Hoe oregano olie beschermt tegen 5 soorten infecties

Oregano is een heerlijk aromatisch kruid dat zich leent voor uiteenlopende gerechten, van lamsvlees tot pizza’s en groenten. Het is een opmerkelijk wonderkruid, vooral als het gaat om de bestrijding van (parasitaire) infecties. De olie van het kruid is er weer zo een die je eigenlijk standaard in huis zou moeten hebben.

Oregano olie tegen infecties

Oregano olie staat bekend als natuurlijk krachtig antibioticum

Oregano extract wordt al sinds oudsher gebruikt om de vele symptomen van griep en verkoudheid te behandelen. Respiratoire infecties worden veroorzaakt door virussen of bacteriën. Gebaseerd op noemenswaardige studies doet oregano etherische olie de immuniteit absoluut goed vanwege de antivirale, antibacteriële en anti-inflammatoire eigenschappen.  1    3 4 5

Twee actieve oliën in oregano zijn de anti-oxidanten tymol en carvacrol 5  6 , die de groei van ziekmakende bacteriën remmen. Zoals de groei van Klebsiella pneumonaie en Staphylococcus aurus, twee bacteriesoorten die meestal verantwoordelijk zijn voor respiratoire infecties. Oregano olie is een breed spectrum antibacterieel middel; het doodt zowel gram positieve als gram negatieve bacteriesoorten. Oregano capsules zijn effectief tegen antibiotica resistente bacteriën.  8 9 10

Tegen welke infecties beschermt oregano olie?

#1 Griep en verkoudheid

Op het moment dat je al griep of een respiratoire infectie hebt kan de olie erg nuttig zijn, 11 omdat het transpireren bevordert en zo de koorts verlaagt. Vermeng de etherische olie met een basisolie. Als je dit vervolgens verwarmt en op de borst masseert, maakt dit de longen en luchtwegen schoon. Je kunt het ook inhaleren via stoom. Het aanbrengen op pijnlijke spieren verlicht de pijn.

#2 Urineweginfecties

Een bekend urinair pathogeen is Pseudomonas aeruginosa. 12 Carvacrol in oregano olie jaagt deze bacterie weg. Olie van wilde oregano bevat de meeste carvacrol (75-85%). Ook Proteus wordt geremd. 13 14 15

#3 Schimmelinfecties

Oregano is ook een krachtig middel tegen schimmels. Sterker nog, de olie veel krachtiger anti-fungaal dan de meest commerciële middelen. Ook bij schimmelinfecties aan de nagels (kalknagels) is de olie zeer werkzaam. Een veel voorkomend probleem is de Candida-infectie. Mocht je hier last van hebben dan heeft het zeker nut om oregano olie te gebruiken, omdat het Diflucan (fluconazole) verslaat. 16 17

#4 Parasitaire infecties

Parasitaire infecties loop je niet alleen op in exotische oorden. Ook in Nederland is dit makkelijk op te lopen, maar wordt zo’n infectie eenvoudig over het hoofd gezien. Ondertussen lopen we met gastro-intestinale problemen, extreme vermoeidheid en huidissues rond: allemaal veroorzaakt door een parasiet. Een veelvoorkomende parasiet is Giardia, en oregano is heel effectief om deze ongenode gast te verjagen. Deze kruidenolie verslaat zelfs tinidazol, een medicijn dat vaak voorschreven wordt als je parasieten met je meedraagt. De olie beschermt van binnenuit en tevens tegen parasitaire infiltratie van buitenaf. Ringworm, platwormen, luizen, vlooien, muggen ze kiezen allemaal het hazepad. 18  19 20 21

Buikklachten, vermoeidheid: denk eens aan deze mogelijke oorzaak (vooral bij kinderen)

#5 Voedselovergevoeligheid en spijsverteringsproblemen

In vitro studies tonen de antibacteriële activiteit van etherische oliën aan tegen pathogenen als Listeria, Salmonella, E. coli en Shigella dysenteria.   22   23 Je kunt de olie over je eieren, vlees, vis en salade sprenkelen om voedselvergiftiging te voorkomen, of je doet een paar druppels over je kliekjes.  24 25 26 Carvacrol en thymol kalmeren een maag die van streek is en stimuleren de spijsvertering door de toevoer van gal te bevorderen. Alle symptomen die na het eten van een verkeerde maaltijd voorkomen verlicht je met de kruidenolie. De olie doodt H. pylori, de bacterie die verantwoordelijk is voor maagzweren. Bij verstopping, diarree, een opgeblazen gevoel en verteringsproblemen is de olie eveneens een goede keuze. 27 28  29 30

Hoe neem je oregano olie

  • Oregano extract is verkrijgbaar in vloeibare vorm (olie), capsules en tabletten. Wilde oregano is het krachtigst. Vraag advies van een medisch professional voordat je begint.
  • Bij huidproblemen en kalknagels Verdun je oregano olie met 100% pure olijfolie; je neemt 1 theelepel olijfolie per druppel oregano olie en brengt dit aan op de huid of nagels.
  • Om sinusinfecties, verkoudheid en allergieën te bestrijden doe je 1 á 2 druppels olie in een klein pannetje water. Dit gebruik je voor een stoombad, waarbij je je gezicht boven het pannetje doet, een handdoek over je hoofd trekt en de stoom inhaleert. Herhaal dit enkele keren. Wees voorzichtig: etherische olie is heel sterk, en je hebt er weinig van nodig. Hou je ogen gesloten.
  • Bij acute infecties heb je ongeveer 500 mg oregano extract nodig, 4x per dag. Dit bestrijdt de pathogene indringers. Maar let wel: elke samenstelling is weer anders per merk, dus lees de aanwijzingen op het etiket.
  • Maak je gebruik van etherische olie, raadpleeg dan een gediplomeerd aromatherapeut.
  • Bij ernstigere condities is het natuurlijk altijd wijs om de arts te raadplegen.

 

Share