Mango: uitmuntende anti-aging vrucht voor de binnen- en buitenkant

mango.jpg

Mango’s lijken onmisbaar voor een betere gezondheid, volgens een uitgebreide review in Food & Function. Dankzij het uitstekende nutriëntprofiel zorgt de vrucht voor een gezonde darmflora, fitte hersens en zelfs voor nieuwe collageenvezels in de huid! De mango is dus de perfecte anti-aging vrucht, voor zowel de buiten- als de binnenkant.

Mango voor huid, hersenen, darmen en vetprofiel

Mango’s hebben ontsteking remmende en anti-oxidatieve kwaliteiten. Gepubliceerd in Food & Function, beschrijft de review het nutriëntprofiel en de gezondheidsbevorderende werking, waaronder een betere opname van belangrijke voedingsstoffen.

Het onderzoek suggereert dat mangoconsumptie belangrijk is voor de glykemische controle en het darmmicrobioom. Ook voor de gezondheid van de bloedvaten, hersenen, huid en darmen is het exotische fruit onmisbaar. Mango’s bevatten ongeveer 60 calorieën per 100 gram en zijn een bron van vitamine A, C en vezels.

Rijke bron van essentiële stoffen

 “Niet alleen is de mango een van de populairste fruitsoorten ter wereld, de vrucht bevat ook een diversiteit aan essentiële nutriënten en kenmerkende bioactieve bestanddelen die een rol spelen bij metabole functies en een anti-inflammatoire activiteit laten zien,” aldus senior auteur van de studie.

Mango’s zetten een rem op diabetes type 2 en obesitas via de darmbacteriën

Het fruit is ook een bron van fytochemicaliën, een groep bioactieve stoffen: Fenolzuren, mangiferine, carotenoïden en gallotanninen bevorderen alle de gezondheid omdat hun effect ontsteking remmend, anti-oxidatief, anti-diabetes, anti-obesitas en zelfs anti-kanker is.

Betere opname voedingsstoffen

De onderzoekers hopen dat men meer mango’s eet, omdat dit te oplossing kan zijn voor de wereldwijde obesitasepidemie. Hiernaast steunen ze de opname van voedingsstoffen.

Diabetes en obesitas

In de review werden alle wetenschappelijke artikelen bekeken met betrekking op de effecten van het vruchtvlees van mango’s op diabetes type 2 en obesitas. De bevinding was dat mangoconsumptie de glucoserespons modereert bij diabetes. Uit dierenstudies blijkt dat consumptie van dit fruit ook de cardiovasculaire risico’s verlaagt: de mango verlaagde de spiegel van het totale cholesterol, verbeterde de LDL:HDL-ratio, de triglyceriden waarden en de glucoseconcentratie.

Mango houdt hersenen jong

Ook de gezondheidsvoordelen voor de hersenen, huid en darmen liegen er niet om. Mango’s beschikken over neuro protectieve activiteit en ondersteunen zo de gezondheid van het brein. Mangiferine en gallotannine, twee fytostoffen in mango’s, hebben de capaciteit op de mitochondriën van hersencellen te herstellen. Dit beschermt vervolgens tegen cognitieve achteruitgang en neurodegeneratieve ziekten.

Mango houdt huid jong

De vrucht is het stuk fruit bij uitstek tegen huidveroudering, omdat het zelfs voor toename van collageenbundels zorgt. Dankzij de hydrofiele en lipofiele bestanddelen beschermt de tropische vrucht de huid tegen UVB schade, zoals schade aan de collageenvezels. En op die vezels willen we heel graag zuinig zijn.  Door de vermindering van collageenschade en –verlies blijft de huid er gezond en jong uitzien, met minder rimpels. Natuurlijke stoffen die daadwerkelijk collageenschade en -verlies aanpakken zijn natuurlijk erg gewild. Potjes beloven dit, maar maken weinig waar. Naast de mango is ook aloë vera een natuurlijke middel dat bewezen heeft met één theelepel per dag de klok van huidveroudering terug te draaien.

Mango voor gezonde darmen

Wat betreft de darmen bleek de vrucht ook een positieve uitwerking te hebben: hij beschermt vooral tegen colitis ulcerosa, een ontstekingsziekte van de darmen. De mango heeft voordelen voor de samenstelling van het darmmicrobioom, hoewel dit nog verder onderzocht moet worden, omdat studies alleen nog op diermodellen zijn uitgevoerd.

Darmflora

De tropische vrucht reguleert ook leptine: dit kan van belang zijn voor fibromyalgiepatiënten

In een muizenstudie (Journal of Nutrition, aug 2016) zorgde mangosuppletie voor modulatie van een bacteriële dysbiose in de darmen en van de productie van korte keten vetzuren, bij muizen die vetrijk gegeten hadden. Door de vetrijke voeding was de dysbiose ontstaan (m.n. een enorme afname van de Bifidobacteria en Akkermansia: twee soorten die nodig zijn voor een gezond gewicht). Omdat vezels en andere bioactieve bestanddelen een dysbiose voorkomen, werden de mango’s bij de muizen getest op immunomodulerende, hypoglykemische en anti-obesitas effecten. De afname van gunstige darmbacteriën en korte keten vetzuren werd voorkomen bij muizen die vriesgedroogde mangopulp toegediend kregen, en hiernaast gewoon nog vetrijk aten. Ook darmontsteking nam af.

Om een idee te geven van de nutriëntrijke vrucht: in een halve mango zit al 25% van de ADH vitamine A en wat betreft vitamine C is dit 75%.

Mango zet rem op obesitas en diabetes via darmbacteriën