Verlichting bij chronische pijn, wat is beter: warmte of kou?

neuropathie

Warmtepleisters, infrarood licht of ice packs zijn makkelijke en laagdrempelige middelen om pijn te behandelen. Warmte of ijs kunnen echter ook problemen geven bij chronische pijn. Bij welk type pijn gebruik je warmte of kies je voor ijs?

Chronische pijn: warmte of kou?

Warmte ontspant

pijn2-200x300.jpg
Foto: Olenka Kotyk

Warmte ontspant de spieren en heeft een rustgevend effect; twee welkome punten bij pijnverlichting. IJs verlicht pijn tijdelijk. Als het om chronische pijn gaat, kan er twijfel zijn of je nu ice packs moet gebruiken of toch beter voor warmte kunt kiezen.

Een eerste startpunt kan zijn

 • Gebruik ijs als de pijn je beweging hindert
 • Gebruik warmte als stijfheid je hindert

Wat doet warmte bij pijn?

Of je warmte nu toepast via pleisters of infrarood licht, het zorgt voor een betere toevoer van nutriënten, bloed en zuurstof naar de pijnlijke plekken. Warmte vermindert ook spanning in de spieren. Bij patiënten met osteoartritis in de knie bleek de toepassing van warmte om de dag, voor een afname van pijn en beperkingen te zorgen. 1 De patiënten meldden betere scores op lichamelijke functie, pijn en algehele gezondheid.

Volgens journal Spine is warmte echter geen goede therapie bij:

 • Dermatitis
 • Trombose
 • Diabetes
 • Perifere vasculaire aandoeningen
 • Open wonden
 • Patiënten met ernstige cognitieve achteruitgang

Richtlijnen

Gebruik warmte bij chronische pijn als je denkt dat het verlichting geeft, en volg de veilige richtlijnen: breng de warmte niet direct aan op de huid, doe een dunne doek om warmte-apparaten, gebruik warmte niet meer dan 20 minuten per keer. Pas het niet toe bij gezwollenheid, of op open wonden en sneeën. (Uit: University of Rochester Medical Center Health Encyclopedia)

Natte warmte kan effectiever zijn omdat het dieper doordringt. Een hydrocollator is een warmte pad waarbij vochtige hitte de opperhuid en onderliggende weefsels bereikt. Andere methoden zijn natuurlijk baden, douches en dergelijke.

Kou verdooft pijn

Het toepassen van een ice pack, koudepakking (cold pack) op chemische basis  of cooling systeem op het pijnlijke deel van het lichaam is een tijdelijke oplossing voor een langdurend probleem. Maar het werkt, in ieder geval voor een poosje. Veel chronische pijnpatiënten nemen daar genoegen mee, totdat ze een duurzame remedie gevonden hebben.

Wat doet koude?

Kou verlaagt de temperatuur, ontsteking, metabole activiteit, bloedsomloop, spierkrampen en pijn. Het vernauwt de bloedvaten en minimaliseert om deze reden bloedingen en zwellingen. Cryotherapie helpt bij pijn omdat het gevoeligheid verlaagt. Kort gezegd: ijs verdooft pijn.

Richtlijnen

Bij een verergerde of oude blessure is de algemene regel om de eerste 48 tot 72 uur ijs te gebruiken totdat de zwelling vermindert. Het ijs voelt eerst erg oncomfortabel, vervolgens geeft het een brandend gevoel. Hierna voelt het kloppend en uiteindelijk volgt een doof gevoel. Breng de kou 10 á 30 minuten aan, en laat minimaal een uur tussen de behandelingen zitten. Weefsels, spieren en structuren die in aan de oppervlakte liggen en door weinig lichaamsvet omringt zijn hebben minder tijd nodig.

Dus, hitte of ijs?

 • Artritis:  Vochtige hitte verlicht stijve gewrichten en ontspant de spieren
 • Jicht:  IJs kalmeert opflakkering en verdooft pijn
 • Hoofdpijn:  IJs verdooft kloppende pijn, vochtige warmte verlicht krampen in de nek
 • Gespannen spieren, spierpijn:  IJs verlicht ontsteking, roodheid, zwelling en gevoeligheid
 • Verstuiking:  IJs verdooft pijn, warmte verlicht nadat de ergste pin en ontsteking weg is
 • Peesontsteking:  IJs verlicht ontsteking en verdooft pijn
 • Lage rugpijn: Hitte en ijs ontspannen afwisselend de spieren en verminderen pijn

Het is een voordeel dat het zo makkelijk is om ijs of warmte te gebruiken, maar beide methoden richten zich op de methoden en niet op de onderliggende oorzaken.

Literatuur

Journal of Clinical & Diagnostic Research
Cochrane Library
Pain Safety & Quality: Evidence-based handbook for Nurses
American Journal of Physical Medicine & Rehabilitation

Foto: Pixabay, Unsplash