Wat je slaaphouding onthult over je persoonlijkheid

OEDGEZOND.INFO

Wie universitair is opgeleid, slaapt vaker op de linkerkant. Dit is een van de bevindingen uit een nieuw grootschalig onderzoek. De studie onthult nog meer. Wat zegt jouw slaaphouding over je persoonlijkheid? Hoe kun je het beste slapen, zodat je het meest uitgerust bent?

Wat zegt je slaaphouding over je persoonlijkheid?

De positie waarin je slaapt onthult veel over jezelf en of je goed uitrust of niet.

Het onderzoek werd onder 5000 deelnemers uitgevoerd door een matrassen fabrikant.

 • Mensen met een universitaire opleiding zijn eerder geneigd om op de linkerkant te slapen.
 • Wie graag op de rechterkant licht is vaker een roker en een koffiedrinker.
 • De zwaarste drinkers slapen op de buik.
 • Mensen die op een ondersteunende afdeling werken slapen liever in één positie en proberen eerst een paar posities uit om vervolgens te bepalen welke favoriet is.

Sommige slaapposities bevorderen de slaapkwaliteit

Hoe?

 • Als je in de ‘starfish’ positie ligt sta je het wakkerst op. Bij de starfish positie lig je op je rug en heb je de armen en benen gespreid. Deze houding maakt je verreweg het meest uitgerust. Volgens eerdere studies ben je juist het meest uitgerust als je op een kant slaapt.
 • Op de rechter- of linkerkant liggen imiteert de foetus houding, en bevordert een vrije ademhaling. Het helpt om in de diepe REM-slaap te komen, waardoor je lichaam goed kan herstellen.
 • Op de rug slapen zou ook de beste manier zijn om te rusten en voorkomt pijn of ongemak bij het opstaan. Rugslapers snurken wel vaker, wat juist een onuitgerust gevoel kan geven.

bron

Auteur Robert Phipps, expert op het gebied van lichaamstaal 1, stelt dat er 4 meest voorkomende houdingen te onderscheiden zijn die iets zeggen over iemand’s persoonlijkheid en kijk op het leven. Phipps deed hier onderzoek naar.

4 Slaaphoudingen

(Volgens Phipss’ onderzoek)

foetus.jpg
Foetus positie

De helft van de Britten slaapt in de foetus houding, opgekruld met de knieën omhoog. Dit kenmerkt een behoefte aan comfort na een stressvolle dag. Foetus-slapers zijn bewuste, geordende mensen die dingen op hun plek willen. Een valkuil hier is piekeren en problemen niet los kunnen laten. Hoe hoger de knieën en lager het hoofd, des te meer troost.

log-300x166.png
Rigide houding (“log”)

Bij de rechte houding slaapt men op de rug met de armen naast de zijde. Dit duidt op inflexibiliteit en rigiditeit in het denken. De persoon kan koppig en eigenwijs zijn. Het kan ook zijn dat je op je zij ligt met je arm recht langs je zijde.

yearner-1.png
Met uitgestrekte armen

Veel mensen slapen ook op de zij met de armen uitgestrekt. Deze mensen willen meer uit het leven halen en zijn bereid om dit te pakken. Ze zijn erg zelfkritisch en verwachten elke dag grote resultaten.

Ze geven snel op als de dingen niet zo gaan zoals ze dat willen.

freefaller.png
De “freefaller”

Verder zijn er nog de slapers die het liefst op hun buik liggen met de armen en benen ontspannen iets uitgestrekt (“freefaller”). Het kan ook zijn dat ze hun kussen vasthouden, wat kan duiden op het willen vasthouden aan het leven. Deze slaaphouding die het meest oncomfortabel is voor volwassenen, kan voortkomen uit het gevoel dat men meegezogen wordt door het leven en dat men slechts een aanhangsel is. Er is het gevoel van gebrek aan controle, en wakker worden met een angstig gevoel kan hier het resultaat van zijn. Er is sterke behoefte om baas over eigen leven te zijn.

Wat de slaappositie verder zegt, volgens de psychologie

In hoeverre dit wetenschappelijk is, is niet duidelijk. Je zult voor jezelf moeten nagaan of dit bij je klopt.

 • Mensen die op de buik liggen met het hoofd naar een kant hebben een vrije persoonlijkheid Wie een voorkeur heeft voor de starfish-positie is een loyale vriend die goed naar anderen kan luisteren
 • Wie graag op de rug ligt met één arm onder het hoofd is een flexibel persoon. Soms een beetje te flexibel, omdat degene snel overgehaald wordt.
 • Wie het liefst op een zij ligt en hierbij een kussen vasthoudt die tegen de buik aan of tussen de benen ligt, hecht veel waarde aan de banden in het leven met vrienden, familie en relaties. Kan een people pleaser zijn, die anderen op de eerste plaats zet.
 • Een snurker is een emotioneel en passievol mens. Gesnurk kan natuurlijk ook door overgewicht, roken of drinken komen.

Slapen en je gezondheid

Slechte slapers: Slapen vaker op de rug met de hoofd recht 2

Nek- en schouderpijn: Slaappositie maakt niet veel uit 3

Zuurbranden: Slapen met je hoofd iets omhoog vermindert zuurbranden 4

Bovenste luchtwegen: Als je van de rugpositie overgaat naar een zijpositie zijn de bovenste luchtwegen stabieler 5

Afvalstoffen in de hersenen: Worden het beste afgevoerd als je in de zijpositie ligt. 5