetje ellendig als je een lange termijn conditie hebt; er speelt een reële mechanische connectie tussen het brein, zenuwstelsel en immuunsysteem.”

Moduleren van ontsteking

Het moduleren van ontsteking is onlangs ook geopperd bij de behandeling van Alzheimer’s. 5 Hiervoor zou men zich dan bij voorkeur richten op de voeding die veel antioxidanten en ontsteking remmende stoffen bevat. Veel bessensoorten vallen hieronder, en ook veel voeding en kruiden. 6 Maar dit speelt niet alleen bij Alzheimer’s een rol. Ontsteking is een van de meest gebruikte woorden in de medische wetenschap, en wordt dus steeds vaker aangewezen als boosdoener achter allerlei aandoeningen, van allergieën tot autisme.

Hartaanvallen, beroertes en kanker

Het is de vraag of de standaard ontsteking remmende medicijnen helpen bij deze condities, vooral omdat ze vaak met gevaarlijke bijwerkingen komen. Kort geleden bleek onder 10.000 patiënten dat het anti-inflammatoire medicijn Novartis het risico op verdere hartaanvallen of beroertes kon verlagen bij deze mensen die eerder een beroerte en/of hartaanval gekregen hadden. Ontsteking kan overtollige bloedklontering veroorzaken en dit betekent een dubbele kans op een cardiovasculaire ziekte. Het medicijn had wel één positieve bijwerking: het verminderde ook de kans op longkanker. De onderzoeker dr. Paul Ridker noemde dit een duidelijke indicator van de rol van ontsteking bij de groei van kanker. 7

De link tussen ontsteking en depressie is vrij nieuw. In verband met depressie is het interessant te weten dat een pro-inflammatoir medicijn dat gebruikt wordt voor de behandeling van hepatitis C depressie veroorzaakt bij 40% van de gebruikers. 8 Een medicijn dat gebruikt wordt bij reumatoïde artritis (Sirukumab) blokkeert een ontsteking bevorderend eiwit, en bleek de stemming van patiënten te verbeteren. 9

Ontsteking verspilt je energie en immuunsysteem reserves, die beide vereist zijn voor acute situaties zoals verwonding en infecties. Maar ziekte voorkomen is niet zo eenvoudig als ontsteking een halt toeroepen.

10 Kruiden die een overreactief immuunsysteem kalmeren